ÖZEL HABER: SALİH KILINÇ //

Türkiye’nin hareket edebilen tek buharlı lokomotifinin bulunduğu Uşak’ta buharlı lokomotif makinisti yetiştirmek için eğitim programı düzenlendi. Türkiye’de buharlı lokomotif kullanabilen 3 kişiden biri olan makinist Naci Akdağ, genç makinistlere buharlı lokomotif kullanmayı öğretti.

Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk.... Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk....

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tek hareket edebilen ve Uşak’ta bulunan buharlı lokomotif kullanabilecek makinistler yetişmesi için düzenlenen eğitim programı tamamlandı.

Son yıllarda gerçekleştirdiği projelerle büyük atılım içinde olan TCDD, geleceğin buharlı lokomotif ateşçi ve makinistlerini Uşak’ta düzenlediği eğitim programında eğiticilik görevini Türkiye de buharlı lokomotif kullanabilen 3 kişiden birisi olan Naci Akdağ üstlendi. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programının son gününde Eğitimden Sorumlu Bölge Müdür Yardımcısı Ümit Sezer Mocan, kursu başarı ile bitiren Uşak, İzmir ve Konya Buharlı Lokomotif Depolarında görevli12 genç makiniste baklava ziyafeti çekti.

NOSTALJİ VE TEKNOLOJİ BİR ARADA

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) teknolojik gelişmelerin yanı sıra Türkiye’de köklü bir geçmişi olan demiryolu kültürünü geleceğe taşımak adına .eşitli adımlar atmaya başladı.

Uşak’ın bağlı bulunduğu ve merkezi İzmir’de bulunan TCDD 3. Bölge Müdürlüğü de Uşak Tren garını cazip hale getirmek için çeşitli hamleler yapmaya başladı. 1890 yılında Fransızlar tarafından yapılan tarihi Uşak Tren Garı’nın film ve dizi yapımcılarının gözdesi hale gelmesi, Şu anda Türkiye sınırları içerisinde hareket edebilen buharlı tek lokomotifin Uşak Garı deplarında bulunması ve yabancı turistlerin dünyanın değişik ülkelerinden Uşak’a gelerek bu lokomotifi kiralaması, Uşak Tren Garı için yeni atılımların yapılmasına en büyük etken oldu.

124 yıllık bir mazisi olan Uşak Tren Garı,  çok iyi ışık alması, tarihi dokusu, her zaman bakımlı olması ve film çekimleri için istenen standartlarda olması nedeniyle yapımcı ve yönetmenlerin vazgeçemediği bir mekan haline geldi.  

Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz'ın "Eğreti Gelin" adlı filmi, Kerem Alışık'ın oynadığı "Aşk Mahkumu", Levent Kırca'nın oynadığı "Koyver Kendini Gitsin" ve "Ateşin Düştüğü yer", Berdan Mardini'nin başrolünde oynadığı "Kurşun Yarası" dizisi, Cem Yılmaz’ın meşhur banka reklam filmi, Özhan Eren’in “Kara tren gelmez” parçasının klibi, Yılmaz Erdoğan’nın “Kelebeğin Rüyası”, “Büyük Sürgün” filmi, Mahzun Kırmızgül’ün “Mucize” filmi, Bir zamanların popüler dizileri, “Deli Saraylı” ve “Tozlu Yollar” gibi pek çok yapım Uşak Tren Garı’nda çekildi.

HİTLER TARAFINDAN RUSYA’YA GİREBİLMEK İÇİN İMAL EDİLDİ

Uşak Tren Garı’nda bulunan ve “Türkiye’de hareket edebilen tek buharlı lokomotif” unvanını taşıyan lokomotifinde ilginç bir öyküsü var:

56548 seri no’lu buharlı lokomotif, 1942 Model, Alman Henschel Firması  yapımı bu lokomotif, dünyayı ve insanlığı 2. Dünya savaşı gibi büyük bir felakete sürükleyen ve yaklaşık 66 milyon insanın ölümüne neden olan Adolf Hitler’in talimatıyla yapıldı. Hitler bu Lokomotiflerle Rusya’yı işgal ederek içlerine kadar girmeyi tasarlıyordu. Bu lokomotifin bir özelliği de her türlü iklim şartlarında çalışır olmasıydı. Lokomotif, 32 ton su 11 ton kömür taşıyabilmesiydi. Arkasına takılı 1600 ton yükü günlerce taşıyabiliyordu.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ve Hitler’in mağlubiyete uğramasının ardından, bu lokomotif, 1950 yılında Almanya Hükümeti tarafından Türkiye’ye hibe edildi. 1952 yılında da Uşak’a geldi. 2008 yılında kazanı ve aksamının büyük bir bölümü yenilendi.

İNÖNÜ’YÜ UŞAK’A GETİREN LOKOMOTİF

Milli şef ve Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü 1959 yılında Uşak’a getiren trenin lokomotifi yine bu Alman Henschel Firması yapımı buharlı lokomotiftir. Bu gezide İsmet paşa Uşak’ta taşlanmıştır.

“Demokrat Parti, 1957 seçimlerinden sonra basına ve muhalefete karşı sert

tedbirler almış, onları kontrol altına almaya çalışmıştır. İsmet İnönü, Demokrat

Parti’nin baskıcı politikalarını halka anlatmak için Ege Bölgesini kapsayan bir

geziye çıkmıştır. 29 Nisan 1959 tarihinde Ankara’dan hareket eden İsmet İnönü,

30 Nisan 1959 tarihinde Uşak’a gelmiştir. Tren İstasyonundan şehir merkezine

doğru hareket eden İsmet İnönü’nün içinde bulunduğu araca, Demokrat

Partililer tarafından bardak fırlatılmıştır. Milli Mücadele sırasında Türk orduları

tarafından karargâh olarak kullanılan evi ziyaret etmesi engellenmeye

çalışılmıştır. 1 Mayıs 1959 günü, Uşak’ta ayrılmak için tren istasyonuna gelen

İsmet İnönü’ye taş atılmıştır. Atılan taşlardan biri başına isabet etmiş ve küçük

bir yara meydana gelmiştir.” (Doç.Dr. Mehmet Karayaman)

Bu tarihi lokomotifin şu anda en sadık yolcusu Alman Didmar Cramer’dir. Cramer, 31 yıldır, buharlı trenle yolculuk tapmayı seven arkadaşlarıyla Uşak’a gelerek bu 72 yaşındaki emektarla Türkiye turları yapmaktadır.

“BABADAN MAKİNİST”

Şu anda Türkiye’de buharlı lokomotif kullanabilen 3 makinistten birisi olan Naci Akdağ (69) babadan demiryolcu. Babasından görerek makinist olmaya özendiğini belirten Akdağ, “Trenler benim için tutku olmaya başladı. Mesleğe başladığım yıllarda buharlı trenlerin saltanatının son yıllarıydı. Onların düdük sesi, savurduğu duman, benim idealim olmuştu. Sonra dizel motorlu trenler falan geldi. Onları da kullanmayı öğrendim. Ama kara sevdamdan hiçbir zaman vazgeçmedim. Alman Didmar Cramer bu lokomotifi 31 yıldır kiralar, hep ben kullanırım. Cramar’le tip olarak da benzediğimiz için adeta kardeş olduk. Şimdi 12 genç kardeşimizi bu buharlı lokomotifleri kullanmaları için yetiştirmeye çalışıyorum. Buharlı trenler yok olmasın. Yakın zamanda Uşak’a hızlı tren de gelecek gelsin. Ama gelenek de yok olmasın. Bölge Müdürlüğümüz de gelenek ve teknolojinin bir arada olması için çok güzel çalışmalar yapıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim