Ömrünün tamamını uçarak geçiren ebabil kuşunun ‘Boz ebabil’ türünün bir mensubunu, evinin bahçesinde bulan Uşak Özel Kanyon Koleji 10’uncu sınıf öğrencisi Teoman Kaya (15), evinde bir gün bakıma aldığı kuşu, ertesi sabah tekrar özgürlüğüne kavuşturdu. Hilal Kent Sitesi’ndeki evinin bahçesinde, dün gece yerde çırpınan bir ebabil kuşu gören Teman Kaya, yakaladığı kuşu, bir kutunun içine koydu ve evde dinlenmeye aldı.



Bir gece evinde dinlendirdiği ebabil kuşunu, ilk bulduğunda kendine getirmeye çalıştığını ifade eden Teoman Kaya, “Uçamayan ebabil kuşunu, evimizde dinlendirdik ve kendine gelmesini bekledik. Bu halde bıraksaydım, belki de ölecekti ve buna vicdanım razı olmadı. Ebabil kuşlarıyla ilgili bilgilere baktım ve ömürlerinin tamamını uçarak geçirdiğini gördüm. Bu nedenle onu özgürlüğüne kavuşturmam gerektiğini düşündüm ve uçacak hale geldiğini anladığımda, doğaya yani özgürlüğüne bıraktım” dedi.



Teoman Kaya, hayvanları çok sevdiğini ve diğer sokak hayvanlarına da önümüzdeki kış döneminde destek olunması gerektiğini ifade etti. 




EBALİK KUŞU HAKKINDA 

Ebabil kuşu, bütün ömrünü uçarak geçiren, sadece üremek için yere inen, sağangiller (Apodidae) familyasından bir kuş türüdür. Birçok kişi tarafından kırlangıçla karıştırılan bu kuş türü, aslında kırlangıçtan farklı bir türdür. Kırlangıçlar gibi doğada yaşamayı sevmeyen, daha çok yerleşim yerlerini tercih eden ve beton bina ile yüksek yapılara yuva yapmayı tercih eden bir kuş türüdür. Ebabil kuşlarını kırlangıçlardan ayıran diğer bir özellik ise, kırlangıçlar gibi elektrik tellerine veya ağaç dallarına tünemezler. Yuvalarını daha çok evlerin çatılarına görünmeyen köşelere yaparlar. Ülkemizde ebabil kuşunun 4 farklı türü yaşamaktadır. Bunlar; koyu kahverengi ebabil, boz ebabil, küçük ebabil ve ak karınlı ebabildir. 

Uşak’ta öğrenci ve emekliye çay 1 TL oldu! 2000 TL’ye düğün yapmak artık mümkün! Uşak’ta öğrenci ve emekliye çay 1 TL oldu! 2000 TL’ye düğün yapmak artık mümkün!
Editör: TE Bilişim