Özkan Yalım’ın oy birliğiyle zam yaptık dediği karara AK Partili Sabancı tepkili Özkan Yalım’ın oy birliğiyle zam yaptık dediği karara AK Partili Sabancı tepkili

CHP Uşak İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Ayaz, ekonomik dar boğazın çocukların kilolarını olumsuz etkilediğini ve küçük çocukların ortalamanın altında kalmaya başladığını ifade etti.  Partisinin yaptığı bir araştırmayı paylaşan Ayşe Ayaz, “Çocukların yaşları küçüldükçe ortalama kiloları da düşüyor. Lise öğrencilerinin zayıf olma oranının yüzde 13.2, ilkokulda yüzde 14.9, ortaokulda ise yüzde 19.8’e yükseldiği hekimlerce tespit edilmiş. Kilonun yanı sıra çocuklarda ciddi oranlarda anemi de (kansızlık) dikkat çekiyor. Bir yumurtanın 2 buçuk 3 lira olduğu, 1 litrelik kutu sütün 15 lira olduğu bu ülkede çocuklarımız yeterince beslenemiyor, gelişemiyor, zayıflıyor; adeta bir deri bir kemik kalıyor” dedi.

Her dört çocuktan birinin kilosunun çok düşük olduğunu ifade eden Ayaz., “Evlat sahibi olan herkes bilir ki hiçbir anne baba, evladının yatağa aç girmesini istemez. Canını dişine takar, kendi boğazından tek lokma geçmese bile önce evladını doyurur. Ancak Türk Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan bu vahim makaleden anlıyoruz ki artık yoksulluk en çok çocuklarımızı etkiliyor. Anne babalarımız dahi buna engel olamaz haldeler” dedi.

Ayaz, “Beslenemeyen çocuklarımızda gözlenen bir diğer tehlike ise potansiyel kalp hastalıkları. Kız çocuklarının yüzde 85'inin, erkek çocuklarının ise yüzde 68'inin kansızlıkla mücadele ettiğine dikkat çekilen çalışmada, o bizi kıskandığı iddia edilen Avrupa'da bu oranın yalnızca yüzde 18 olduğu ortada.Kız çocuklarımızda görülen kansızlık, demir eksikliği, B12 gibi vitamin eksiklikleri, bazı kronik hastalıklar, kemik iliği hastalıkları, genetik kırmızı hücre yapısı hastalıklarına neden oluyor. Milli gelir, duble yol, köprüler, inşaatlarla övünüyorsunuz ama, gelişmekte olan çocukların karnını doyuramadıktan sonra bu övündüklerinizin ne anlamı var? Bu övündüğünüz rant için yaptığınız köprülerle, yollarla, inşaatlarla değil, her çocuğumuza, evladımıza sağlıklı gelişebilmesi için asgari düzeyde besin sağladığınız sürece büyük ülke olursunuz. “3 köprümüz var nasıl olsa”, “tünel yaptık”, “en büyük hava limanı bizde”, “yollar duble” diyorken siz çocuklarımız aç, millet aç. Bu kimin umurunda? Ülkemizin açlığı neden umurunuzda değil? Komşusu açken tok yatılmaz kültürü ile yaşayan bu toplumu aç bıraktınız. Şimdi herkes aç, bu halk artık aç yatıyor. Dün hiç değilse komşuda vardı, paylaşılıyordu. Şimdi kimsede yok. 3 çocuk deyip çocuğa heveslendirdiniz. Ama çocukları güvencesiz, gıdasız, aç bıraktınız. Evlatlarımızı, insanlarımızı açlığın kollarına bırakan, buna vesile olan iktidar istifa etmelidir. Çocuklarımız, evlatlarımız beslenemiyor; bu, sözün bittiği noktadır. Ancak şu bilinmelidir ki, CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek ve çocuklarımız yetersiz beslenmeye dayalı hastalıklarla boğuşmak zorunda kalmayacak. Çocuklarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlayana kadar durmadan, dinlenmeden, yorulmadan çalışacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim