Seçim günü Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'da hava nasıl olacak? Seçim günü Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'da hava nasıl olacak?
İLETİŞİMDE SEN DİLİ Mİ BEN DİLİ Mİ?
Bahar Karagür - Burak Karagür- 
Psikolojik danışman (Yeditepe psikolojik danışmanlık ve eğitim merkezi)




Günlük hayatımızda kurmuş olduğumuz cümleler, kullandığımız kelimeler her insanı farklı etkilemektedir. Söyleme şeklimiz, yapmış olduğumuz vurgular, jest ve mimiklerimiz birçok zaman söylemek istediğimiz ana temanın önüne geçer. Dolayısıyla iletişim sonrası "acaba bana ne demek istedi, ben aslında farklı bir şey söylemiştim ama o ne anladı" gibi düşünceler kafamızı kurcalamaya başlar. 

İletişim sırasında, karşımızdakinin davranışlarının üzerimizde yarattığı etkiyi bir kenara bırakıp kendimizi karşı tarafı yargılama ve savunma içerisinde buluyorsak bu kanal "sen dili" doğasına örnektir. "Sen hatalısın, başarısızsın, keşke ödevini zamanında yapsaydın, odanı dağıtmamalısın" gibi örnekleri gün içerisinde sık sık kullandığımızı veya bu örneklerin bize karşı kullanıldığını fark ettik mi? Bu cümleler karşısında yapacağımız şeyler savunmaya geçmek olur ve dinleme kısmı sonlanmaya başlar çünkü karşı taraf o esnada kafasında ben buna nasıl karşılık verebilirim diye düşünür. Bundan ötürü bir çatışma ortaya çıkar. Çatışmaları ortadan kaldırıp, birbirimizi daha iyi anlamak adına "ben dili" devreye girmelidir. İletişimin en güçlü yönüdür. 
"Ben dili" 3D'nin en saf halidir. Yani iletişimin yargısız ve yorumsuz kısmıdır, yalnızca davranışlarımızın insanlar üzerindeki etkisi ile ilgilenir. Bu da etkileşimin güçlenmesine katkıda bulunur. " Odanı toplamadığında sorumluluk alamadığını düşünüyorum ve bu durum beni oldukça üzüyor, ders çalışmazsan geleceğin ile ilgili yaşayacağın sıkıntıların olma ihtimali beni endişelendiriyor" gibi empatik cümleler kurmak iletişimde olumlu etkileri oluşturur. Bu şekilde oluşacak bir iletişim karşısında önyargılı davranıp, savunmaya geçmek yerine karşımızdakini anladığımızı söyler, sonrasında da ona göre davranırız. Yani duygu, düşünce ve davranış(3D) kavramlarımız doğru bir orantıda ilerlemiş olur. 

Düşüncelerimizi karşımızdakilere iletince sen dili veya ben dilini kullanırız. Fakat etkili bir iletişim kurmak istiyorsak "ben dilini" seçmeliyiz. "Okulda telefon kullanmak serbest olsun" yerine "okulda telefon kullanımının serbest olmasını istiyorum" dediğimizde istediğimiz mesaj karşı tarafa olduğu gibi ulaşacaktır.

Editör: TE Bilişim