Uşak'ta 80 TL'ye kıymalı pide, çorba, su, çay, hurma ve köz biber ile patlıcanlı iftar menüsü Uşak'ta 80 TL'ye kıymalı pide, çorba, su, çay, hurma ve köz biber ile patlıcanlı iftar menüsü
 Uşak İl Genel Meclisi AK Parti Grubu üyeleri, kentin çevreyle ilgili önemli sorunları olduğuna işaret etti. İl Genel Meclisi AK Parti Grubu üyeleri Tarık Coruk, Alaattin Furtuna ve Şahin Erdoğan, konuyla ilgili şu görüşleri ortaya koydu:

‘Kent içinde kalan 9 fabrikanın atık suları Dokuz Sele çayına boşalıyor. Karma OSB, Çanlı Tabakhanesi, dereyi kirletiyor. Dokuz Sele Çayı kenarlarına dökülen gelişi güzel atıklar da Uşak’tan Ege Denizi’ne kadar kirlik yaratıyor’ Bu içler acısı tespitler, Uşak İl Genel Meclisi Araştırma Geliştirme ve Çevre ve Sağlık Komisyonları’nın raporlarında yer aldı. Uşak İl Genel Meclisi, Araştırma Geliştirme ve Çevre ve Sağlık Komisyonları’nın Uşak’ın çevre kirliliği ile ilgili hazırladığı raporlar görüşüldü. Raporlarda, köy atıklarının pompalama sistemi ile Yavı’daki Uşak Belediyesi atık tesislerine pompalandığı buralarda sorun kalmadığı, ancak kent içindeki 9 fabrikanın, Karma OSB’nin, Çanlı Tabakhanesinin atıklarının 9 Sele deresine boşaltıldığı ve çevrenin fazlaca kirletildiği görüşlerine yer verildi.

‘KÖY ATIKLARI HALLEDİLDİ’
Raporları komisyon başkanları Alaettin Furtuna ve Şahin Erdoğan okudu. Raporda şu tespitler yapıldı: ‘İl Genel Meclisinin 03.03.2016 tarih ve 63 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen Büyük Menderes havzasını kirleten kaynakların tespit edilmesi konulu önerge incelendi. Mesudiye Köyünün kanalizasyon atıkları, Bozkuş Köyünde yapılan terfi istasyonuna atıldığı, Bozkuş Köyünün atıkları ile birlikte Gücer Köyünün atıkları ile birlikte Uşak Belediyesi Arıtma tesislerine pompalandığı bilgisine ulaşıldı. Kanalizasyon atıklarının arıtma tesisine basılmasından sonra Bozkuş Köyü, havaalanı, İkisaray Köyünden geçen derenin kuruduğu, pis kokuların gittiği görüldü. Kalfa Köyü ile Muharremşah Köyü arasından Çanlı tabakhanesine doğru akan Dokuz Sele Çayında kirli suyun fazlaca aktığı görüldü. Kirlenmenin çevrede bulunan fabrikalardan kaynaklandığı tahmin edildi. Kirlenmenin Çanlı Tabakhanesi, Karma OSB, Yavı Köyünün altından devam ederek Uşak Belediyesi arıtma tesislerine ulaştığı görüldü. Dokuz Sele Çayı’nın kenarlarında gelişi güzel atıkların döküldüğü, çevrenin fazlaca kirletildiği tespit edildi.”

‘ALDIĞIMIZ KARARLAR ÇELİŞİYOR’
İl Genel Meclisinin AK Partili Ulubey üyesi Tarık Çoruk, “İl Genel Meclisi İmar Komisyonu, Mart ayında OSB’ler dışında fabrika yapılmasında sakınca olmadığına dair rapor hazırlamış, bizde bu raporu kabul etmiştik. Bu rapor, az evvel hazırlanan çevre ile ilgili raporla çelişmektedir. Madem, çevreyi kirletip kirletmediğini bilmiyoruz. Bu fabrikaların OSB alanların yani arıtma tesisi olan yerlere yapılmasına izin vermeliyiz. Bu fabrikalar, istihdam sağlıyor diye geleceği karartmamalıyız. İl Genel Meclisi olarak bu çelişkili durumdan kurtulmalı, çevreyi kirleteme ihtimali olan fabrikalara ruhsat vermemeliyiz” şeklinde görüş bildirdi. AK parti Grup Başkanvekili Hüseyin Gürpınar ise çevrenin kirletilmemsi için getirdiği çözüm önerisinde, “Biz, niçin 8-10 yerde çevrenin kirletilip kirletilmediğini tartışıyoruz? Tüm pislikleri Uşak Karma OSB ve Uşak Belediyesi katı atık tesislerine kanallarla yönlendirelim. Böylece iki noktadan çevre kirliliğini kontrol etmiş oluruz ve sağlıklı sonuç alırız” dedi.

Editör: TE Bilişim