YAZAN: SALİH KILINÇ 
7 Haziran Genel Seçimleri sonrası, Uşak’ta Uşak’ta partilerin durumu, seçim öncesi günah ev sevapları nedir? Bu yazımızda MHP ve HDP ile devam edeceğiz.

Ancak ondan önce en son yazılan CHP ile ilgili yazımda yaptığım bir hatayı düzeltmek istiyorum. Sanırım, yaşlandık artık, bu sıralar hatamız çoğalmaya başladı. Yazımda, CHP’nin 2011 Genel Seçimlerinde 110 bin oy aldığını ve bu oyların sürekli gerilediğini belirtmiştim. Ancak CHP, Uşak tarihinde hiç 100 bin oy alamadı. Yanlışlıkla AKP’nin aldığı oyu CHP hanesine yazdım. Doğrusu, 66 bin olacaktı. Düzeltir, tüm okurlarımdan özür dilerim.

Gelelim MHP’ye, Uşak’ta neler yaptı? Ne yedi içti? Seçimden başarılı olarak çıktı mı? Başarısız mı? Bundan sonra ne olası senaryolar nedir? Bir göz atalım.

2011 Genel Seçimlerinde MHP, Uşak’ta oyların yüzde 16.40’nı alarak 36 bin 354 oy toplamıştı. Yine, genel seçimlere ölçü kabul edilen İl Genel Meclisi üyelikleri seçiminde, MHP tüm Uşak ilinde  61 bin 544 oy almıştı. Bu oy oranı ile MHP’nin Uşak’ta bir vekilliğinin garanti olduğu belli olmuştu. Bunu bütün Uşak anladı. Bir AKP Uşak anlamadı. CHP’de anlamadı.  Nitekim geçen hafta yapılan seçimlerde, MHP Uşak’ta 63 bin 310 oy almış, yüzde 27, 86 oy oranı ile Durmuş Yılmaz’ı 16 yıl aradan sonra Uşak’tan meclise göndermeyi başarmıştı.

MHP, 16 yıl sonra Uşak’tan bir vekil göndermiş ve oyunu da 2014 yerel seçimlerine göre bin 766 oy artırmıştı. Evet, başarılı olmuştu. Ancak, bana göre MHP, küçük bir başarı kazanmıştı. Aslında sadece 2014 yılındaki konumunu korumasını bilmişti. Kanımca bu seçimlerde yaşanan bin 766 oyluk artış, AKP’den gelen oylardı. Bu oylar da, AKP’nin “Olmasan da olurduk” diye eniştemize dil uzatan iki numarasına tepki olarak MHP’ye kayan oylardı. Seçim öncesi o kadar dedik; “Birader burası Uşak, Atatürk bizim eniştemiz. Hangi parti ve görüşten olursa olsun. Eniştemize dil uzatanı affetmeyiz, o dilini boğazına düğümleriz” diye. Sakalımız yok ki, sözümüz dinlensin.

DURMUŞ YILMAZ MI MHP Mİ?

“Durmuş Yılmaz olmasa MHP Uşak’tan milletvekili çıkaramazdı” söylentisi bu rakamların ışığında bana pek doğru gelmiyor. Eski Belediye Başkanı Ali Erdoğan’ın MHP’den istifası ile Uşak’ta zor günler geçiren ve oy kaybına uğrayan MHP, genç yönetici ve il başkanları ile az da olsa bir toparlanma sürecine girmiş,  30 Mart seçim sonuçlarına göre bir vekilliği garantilemişti.

Yine de MHP Uşak Teşkilatı yesin içsin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a veya korumalarına teşekkür etsindi. Cumhurbaşkanı’nın 27 Mayıs’taki Uşak ziyareti sırasında, otobüsü ile MHP Uşak İl Binası önünden geçerken bir iddiaya göre bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle, bir başka iddiaya göre Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınması da Uşak’ta vicdanlarda soru işareti yarattı. Dolaysı ile MHP’nin Uşak’tan bir vekil çıkarmasında en büyük etkenlerinden birisi oldu.

Durmuş Yılmaz, şu anda MHP Uşak Milletvekili olarak Ankara’da ilimizi temsil ediyor. Eski Merkez Başkanı, MHP ile doku uyumu sağlayacak mı zaman gösterecek. Yılmaz, dürüst, başarılı ve temiz bir insan. Bunlara bir itirazım var. Ancak, siyaseti yeterince bildiği konusunda benim şüphelerim var. Kendi doğrularını herkesin kabul etmesini bekliyor. Onun için 2 çarpı 2 eşittir 4 ediyor. Siyasette, 3 artı 1eşittir 4 olabileceğine pek sıcak bakan bir yapısı yok. İleride MHP teşkilatı ve genel merkezi ile bu durum sorun yaratabilir. Ya da iki taraf da birbirinin huyunu suyunu öğrenip uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdürebilir.

Özkan Yalım’ın oy birliğiyle zam yaptık dediği karara AK Partili Sabancı tepkili Özkan Yalım’ın oy birliğiyle zam yaptık dediği karara AK Partili Sabancı tepkili

Durmuş Yılmaz’ı Merkez Bankası geçmişinden ve Cumhurbaşkanı ile girdiği “kitap yakma” polemiğinden tanıyorum. Ekonomik bilgisi ve tecrübesi ile Türkiye’ye faydası olabilir. Ancak Uşak’a faydası ne kadar olur? Onu bilemiyorum. Durmuş Hocam bende şöyle bir izlenim bıraktı: Ankara’da TBMM’de bir işim olsa ve Uşaklı olarak yanına gitsem, bırakın işimi görmeyi, bana meclis lokantasında yemek bile söylemeyi akıl edemez diye düşünüyorum. Sanki ayaküstü 2 saat ders verip vatanı millet adına çalıştığını falan söyler. Tabi bunlar, Durmuş Yılmaz’ın bende bıraktığı intibalardır. Kesinlikle “böyle bir insandır” falan demiyorum.

HDP UŞAK’TA “BENDE VARIM” DEDİ

Eskiler, “Işık Doğudan Yükselir” demişler. 2015 seçimlerinin doğudan yükselen ışığı Selahattin Demirtaş oldu. Aynı zamanda batıda yükselen bir güneş de Yunanistan’dan Çipras oldu. İkisi de yakışıklı, güler yüzlü ve barışçıl politikalarıyla kitleleri etkilemesini bildi.

Bu seçimlerde HDP Uşak’ta yaklaşık 6 bin oyla yüzde 3 lük bir orana ulaştı. Bana “HDP Uşak’ta başarılı oldu mu?” diye sorarsanız, cevabım net bir dille, “hayır” olur. Ülke genelinde barajı aşmasına rağmen Uşak’ta aldığı 6 bin oy Uşak’ta yaşayan yaklaşık 20 bin Kürt seçmenin oyunu AKP ve CHP’ye verdiğini gösteriyor. Bu 6 bin oyun yaklaşık 2 bin oyu da, “HDP baraj altında kalırsa, AKP 400 vekili geçer ve başkanlık sistemini getirir” kaygısı ile CHP’den ve sosyalist soldan kayan oylardır. HDP’nin Uşak’ta tabanı yoktur. Kürt seçmen bile oy vermemektedir. HDP Uşak Milletvekili adaylarının adı nedir? Yüzlerini gören var mıdır? Buna rağmen Uşak’ta 6 bin civarında oy almalarını tamamen diğer solun kaygılarından kaynaklandığını düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim