Uşaklı Alevi vatandaşlarımızın yaşantıları Bu Toprağın Canları'nda

Her Cumartesi TRT Haber’de yayınlanan, “Bu toprağın Canları” Uşak Alevileri ile ilgili bir belgesel çekimi için Uşak’a geldi. Programda, Uşak’ın gönül iklimi sultanlarından, “Hacım Sultan” tanıtıldı. Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, Alevi Dedesi Nazmi Aydedeoğlu ve Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Kılınç ile röportajlar yapıldı.

Uşak’ın tarihi ve turistik yerlerin görüntülerine de yer verilen, “Bu Toprağın canları” Programında Uşak’ta Alevilerin yaşamı ve suni vatandaşlarla ilişkileri irdelendi. Program yapımcıları, Uşak Alevilerinin cem evinde Cuma Namazı kılmasını, cemlere, Uşak Belediye Başkanı, yöneticilerin ve suni vatandaşların katılmasını çok anlamlı ve ilginç bulduklarını belirttiler.

“Bu Toprağın Canları” programının üç gün süren çekimleri için Uşak’a, VSG Prodüksüyon adına, Yönetmen Levent Vural, sunucu Burcu Benek, ses uzmanı Onur Pir, Kameramanlar, Çağatay Mutlu ve Murat Akay ve ulaşım sorumlusu İbrahim Bektaş geldi.

Program sunucusu Burcu Benek, “İnancınız, kültürünüz, ortak değerleriniz, gelenek ve görenekleriniz nedir, biliyor musunuz? Yoksa bir kuru selamla geçiştiriyor musunuz? Okumak Anadolu insanı için çok önemli, peki sadece okumak yeterli mi? Gitmek, görmek ve anlamak gerekli öğrenmek için. Hoca Ahmed Yesevi'den , Hacı Bektaş-ı Veli'den bi haberseniz, ne Anadolu'luyum diyebilirsiniz, ne de Anadolu insanının tümünü kucaklayabilirsiniz. “O zaman şimdi hareket vakti” deyip Yüklenip sorularımızı sırtımıza çıktık yollara. Mevlaya duyduğumuz aşk bizi aşıkların yolundan, Hacı Bektaş-ı Veli'nin izinden, Anadolu erenlerinin peşi sıra Uşak’a ulaştırdı. Uşak’ta Alevi vatandaşlarımızla yaşantıları ve inançları üzerine üç gün boyunca sohbet ettik. Işık Çakır Sultan Ocağı’nın ileri gelenlerinden Nazmi Aydedeoğlu Dede den Uşak Alevileri ile ilgili bilgiler aldık. Hacım Sultanı tanıdık ve tanıtmaya çalıştık. Uşak Gazeteciler Derneği başkanı Salih Kılınç’ın ailesinin Dersim’de yaşadığı dramı üzülerek dinledik. Ancak, Uşak’ta Alevi ve suni canların kardeşliğinin sınırlarını aştığına büyük bir keyif ile tanık olduk” dedi.

DERSİM ACILARI TAZELENDİ

Programda kendisi ile röportaj yapılan Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Kılınç da ailesinin dramatik öyküsünü anlattı. Babasının 1932 yılında bugün adı Tunceli olan Dersim’de doğduğunu belirten Kılınç, “1938 yılında Dersim isyanı çıkınca, Osmanlı Ordusunda Astsubay olarak görev yapan adın gururla taşıdığım dedem Salih Çavuş, bir iftira sonucu isyancı olarak ihbar edilmiş ve sorgusuz sualsiz, askerler tarafından mahkemeye bile çıkarılmaya gerek görülmeden bir dere kenarında kurşuna dizilmiş. Daha sonra, babaannem, o zaman 6 yaşında olan babam, amcalarım ve halalarım, Dersim’den sürgün edilerek, Elazığ, Sivas, Kırşehir, Ankara ve nihayet en son Uşak’a kadar gelmişler. Ancak korkularından, alevi kimliklerini saklamışlar ve çocuklarına bile söylememişler. Ben 30 yaşındayken beni bulan ve babamla birlikte Dersim’den Uşak’a sürgün olan bir amca bana bu acıklı öyküyü anlattı” dedi.

“UŞAK’TA HİÇ BİR ZAMAN  MEZHEPSEL AYRILIK YAŞANMADI”

Zafer Arpacı, binlerce Banazlı vatandaşla iftar yemeğinde buluştu Zafer Arpacı, binlerce Banazlı vatandaşla iftar yemeğinde buluştu

Uşak’taki alevi ve suni kardeşliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kılınç, “Benim babam Kürt Alevisi, annem Türk ve suni. 1959 yılında evlenmişler. Demek ki o yıllarda da Uşak’ta alevi ve suni ayırımı yapılmadan kız alınıp veriliyor ve kardeşçe yaşanabiliniyormuş. Uşak’ta valilerimiz, belediye başkanlarımız tüm alevi, suni canlarımız dahil, yüzlerce yıl kardeş olarak yaşamasını becermişlerdir. Uşak’ta mezhepsel nedenlerle hiçbir üzücü olay yaşandığına tanık olmadım ve duymadım. Bu kardeşlik, tüm Türkiye’ye örnek olmalıdır” yorumunu yaptı.

Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir de, “Bu Toprağın canları, Uşak Alevilerinin ve Uşak’ın tanıtımı açısından bence çok önemli bir program. Program yapımcılarına bizleri tanıttıkları ve çalışmalarımızı duyurdukları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilişim