Uşak, Manisa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'u perişan günler bekliyor Uşak, Manisa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'u perişan günler bekliyor

Bir önceki dönem Uşak Kent Konseyi Başkanı ve Sarayaltı Mahallesi Muhtarı Cemil Cevher, kentteki su sorunuyla ilgili daha önce yaptıkları çalışmaları ve bunların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan Cemil Cevher, su sorunun Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın dönemine has bir durum olmadığını, bunun kuraklık ve uzun yıllardır yapılmayan çalışmaların bir sonucu olduğunu kaydetti.
Cevher, “Ben kent konseyi döneminde bu çalışmaları yaptım. Şimdi muhtarlık bazında bu çalışmaları yapıyorum. Bu su sorunu sadece Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın dönemine has bir durum değil. Bu konuda belediyenin eleştirilebileceği tek durum, çizelgenin oluşturulması ve buradaki hesabın tam bire bir tutmaması” dedi.

“Su gece 10-11 gibi geliyor sabah 8 buçukta kesiliyor. Su deposu olan veya olmayan her evde sorun oluyor. Buradaki evlerin yüzde 90’ında depo yok” diyen Cemil Cevher, şöyle konuştu: “Su israfını önlemek için daha önce çalışmalar yaptık, bunları ilgili birimlere iletmiştik. Ama hala bir netice olmadı ve 16 kişilik bir grup olarak yapılması gerekenleri 20 madde halinde sıraladık. Cuma günleri hutbe ve vaazlarda sık sık bilgilendirme yapılmasını istedik. Sivil toplum kurumlarına bu konuda çalışma yapın dedik, ama hiçbir kurum bunu yapmadı. Ben kent konseyi döneminde bu çalışmaları yaptım. Şimdi muhtarlık bazında bu çalışmaları yapıyorum. Bu su sorunu sadece Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın dönemine has bir durum değil. Bu konuda belediyenin eleştirilebileceği tek durum, çizelgenin oluşturulması ve buradaki hesabın tam bire bir tutmaması. Sarayaltı’nda su kesileceği saatler bildirilse ve uygulansa yaygara çıkmaz. Cenab-ı Allah’ın verdiğini şeyi ne yapabiliriz.”
Türkiye’de şu anda bir çok kentte  benzer sorunun yaşandığını ifade eden Cevher, “Türkiye'de 34 ilde ise içme suyu için alarm zilleri çalıyor. Orta vadede su açığı yaşayacak ve bu yüzden şimdiden önlem alınması gereken iller arasında, Afyon, Adıyaman, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Denizli, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Ordu, Sakarya, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Bayburt, Batman, Iğdır ve Osmaniye yer alıyor. Bu illerde orta vadede ilave içme suyu temin edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu illerde de su sıkıntısı Patlak verecek” dedi.


Daha önce hazırladıkları raporu paylaşan Cemil Cevher, “Kuralık ve su israfına %72 etken olan Vahşi sulamanın ürünlere ve toprağa verdiği zararı üreticiye anlatmak,gölet ve tarımsal sulama Kooperatifi bulunan köylerimize Akıllı ve kartlı hidrantların ürüne ve su sarfiyatına faydalarının anlatılarak ve hibe desteği sağlanarak bu sisteme geçilmesine yönlendirilmesi gerekiyor. Gerek basın yayın gerekse tüm haberleşme ve iletişim kaynakları ile bu konuda ilgili Devlet su işleri,Tarım ve orman müdürlükleri ve İl özel idaresi tarafından. Bu konuda bütün yük yerel yönetimlere ve insanlara düşmekte olup, özetle sıralanacak olursa, şu hususlar önemlidir. Yeni yapılacak toplu konut ve konutlarda su ile bağlantılı armatür, batarya, boru, rezervuar gibi tesisat malzemelerinin belirli bir standarda bağlanması lazım. Yeni oluşturulacak toplu konut alanlarında yağmur sularının ayrı bir kanala bağlanıp, biriktirilerek Sulama,temizlik ve itfaiye gibi genel ihtiyaçlarımızda kullanılmasının sağlanmalıdır. Suya dayalı işletmelerin su sarfını kısıtlayacak makine ve tesisatları kullanmalarını sağlamak gerek. Kamu kurumlarında ve kamuya açık işletmelerde akıllı musluk kullanımını sağlamalıyız. İnsanlarımızın su ile çalışacak (çamaşır makinesi,bulaşık makinesi vs.) ev ve işletme ihtiyaçlarının Alımı esnasında su sarfiyat değerleri konusunda bilgilendirilmeli. Küresel ısınmaya neden olan çevre kirliliğini engellemek, günümüz teknolojisi ve kullandığımız Elektronik cihazların kullanmadığımız anlarda kapatılmalı. Şehir su şebekelerinde oluşan su kaçaklarının engellenmeli.”
Cevher, “Gelecek nesillerimizin yaşamlarını sürdürebilmeleri için suyun hayat kaynağı olduğunu anlatmak İçin ilk öğretimden itibaren okullarımızda kuraklık ve su israfını engellemek için ayda bir ders saati Uygulamalı bilgilendirme yapılmalı. İlgili kurumların basın yayın ve iletişim kaynakları ile belirli aralıklarla su israfı ve susuzluğa karşı uyarılarda bulunulmalı. Su sarfiyatı belirlenerek (belirlenecek olan tonajın )altında olan tüketicilere su ücretinde indirim Yapılmalı. Uşak Belediyesi tarafından tahsis edilen bir aracın su tasarrufu afişi ile giydirilip sulama kooperatifi olan köylerde bilgilendirilmeli. Uşak il müftülüğü tarafından kuraklık ve su israfı ile ilgili Cuma günleri hutbe ve vaazlarda sık sık bilgilendirilmeli.”

Editör: TE Bilişim