Ulu Önder Atatürk'ün çocuk sevgisi! Uşak'ta minik Salih'i ve diğer yetimleri yalnız bırakmamıştı Ulu Önder Atatürk'ün çocuk sevgisi! Uşak'ta minik Salih'i ve diğer yetimleri yalnız bırakmamıştı
Türk Telekom’un, az gören eğitimleri ile görme kalıntısına sahip çocukların umut ışığı olan kurumsal sosyal sorumluluk projesi Günışığı, Türkiye’nin dört bir yanına giderek, görme kalıntısına sahip çocuk ve ailelerinin hayatında fark yaratmaya devam ediyor. Türk Telekom, daha fazla çocuğa yerinde ulaşmak için başlattığı çalışma kapsamında, Denizli’ye giderek 37 çocuğun daha az gören eğitimi almasını sağladı. Günışığı Projesi kapsamında yüzde 1 ila 10 oranında görme kalıntısına sahip olan çocuklara, verilen az gören eğitimiyle var olan ışık algılarını kullanarak nesneleri algılamaları sağlanıyor;  gören yazı öğretiliyor. Proje kapsamında işlevsel görme eğitimi alan çocuklar; eğitimlerini tamamladıktan sonra paten kayabiliyor, bisiklete binebiliyor, resim yapabiliyor ve toplu taşıma araçlarını yardıma ihtiyaç duymadan kullanabiliyor.


 
Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile teknolojinin gücünü kullanarak dezavantajlı kesimlere engelsiz bir hayat sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom, ‘Herkes için erişilebilir iletişim’ prensibi doğrultusunda gerçekleştirdiği iş birliklerinden EY-DER (Engelsiz Yaşama Derneği) ile hayata geçirdiği Günışığı projesi ile Türkiye’nin dört bir yanına giderek görme kalıntısına sahip çocuklara umut ışığı olmaya devam ediyor.   
 
Günışığı, son olarak Denizli’ye giderek yüzde 1 ile 10 arasında görme kalıntısına sahip 37 çocuğa daha az gören eğitimi verdi. Denizli Merkez Efendi Eğitim Kurumları Yaptırma ve Yaşatma Derneği Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen işlevsel görme eğitimlerinde az gören çocukların, var olan ışık algılarını kullanarak alfabeyi öğrenmeleri ve nesneleri görsel olarak algılayıp, günlük yaşantılarında kullanmaları için eğitimler gerçekleştirildi. Üç gün süren eğitim programı kapsamında aileler ve öğretmenlere de az görenlerde işlevsel görme becerileri ile ilgili bilgilendirme eğitimleri verildi.
Eğitimlerle birlikte çocukların işlevsel görme fonksiyonlarını ön plana çıkararak, günlük yaşam aktivitelerinin hepsini görme yetilerini kullanarak yapmaları hedefleniyor. Erken yaşlardan itibaren çocukların göz kaslarını kullanmaya yönelik yapılan çalışmalar, çocukların eğlenerek öğrenebileceği şekilde gerçekleştiriliyor.


 
Projeyle ilgili bir açıklama yapan Türk Telekom KSS ve STK İlişkileri Müdürü Dursun Sırıklıgil, “Çocuklar, Günışığı Projesi kapsamında aldıkları eğitimler sonucunda, “gören yaşıtları” ile eşit eğitim alma yetkinliğine erişiyorlar. Eğitimlerinin ardından; paten kayabiliyor, bisiklete binebiliyor, toplu taşıma araçlarını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor, resim yapabiliyor, yapılan ortam düzenlemeleriyle sınıf ortamında diğer arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaşarak eğitimlerini onlarla birlikte sürdürebiliyorlar. Eğitimlerin, proje merkezinin bulunduğu Ankara dışındaki illerde çocukların gelişimleri uzaktan görüntülü görüşme ve kayıtlarla takip ediliyor. Böylece eğitimlerde süreklilik sağlanırken, aileler olumlu gelişmelerden haberdar edilebiliyor. Erken müdahale eğitiminin, teknolojiyi kullanarak yaygınlaştırılmasının amaçlandığı projenin bir diğer hedefi de eğitim alan çocuk ve aile sayısının her yıl artırılması” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim