USAKPORT.COM // Almanya'da Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onaylamasının ardından Uşak’taki iktidar ve muhalefet partisi temsilcileri söz konusu duruma tepki gösterdi. Siyasetçilerin konuyla ilgili ilk yorumu, “Övündüğümüz şanlı tarihimizi, geçmişinde soykırım suçu işleyen bir ülkenin yargılamaya kalkması ve Türk milletini suçlamasını kabul etmiyoruz. Alman Meclisi, ilk önce kendi tarihini gözden geçirsin” dediler.

SERVET KUŞ: BÜYÜMEMİZİ İSTEMEYEN ULUSLARARASI GÜÇLER, ÜLKEMİZE ÇAMUR ATIYOR

AK Parti Uşak Milletvekili Güneş: Takdiri ilahi AK Parti Uşak Milletvekili Güneş: Takdiri ilahi

Kararın siyasi olduğunu belirten AK Parti Uşak İl Başkanı Servet Kuş, Türkiye’nin son 14 yıl içinde belirlediği, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin bir çok gelişmiş ülkeyi rahatsız ettiğini belirterek, “Ne zaman Türkiye’de ekonomi, bilim, siyaset ve sosyal yaşam iyiye gitse, muhakkak uluslararası güç odakları, ülkemize bir çamur atmak için kolları sıvarlar. Son 13 yılda ülkemiz üzerinde bir çok oyun oynandı ve son olarak da Almanya 1915 olayları üzerinden ülkemizi karalama kampanyasını başlattı. Alman Federal Meclisi’nin almış olduğu bu kararı tanımıyoruz. Çünkü bu konuyla ilgili net kararı siyasiler değil, bilim adamları ve tarihçiler verebilir. Almanya, şanlı tarihimizi yalan ve yanlışlarla irdeleyeceğine, çoluk çocuk, genç yaşlı ve kadın erkek demeden insanlara yaptığı zulmü bir kez daha gözden geçirse iyi olur” dedi.

NURULLAH CAHAN: İÇERİDE EMİR ERLERİ KALMAYINCA, SIRA BU TİP SUÇLAMALARA GELDİ

AK Parti Hükümeti’nin görev süresinin 14 yılı bulduğunu belirten Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Bu dönemde ülkemiz üzerinde oynanabilecek bütün oyunları gördük, çünkü attıkları her adımın sonunda hüsrana uğrayan güç odakları, artık kuracak tuzak ve bunları hayata geçirecek emir eri bulamaz hale geldi. Gezi olayları, paralel devlet yapılanması, çeteler, bölücü terör ve siyasi uzantıları ve demokrasi tarihin yüz karası olan askeri darbelere açılan bütün yollar kapatıldı. Yabancı devletlere uşaklık eden toplum mühendislerine değil, kendi öz değerlerine önem veren ferasetli bir milletimiz var. Her alanda büyüyen ve ilerleyen bir ülkeyiz” dedi. Almanya’nın Gezi Parkı olaylarında da Türkiye’ye karşı olumsuz bir tutum sergilediğini söyleyen Nurullah Cahan, şöyle devam etti: “Herkesin malumu, ülkemizde kaosu isteyen gruplar, belli çıkar odakları tarafından her daim kullanılmıştır. Bu bağlamda Gezi Parkı’nda 3. Havalimanı’nın inşa edilmemesi için Türkiye aleyhine tutum izleyen Almanya, o zaman da emellerine ulaşamamıştı. Şimdi 1915 Ermeni olaylarını tekrar ısıtıp, uluslar arası alanda ülkemizi karalamaya çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi asla yıkamayacaklar ve ülkemiz büyüme trendini devam ettirecek”.

MEHMET ALTAY: BU KARAR ART NİYETLİ BİR TAVIRLA ALINMIŞTIR

AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, kararın art niyetli bir tavırla alındığını ve amacın Türkiye’yi itibarsızlaştırma olduğunu ifade etti. Kararın Türkiye için yok hükmünde olduğunu dile getiren Mehmet Altay, “Her zaman söylediğimiz bir şey var, bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın beyanlarında net bir şekilde belirttiği gibi; Türkiye'nin bu meseleyle ilgili hassasiyetleri bellidir. Geçmişimizle her zaman övünen, tarihimizle gurur duyan bir milletiz. Tekrar söylüyorum, bu karar bizim için yok hükmündedir” dedi.

ÖZKAN YALIM: BU KONU TARİHÇİLERİN İŞİDİR

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, dünya tarihinde birçok haksızlık ve adaletsizliklerin olabileceğini, bunların araştırılma işinin tarihçilerin ve o ülkelerin iç işlerinde olduğunu belirtti. Yalım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka ülkelerin, 3., 4. ülkelerin parlamentolarında kınayıcı kararlar almaları, ülkeler arasındaki barışı ve kardeşliği tesis etmez. Yapılması gereken ülkelerin bağımsız olarak bu süreci değerlendirmek, varsa haksızlık ve adaletsizlik, onu ortadan kaldıracak tedbir ve önlemleri almaktır. Bu karar büyük Türk milletine hakarettir ve haksızlıktır”.

ALİ KARAOBA: ALMANYA KENDİSİNE ORTAK ARIYOR OLMALI

CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba ise kararın neredeyse oy birliği ile alındığını belirterek, “100 yıldır bu kararlar alınmıyorken şimdi alınması aynı zamanda bizim de dış politikamızın iflası anlamına gelir diye düşünüyorum. Değerli yalnızlık Türkiye’yi zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Korkarım Avrupa’da başka ülkelere de sıçrayabilir. Avrupa’ya vize muafiyeti konuşulurken böyle bir karar her anlamda Türkiye’yi sıkıntıya sokacaktır. Ekonomik, diplomatik, askeri, siyasi anlamda sıkıntıya sokacaktır. Almanya ciddi hata yaptı. Kendi tarihlerinde soykırım tescillenmiş olduğu için herhalde kendilerine ortak arıyor ama biz bu kararı Türkiye olarak engelleyebilirdik. 100 yıldır bu sonuç çıkmıyorken 101. yıl sonuç çıkmasıyla dış politikada maalesef buralara geldik” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim