Uşak'ta 25 yıl boyunca yapımı süren Atapark, gelinlik giymiş gibi oldu Uşak'ta 25 yıl boyunca yapımı süren Atapark, gelinlik giymiş gibi oldu
ÖZEL HABER - ALİ ARASLI// Uşak’ın Ulubey ilçesinde bulunan antik kent Blaundus, havaların ısınmasıyla vatandaşın ilgi odağı olmaya başladı. Kanyonlara yapılan cam terasla kent merkezinden ve çevre il ve ilçelerden ziyaretçi çekmeye başlayan Ulubey’in tarihi zenginliklerinden Blaundus antik kenti de daha fazla ziyaretçi çekmeye başladı. Blaundus antik kentinde bulunan tapınak kalıntılarındaki güzel saçlı kraliçe olarak adlandırılan tanrıça gözlerden kaçmadı. Güzel saçlı kraliçenin yüzünün büyük bölümünün tahrip olması, tarihe ilgi duyan vatandaşları üzdü.



Antik kentteki güzel saçlı kraliçe hakkında bilgi veren arkeologlar, söz konusu tarihi eserin, Yunan mitolojisindeki önemli bir detay olduğunu ifade etti. Başında bulunan demetleri yorumlayan arkeologlar, “Demetler, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi” ifadesini kullandı. 



Makedonyalı Blaundus

Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylendiğini belirten arkeologlar, şu bilgileri paylaştı: “Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır. Ayrıca şehir adına basılmış para ve üzerinde çift at sembolü vardır. Burası antik çağda, güzel atlar veya güzel bağlar diyarı olarak da bilinmektedir. Hala havası temiz olan antik kent,geçmişte de bu yönüyle ön plana çıkmaktadır”. 



ANTİK KENTE ZİYARETÇİ AKINI
Öte yandan antik kent Blaundus, geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü, yoğun bir ilgi gördü. Muğla, Aydın, Denizli, İzmir ve Manisa plakalı araçlar, hem kanyonlara, hem de Blaundus’a akın ettiler. Ayrıca tur şirketlerine ait otobüsler, ziyaretçilere tarihi zenginlikleri gezdirdi ve rehber eşliğinde bilgi verildi. 



ANTİK KENT HAKKINDA?  Ulubey İlçesi, Sülümenli Köyü’ndeki Antik Blaundus Kenti; Helenistik Çağ’da derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerine kurulmuştur. şehir Uşak’a 40 km. uzaklıktadır. Büyük İskender’in Anadolu seferinden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuştur. Roma Dönem’inde önemi artmış bir sınır kentidir. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerindedir. En önemli yapıları kale, tapınaklar, tiyatro,stadyum ve kaya mezarlarıdır.

Editör: TE Bilişim