Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk.... Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk....
Düğün mevsiminin gelmesiyle birlikte zaman zaman trafikte yoğunluğa neden olan uzun araç konvoyları, hem trafik sıkışıklığına yol açıyor, hem de vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

Son olarak İstanbul’da yeni evlenen bir çift, 1 Nisan günü, beraberinde bulundukları konvoyun birlikte ceza yiyerek gündeme geldiler. Bu haberin ardından yetkililer, bir açıklama yaparak, düğün, sünnet düğünü ve diğer konvoyların 155 ihbar hattına şikayet edilmesiyle gereğinin yapılacağını açıkladılar.

Yetkililer,  “Düğün konvoyu ya da benzer konvoylar trafikte zaman zaman vatandaşları mağdur ediyor. Bu konuda vatandaşlar ihbarlarda bulunsun. Polis gerekli işlemi her zaman yapar” dedi.
Uşak’ta da zaman zaman yoğun bir şekilde hissedilen düğün konvoyları, hayatı felç etmeye yetiyor. Ailelerin “Dost düşman bizi görecek, ne kadar fazla araba olursa o kadar iyi” düşüncesiyle, yoğun bir konvoy lobisi yaptıkları da aşikar..
Konvoy lobisi nasıl yapılır ilk önce o konuya kısaca değinelim ve sonuçlarını hep birlikte görelim.
Konvoy zengin ve orta direk konvoy lobisi olmak üzere 2’ye ayrılırlar.

A) Zengin Konvoy lobisi: Bunun için ailenin her hangi bir lobi çalışması yapmasına gerek kalmaz. Çünkü aile zaten zengindir ve onların üzerinden ticaret yapan veya geçinenler o düğüne en güzel kıyafetleri ve yıkamadan yeni çıkmış araçlarıyla gelirler. Herkes konvoyda düğün sahibine yakın olmak için kıyasıya yarışır. Düğün sahibi varlıklı olmasının yanı sıra, her hangi bir makamda yer alan bir bürokrat veya siyasetçi de olabilir. 

B) Orta direk konvoy lobisi: Bu düğünün sahipleri muhtemelen uzunca bir süredir hazırlık içindedirler. Hatta bu ailelerin bir diğer özelliği de gittikleri düğünlerde taktıkları altınları ve diğer pahalı hediyeleri not almalarıdır. Davetiye hazırlanırken kozmik bir alanda saklı olan ve çoluk çocuk ellemesin diye anne veya babanın gözü gibi baktığı defter çıkar ve liste hazırlanır. Liste yapılırken şu söylenir, “Felancanın arabası da var mutlaka gelmesi için ısrarcı olalım, konvoy uzun görünsün.” Bu şekilde yoğun bir lobi çalışması yapılır. Davetiye verilirken, aracı olanlara mutlaka bekliyorum denir, aracı biraz lüks olanlara ise MUTLAKA AMA MUTLAKA BEKLİYORUM sözüyle bilinç altı çalışması tamamlanır.  

Neticede zengin de olsa, orta direkte olsa düğün konvoylarının verdikleri zarar aynıdır. Hepsi gereksiz yere yakıt tüketen ve bunu egzozuyla doğaya zehir olarak salan, kafa ütülemekten başka hiçbir işe yaramayan, trafikte insana sinir harpleri yaşatan ve biraz da görgüsüzlüğe dayalı gösteriş kokan hareketlerdir.
 
Düğün konvoylarının önüne atlayan ve canı pahasına zarfın içindeki parayı almak isteyenler, başlı başına bir yazı konusu oldukları için onlara şimdilik yer vermiyorum…
SEVGİYLE KALIN
ALİ ARASLI///
 
Editör: TE Bilişim