Çevre dostu faaliyetleriyle öne çıkan Uşak Belediyesi, sene boyunca kent genelinde gerçekleştirdiği doğa dostu projelere bir yenisini daha ekledi. Kentte oluşan atıklardan elektrik enerjisi üreten biyometanizasyon tesisinde çok yakında park bahçe atıklarından kompost gübre üretimine başlanması planlanıyor.

Sıfır Atık Projesi ile kentte ciddi bir geri kazanım sağlayan Uşak Belediyesi, atık yağ ve atık pil toplama kampanyaları ile de vatandaşlarda çevre bilinci oluşturuyor. Tüm bu faaliyetlere bir yenisini daha ekleyeceklerini ifade eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın; Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin yanında bulunan, geri dönüşümün sağlanması ve elektrik enerjisi üretilmesi için faaliyet gösteren biyometanizasyon tesisinden bahsetti.

ELEKTRİK ÜRETİMİNE TAM GAZ DEVAM

İlk olarak gelen atıkların ayrıştırma ünitesine alındığını ve buradan çıkan organik atıkların Biyometanizasyon Tesisi’ne gönderildiğini söyleyen Çakın; “Burada gerçekleştirilen çürüme işleminden sonra meydana gelen gazlar, gaz depolama balonunda toplanıyor. Tesisimizde bu gazlardan elektrik üretimi yapılıyor. Günlük olarak ortalama 52 MW elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz” dedi.

ATIKLAR HİZMETLERE KAYNAK OLUYOR

Uşak’ın yeni keşfedilen cenneti için önemli bir talep! Milli Park ilan edilsin! Uşak’ın yeni keşfedilen cenneti için önemli bir talep! Milli Park ilan edilsin!

Tesiste şu anda günlük olarak ortalama 300 ton atığın işlendiğini söyleyen Başkan Çakın, “Uşak kent sınırları dahilinde tesisimize ulaşan tüm atıkları şu anda işliyoruz. Bu sayede 6 ayda elde edilebilen metan gazı, sadece 21 günde sistemde üretilerek motorlarda enerjiye dönüştürülüyor” dedi. Çakın burada üretilen elektriğin elektrik dağıtım şirketine teslim edildiğini belirterek “Böylece kilowatt başına devletten destek alıyoruz ve bunu da halkımız için hizmete dönüştürüyoruz” dedi.

İSRAF ÖNLENECEK, KOMPOST GÜBRE ÜRETİLECEK

Öte yandan “Çok yakında başka bir projeyi de hayata geçirerek bu tesiste büyük bir yatırımı kentimize kazandırmayı hedefliyoruz” diye konuşan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın; park bahçe atıklarından ve pazar yerlerindeki atıklardan kompost yaparak gübre elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çakın, “Şehrimizde haftada beş gün farklı mahallelerimizde semt pazarı kuruluyor. Gün içerisinde satılmayan ya da çürüyen bazı meyve sebzeler bu alanlarda birikiyor. Biz bu atıkları toplayarak israf olmalarını engellemiş olacağız. Aynı zamanda bu atıkları tesisimizde işleyerek kompost gübre üreteceğiz. Bu projeyle Uşak için çift yönlü bir kazanım elde etmiş olacağız. Üreteceğimiz gübreler sayesinde de toprağın bereketi olan gıdalar yine kentimizin toprağına değer katmış olacak” dedi.

Başkan Çakın “Projemiz şu anda gelişim aşamasında. Çok yakında bununla ilgili güzel haberleri de inşallah halkımızla paylaşacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim