Uysa da Uymasa da

YAZAN: SALİH KILINÇ

Geçenlerde Uşak ile ilgili ilginç bir haberi, Uşakport haber sitesi ve Uşak Ufuk Gazetelerinde yayınlamıştık, anımsarsınız.

Hani şu, iş adamlarına tuzağı kurup haraca bağlayan çetesi. İddialara göre çete lideri ve yardımcısı Uşak´ın en gözde işadamı avukat ve doktorlarını gözüne kestiriyor. Bunlarla ilgili bilgiler topluyor ve daha sonra Çetenin bayan üyeleri devreye sokuluyor. Av ile yakın temasa geçen bayan üyeler birlikte olma zamanı geldiğinde “Ben normal ten hoşlanmam fantezi isterim” bahanesi ile kurbanın el ayak ve gözlerini bağlıyor. Ve esas olay bundan sonra patlıyor. Kurbanın çok değişik görüntüleri çekiliyor. Bir süre sonra kurban ile temasa geçen Çetenin erkek elemanları işadamından yüklü miktarlarda para sızdırmaya başlıyorlar. İddialara göre sadece bir işadamı ve doktordan alınan para 500 Bin liranın üzerinde. Aldıkları paralar ile lüks araçlar alan lüks bir yaşam sürüyordu.

Ben gazetecilik hayatımda bu tip haberlere pek sıcak bakmadım. Ama bu çetenin avladığı kurbanlar da acayip, Uşak’ın sevilen rol model kabul edilen tipleri. Varlıklı, zengin, mazbut aile babaları. Onlara zaten felek vurmuş. Bir de ben vurup isimlerini açıklayacak değilim. Ancak, Üç isim var ki, oldukça ilginç.

Birisi, Uşak'taki bir çok işadamının hukuk işlerini gören oldukça etkin bir avukat. Bu yazı yayınlandıktan sonra bizi aradı ve adının bu olaya karıştırılmak istendiğini ve sokak dedikodularıyla yıpratılmaya çalışıldığını ifade etti. Dosyada gizlilik kararı olduğunu ve dava sonuçlandığında sokakta konuşulanların gerçeği yansıtmadığının herkes tarafından anlaşılacağını belirtti. 

İkincisi Uşak’ın çok sevilen eski doktorlarından birisi. Zaman zaman siyasette de adını duyurmuş bu doktorumuzun adı bu olaya karışınca onu seven birçok isim gibi şoke oldum. Düşmez kalkmaz bir Allah deyip geçelim.

Üçüncüsü de, Uşak merkez de kurduğu büyük işletmelere tanınmış dünya marka olmuş çeşitli Ulusal ve uluslar arası sektörleri ilimize getirerek, ilimiz ekonomisine katkıda bulunmuş bir isim.

Hani, halk arasında bir söz meşhur bir söz vardır: “Fukaranın Düşkünü, Beyaz Giyer Kış Günü” diye. Fukaranın düşkününü anladık da zenginin şaşkınına ne diyeceğiz? Şöyle desek: “Allah az verip aratmasın, çok verip azdırmasın” uydu mu?

SİYASİ PARTİLERDE KIPRAŞMA BAŞLADI

7 Haziran Genel seçimleri tüm siyasi partiler üzerinden silindir gibi geçti. Hepsi, “Biz kazandık” diye hava atsalar da Türkiye genelinde olduğu gibi Uşak’ta da seçim sonuçlarına bakınca tatmin olan parti görülmüyor.

CHP’de kongre hazırlıkları başladı. Bülent Horasan’ın aday adayı olmasıyla boşalan İl Başkanlığına yönetim içerisinden atanan ve halen bu görevi yürüten Ferit Celal Güray ve yönetim kurulu üyelerinin tekrar aday olacağı söyleniyor. Önce Horasan, sonra Güray ve ekibi tüm iyi niyetleri ile çalışmalarına rağmen, 2014 yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı ve sonra da 7 Haziran Genel seçimlerinde başarılı olmamakla suçlayan  ve sıcak bakmayan bir kesim var.

CHP Uşak kulislerinde il başkanı adayı olarak adı geçen isim ise veteriner Mustafa Aydın. Aydın 2011 genel seçimlerinde 2. Sıra CHP Uşak Milletvekili adayı, 2014 Genel seçimlerinde ise 3. Sıra CHP Uşak Milletvekili Adayı olmuş, ancak bir türlü milletvekili olamamıştı.

Aslen Sivaslı ilçesinden olan Mustafa Aydın’ın son milletvekilliği seçimlerinde, yine Sivaslı ilçesinden olan  ve milletvekili seçilen  Özkan Yalım’a karşı, 2. Sıra adayı İsmet Akın, CHP Uşak Milletvekili Aday adayı Barış Çoban ile ittifak ettiğini ileri süren ve sıcak bakmayan bir grup var.

İl başkanlığı seçimlerinde eski Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve grubu ise ser veriyor sır vermiyor. Yılmaz grubunun il başkan aday konusunda kulislere henüz sızan bir bilgi yok.

MERKEZ İLÇE ADAYI ÇOK

Geçen yıl yapılan yerel seçimlerde CHP’ den eski başkan Ali Erdoğan’ın aday olacağı söylentileri büyük gürültü koparmış ve seçimle gelen CHP Merkez İlçe Başkanı Avukat Filiz Bilen’in istifasına neden olmuştu. Bilen’in yerine eski Gençlik Kolları İl Başkanı Asım Özen ve yeni yönetim atanmıştı. CHP Uşak İl tabanında Asım Özen ve yönetimini başarısız ve soğuk bulan bir kesim var.

CHP Merkez İlçe Başkanlığı için adı geçenler arasında mevcut il yönetiminde yer alan Ozan Erdoğan ve eski Merkez İlçe yöneticilerinden Kemal Uşak’ın adı geçiyor. İl başkanlığı seçimlerinde renk vermeyen Dilek Akagün Yılmaz grubunun ise merkez ilçe başkanlığı seçimlerinde, bir kadın adayı desteklediği söylentileri ise CHP kulislerini hareketlendirdi.

2011 yılından bu yana parti tabanında aktif rol oynayan ve Uşak tabanının sevdiği, “Kara Kız” lakaplı Sevgi Karadağ Aydın’ın, Yılmaz ve ekibinin adayı olduğu söylentileri yaygın bir şekilde dile getiriliyor. Sevgi Karadağ Aydın, yukarıda belirttiğim gibi parti tabanında herkesin çok sevdiği ve takdir ettiği bir isim. Ancak Dilek Akagün Yılmaz’ın adayı olarak çıkarsa şansının az olduğu görüşü parti çevresinde hakim.

MHP’DE HESAPLAŞMA

MHP Uşak İl Teşkilatında ise 16 yıl aradan sonra milletvekili çıkarmanın sevinci bile ağız tadı ile yaşanmadı. Genel Merkez tarafından 1. Sıraya Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın yerleştirilmesi, diğer adaylar arasında burukluk yaratmışken şimdi de seçim kampanyası için oluşturulan 400 bin TL’nin nerelere harcandığı tartışması yaşanıyor.

MHP Uşak il Teşkilatında başka bir tartışma konusu ise, MHP Uşak Merkez İlçe Başkanlığı için tekrar aday olan ve Muhterem Kuruçay karşısında kaybeden, MHP’ye Uşak’ta kendi il binasını kazandırmada büyük rol oynayan Mustafa Raşit Yılancı ve il başkanlığı seçimlerinde aday olan ve Ali Kurt karşısında kaybeden Muhterem Erol gibi isimlerin seçim kampanyası boyunca dışlandığı algısıydı.

Erol ve Yılancı grupları bu duruma içerlediği için Ali Kurt ve yönetimine hesap sormanın peşinde koşuyor. BU nedenle de MHP’de taşlar bir türlü yerine oturmuyor.

AKP’DE KELLE İSTENİYOR

AKP, Uşak’ta birinci parti olmasına oldu da teşkilat tamamen karıştı. 2011 Genel seçimlerinde yüzde 49,83 oy oranı ve 110 bin oy ile 2 vekil alıp, üçüncüsünü kaçırırken 2015 Genel seçimlerinde yüzde 38,02 oy oranına ulaşıp oy adedini 86 bin 399 a düşürdü.

Oylardaki düşüş de AKP Uşak teşkilatlarında kelle istenmesine neden oldu. Tabi listenin başında da İl Başkanı Basri Yıldırım geliyor. AKP kulislerinde edindiğim bilgilere göre, Yıldırım’ın karşısında da AKP Uşak Milletvekili Mehmet Altay ve grubunun olduğu söyleniyor. Altay’ın en büyük desteği de eski il başkanı ve hukuk bürosundan ortağı Mehmet Gün’ün olduğunu unutmamak gerek.

Bir diğer kellesi istenen isim ise AKP Uşak Merkez İlçe Başkanı Turgay Eser oldu. Seçim kampanyası boyunca silik bir görüntü çizen Eser’in parti içerisinde çok destekçisi görünmüyor.

Öte yandan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’a da AKP Uşak teşkilatlarında başarısızlığın faturasını ödetmek isteyen gruplar var. Bu gruplarda, Cahan’ın 2014 yerel seçimleri ve 10 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiği üstün performansı 2015 Genel seçimlerinde göstermediğini düşünüyorlar. Bu grup, özellikle esnaf ve ev ziyaretlerinde Cahan’ın geri durduğundan yakınıyor. Oysa Cahan, seçim kampanyalarında  aktif rol oynadı, ev, köy ve mahalle ziyaretlerinin neredeyse tamamında bulundu. Hatta ve hatta Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde tek başına miting yaptı ve diğer 3 adayın toplayamadığı kalabalığa hitap etti. 

Devam et Abi Yabancı değil

7 Haziran Genel seçimlerinin üzerinden 15 günden fazla zaman geçti. AKP, CHP ve MHP Uşak’tan birer vekil çıkardı. Gel gelelim bu geçen sürede partilerde taşlar yerine oturmak yerine tam tersi iyiden iyiye yerinden oynadı. Uşak halkını sorarsanız, aşağıdaki fıkrayı okumanızı öneririm:

Temel eski ve hurda arabasıyla otobanda ilerlerken lüks bir arabaya arkadan çarpar. Temel lüks aracın sahibine;

-Abi sen zenginsin ben fakirim, senin araban son model benim ki eski, senin paran var benim yok. Temel ağlamayı koyar, adam acır temelin haline tamam der.

Uşak’taki afaki zamların düşürülmesi için teklif sunacaklar! Uşak’taki afaki zamların düşürülmesi için teklif sunacaklar!

-Kardeşim bi daha ki sefere dikkatli ol herkes benim gibi olmaz.

Temel tekrar arabasına biner bir süre sonra temel gene aynı araca arkadan bi daha çarpar. Tekrar aynı sahneler:

-Abi sen zenginsin ben fakirim... Adam temelin haline tekrar acır ve biner arabasına aradan kısa bi zaman sonra temel ışıklarda duran lüks araca bir daha çarpar. Adam bu sefer elinde levye aşağı iner, temelde arabanın camından seslenir;

-Devam et abi devam et benim ben yabancı değil...

Editör: TE Bilişim