Uşak Belediyesi tarafından” yapılaşmanın durdurulması’ kararı alınan SSK Evleri ilgili flaş gelişme: Manisa 1. İdare Mahkemesi son kararında dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Avukat Filiz Bilen mahkemenin son noktayı koyduğunu öne sürdü. Uşak Belediye Başkanı Avukat Nurullah Cahan, meclisin yeni karar aldığını bölgede imara izin vermeyeceklerini açıkladı.

Manisa 1. İdare Mahkemesi, Uşak Belediyesi tarafından SSK Evlerine yapılmak istenen proje hakkında aldığı son karar kafaları tümden karıştırdı. Mahkeme, “Uşak Belediyesi tarafından uygulanan dava konusu işlemde şekil ve yetki kurallarına uyarlılık bulunmadığı için iptaline” şeklinde karar verdi. Mülk sahiplerinin avukatı  Filiz Bilen, burada bulunan mülkiyet sahiplerinin, müteahhitle anlaşma itiraz, tevhit, satış ve imar durum belgesi alma gibi her türlü hakka sahip olduğunu söyledi. Başkan Nurullah Cahan, mahkeme kararının son nokta olmadığını, Belediye Meclisi’nin yeni bir karar aldığını, SSK Evleri için İmar Durum Belgesi vermeyeceklerini açıkladı.

Uşak Belediye Meclisi tarafından yapılaşma izni verilmeyen SSK Evleri konusunda Manisa 1. İdare Mahkemesi, mülkiyet sahipleri ile Uşak Belediyesi arasında uzlaşmazlığa neden olan SSK Evleri hakkında 2014/ 1167 Esas ve 2015/597 Nolu aldığı en son kararda, “…yapı sahipleri tarafından hazırlanmış olan “riskli bina tespit raporu inceleme formları ve eklerinin dava dosyasına sunulduğu görülmektedir. Bu durumda, yukarıda anılan yönetmeliğin 5. Maddesinin öngördüğü yöntem ve içerikte hazırlanacak olan dosya ile  Afet ve Acil Yardım Başkanlığı’ndan alınacak görüş üzerine: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenecek riskli alanın  Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmesi gerekirken; bu yöntem ve yetki kurallarına aykırı olarak, salt alan üzerinde bazı binalara ilişkin olarak riskli yapı oldukları yolunda belirlemelere dayanılarak bu binaların bulunduğu parselleri de kapsayacak biçimde doğrudan davalı belediye meclisi kararı ile riskli alan ilan edilmesi ve bu riskli alan üzerindeki taşınmazlar yönünden imar uygulamalarına ilişkin olarak kısıtlama getirilmesinde; “şekil ve yetki” kurallarına uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan bu nedenle, dava konusu işlemin iptaline…” şeklinde gerekçe açıkladı.

FİLİZ BİLEN MAHKEME KARARI HAKKINDA KONUŞTU

SSK Evleri mülk sahipleri avukatı Filiz Bilen ise mahkemenin kararı hakkında şu yorumu yaptı: “Uşak Belediye Meclisi 17.11. 2014 tarih ve 750 sayılı kararıyla kamuoyunda “SSK Evleri” olarak bilinen geniş alanda “riskli alan” ve riskli yapı” kara verilmiştir. Bu bölgenin dönüştürülmesi hakkında açılan davada: Manisa 1. İdare Mahkemesi  2014/1167 Esas ve 2015/597 karar sayılı ilamıyla, dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir. Mahkemenin bu kararına göre, Belediye Meclisinin vermiş olduğu tüm karar ve uygulamalar hükümsüz hale gelmiştir. Bundan sonra bölgedeki mülk sahipleri, müteahhitle anlaşabilir, ifraz, tevhit, satış ve İmar Durum Belgesi almak gibi işlemleri rahtlıkla gerçekleştirebilir. Uşak Belediyesi mahkeme kararlarına uymadığı takdirde mülk sahiplerine çok ağır tazminatlar ödemek durumunda kalabilir.”

“MAHKEME KARARI HÜKÜMSÜZ HALE GELMİŞTİR”

Uşak Belediye Başkanı Avukat Nurullah Cahan ise, SSK Evleri konusunda mahkemenin aldığı bu kararın hükümsüz kaldığını ve bölgeye kesinlikle yapılaşma izni vermeyeceklerini söyledi. Cahan, “Söz konusu karar, aynı mahkeme tarafından daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararının gerekçeli kararıdır. Uşak Belediye Meclisi olarak biz ikinci bir karar aldık. Bu kararımıza göre mahkemenin aldığı kararın gerekçeleri ortadan kalkmıştır. Kesinlikle bölgede “İmar Durum Belgesi” vermiyoruz. Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Belediye olarak imar çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

 

SORUN NASIL BAŞLADI?

Uşak’taki afaki zamların düşürülmesi için teklif sunacaklar! Uşak’taki afaki zamların düşürülmesi için teklif sunacaklar!

Uşak’ta SSK evleri tartışması Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından “Riskli Alan” ilan edilen SSK evleri sakinleri karara tepki göstermesiyle başlayan süreçte şunlar yaşanmıştı: Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından “Riskli Alan” ilan edilen SSK evleri sakinleri karara tepki gösterdi. Riskli Alan ilan edilen 70 bin metrekarelik alanda 51 parselde 484 konutun yıkılması planlanmıştı.  Cumhuriyet Mahallesinde bulunan SSK Evlerinin, Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından riskli bölge ilan edilmesi, mülk sahiplerinin protestosuna neden Olmuştu. . Yaklaşık 100 kadar SSK evi sakini, Uşak Belediyesi, AK parti ve CHP’ye giderek dertlerini anlatmışlar ve burada sert tartışmalar yaşanmıştı. Uşak Belediyesi İmar Komisyonu tarafından 14 Kasım 2014 tarihinde alınan, “SSK Evlerinin riskli alan olması nedeniyle yıkılması ve mülk sahiplerinin konutlaşma hakları saklı tutularak, bölgede imar durumu izni verilmemesi kararı almıştı. Uşak Belediyesi Meclisi de bu kararı, 12 Kasım 2014 tarih ve 2014/750 sayılı kararı ile onaylamış, mahalle sakinlerinin itirazı üzerine Uşak belediye Başkanı Nurullah Cahan, SSK Evlerini tek tek dolaşarak mülk sahiplerini ikna etmeye çalışmıştı. Bu arada hak sahibi 39 kişi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi raporlarına itiraz etmiş, bazı hak sahipleri de dava açmıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında Manisa 1. İdare Mahkemesi, belediyenin uygulamaları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

                                                                           SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Editör: TE Bilişim