

Uşak'ta ilaç krizi!
Uşak Eczacı Odası Başkanı Ecz. Halime Özen, ilaç firmalarının kural tanımaz tavrı olduğunu ileri sürerek, özellikle SGK'ya eczacılar adına çağrıda bulundu.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Özen, 70 kuruşla başlayan muayene ücretlerinin bugün 15 TL'ye ulaştığını ve eczacıların bu parayı SGK adına tahsil etmeye zorlandığını vurgulayarak "Ekonomi koordinasyon kurulu ve ilaç sanayicilerinin kendi aralarından imzaladıkları bir protokolle, ilaç sanayicilerinin SGK ya yaptığı indirim eczane üzerinden geçmekte ve geçerken bir taşıma zararı bırakmaktadır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi son yapılan sağlık uygulama tebliği değişikliği ile ilaçların kamu kurum iskontoları ortalama yüzde 7,5 oranında artırılmış durumdadır.Bu noktada taşıma zararının da ötesinde ilaç firmaları kamu kurum iskontosu artışı nedeni ile ortaya çıkan yeni oranları tanımayacaklarını açıklamıştır.304 kalem ilaçta yeni kamu kurum iskontoları ilaç şirketleri tarafından ödenmemekte, aradaki fark eczacıya yüklenmeye çalışılmaktadır." dedi.
ECZACILAR RAHATSIZ
Özen durumla ilgili hoşnutsuzluklarını şu sözlerle ifade etti:
"Aynı biçimde ilaç fiyat kararnamesi’ndeki hükümden kaynaklanan “ eczacının rafında bulunan ilaçlardaki fiyat düşüşlerinden kaynaklı fiyat farkının 5 iş günü içinde ödenmesi “ zorunluluğu olmasına rağmen, ilaç şirketleri eczacının raf zararını henüz karşılamadığı gibi, buna da dava açmaya hazırlandıklarını duyurmak dışında hiçbir şey yapmamıştır.Bu da yetmezmiş gibi eczacıların ticari iskontoları ilaç şirketleri tarafından teker teker sıfırlanmaktadır. Ellerindeki stok ile zaten uzun süredir özverili bir biçimde ilaç hizmeti vermeye çalışan eczacılar, “ artık Yeter ! “ deme noktasını da geçmiş durumdadır, gelecekten umutsuz ve son derece kaygılıdır.Konu ile ilgili sayın çalışma bakanımız,İlaç firmalarının kararnameye uygun davranmasını kendilerinin takip edeceğini ifade etmiştir.Ancak aradan günler geçmesine rağmen, kamu ile ilaç sanayi arasında sıkışan yine eczacı olmaktadır. Kendisinin sorumlu olmadığı böyle bir yükü eczacının sırtına yükleyenler, yakın zamanda ilaç sıkıntısının baş göstereceğini bilmelidir. Zira, Eczacının kamuya ilaç sanayi yerine indirim yapma yada rafında yüksek fiyattan aldığı ilacı düşük fiyattan kamuya verebilme lüksü yoktur. İlaç sanayicileri yaptıkları çeşitli açıklamalarda” kan ağlarken “ , bireysel emeği ile ayakta durmaya çalışan eczacı bugün deyip” kan kaybından ölmektedir”.
Diğer yandan ilaç fiyat kararnamesi yayınlanarak referans fiyat yüzde 66 dan yüzde 60 indirilerek ilaç fiyatları bir kez daha düşürülmüş. Hastanın cebinden ilaca daha fazla para ödenmesi anlamına gelen bir düzenleme ile eşdeğer ila bandı yüzde 15 den - 10 indirilmiştir. Bundan sonra SGK piyasada olan en ucuz ilacın en fazla yüzde 10 fazlasını ödeyecek gerisi hastalarımızdan tahsil edilecektir. Hasta ile karşı karşıya kalansa yine eczacı olacaktır."



Facebook
Google
Yahoo
Digg
Del.icio.us
Twitter









