Banaz köylerine 1996 yılında kurulan sulama sistemi yanlış malzeme ve sistemlerle kurulunca, sulu tarım aksadı. Yılda en 20 bin TL tamir masrafı çıktı. Milletin parası su oldu aktı. İl Genel Meclisi konu ile ilgili Devlet Su İşleri Müdürlüğüne hazırlanan raporu göndererek sulama tesislerinin yeni baştan düzenlenmesini istedi. Banaz İlçesine bağlı, Dümenler, Ayrancı, Dümenler, Yazıtepe Alaba köylerine, 1996 ve 2003 yıllarında açık kanal olarak yapılan DKDK hibeleri ile 2012 yılında kapalı sisteme çevrilen arazi sulama sistemleri, yıla ortalama 20 kez patlayınca köylüleri isyan ettirdi. Köylüler, sulu tarım yaparken su patlamaları yüzünden rekolteleri düştü. Sulama kooperatifleri, yılda 20 bin TL’yi bulan tamir masraflarını karşılayamaz hale geldi.Uşak İl Genel Meclisi Kasım Ayı 3.Birleşiminde, Banaz ilçesi köylerinde bulunan sulama suyu tesislerindeki sorunlar gündemin 4.maddesi olarak görüşüldü. Uşak’ın Banaz ilçesine Devlet Su İşleri tarafından 1996 yılında yapımına başlanan, 2005 yılında tamamlanarak 2008 yılında hizmete açılan Ayrancı, Küçükler, Baltalı, Çamsu köylerinde 1569 hektar arazi Sulama Suyu Tesislerindeki sorunlar devam ediyor.

İl Genel Meclisi, “Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı AK Partili Alettin Furtuna tarafından okunan raporda, Kaynağı Küçükler barajı olan tesis, işletmeye açıldığından bugüne kadar ana kanallarda yaşanan patlamalardan dolayı kullanılamaz hal geldiği bilgisine yer verildi. Raporda, raporun tesis sahibi görülen Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne  gönderilerek sorunun giderilmesi istendi.

“SULU TARIM YAPAMAZ HALE GELDİK”

 Köyleri ile ilgili sulama tesislerinin görüşüldüğü İl Genel Meclisi oturumuna, ilgili köylerin muhtarları ve sulama kooperatif başkanları da katıldı. Ana borularda ve yer altı kaçaklarının olduğunu belirten Sulama Kooperatifi Başkanı İbrahim Özkan, “Bu kaçaklardan dolayı sulamada büyük sıkıntılar yaşandığı, çiftçilerin sulu tarım yapma isteğine rağmen yaşanan sorunlardan dolayı kullanımın yok denilebilecek kadar az olduğunu görmekteyiz. Projede Hatipler Köyünün de bulunmasına rağmen köye kadar borular döşendi ancak tesisten köyde bulunan çiftçiler yararlanamıyor” dedi.

Köyülerden Ali Kocabaş ise, “Ayrancı Hattı ve Çamsu Köyü ana boruları projesi, 53 bar basınca dayanacak HTP olarak projelendirilmiş ancak şu anda 3 bar basınca dayanamayan fakat 2 bar basınçla sistemin çalışmadığı, CTP tipi kalitesiz borular döşendiği tespit edildi” şeklinde yakındı.

Uşak'ta 80 TL'ye kıymalı pide, çorba, su, çay, hurma ve köz biber ile patlıcanlı iftar menüsü Uşak'ta 80 TL'ye kıymalı pide, çorba, su, çay, hurma ve köz biber ile patlıcanlı iftar menüsü

Kocabaş, “Döşenen kalitesiz borular nedeniyle sık sık meydana gelen patlamalar dolayısıyla, patlak tamiri ve malzeme ihtiyacı olduğundan hattın kapatılmasına müteakip 1 hafta ile 15 gün patlak tamiri sürdüğünden sulama yapılamadığı, ayrıca her patlak için 7-8 bin TL masraf oluştuğundan kooperatif imkânları ile yapıldı. Yılda en az 20 kez boru patlaması yaşandı ve köyüler tarım yapamadı” dedi.

“YOL DA YAPILMALI”

İl Genel Meclisi Araştırma Geliştirme raporunda , “Kapalı sulama sisteminin toplulaştırma bölgelerinde arazi yollarının yapıldığı, ancak daha sonra sisteme ilave edilen arazi yollarının yapılmadığından mevcut olan yolların çok çamur olmasından dolayı arazilere giriş-çıkışlarının zor olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim