USAKPORT.COM// Mehmet Çankaya, Uşak’ın yetiştirdiği, ses, saz, besteci ve söz yazarı. Gazinoların parlak neonlarında ismi yazılırdı. Birçok sanatçı “Mehmet Çankaya sazı ile bana eşlik etmezse sahneye çıkmam” diye kapris yapardı. Hiçbir sosyal güvencesi olmadan yıllarca, çaldı, söyledi. Şimdi 65 yaşında. 85 yaşındaki annesinin üç aylık maaşı ile yaşamaya çalışıyor. Hayat bu ayarı yok ki:

 Adamı bir anda kah çıkarır gökyüzüne seyrettirir alemi, kah indirir yeryüzüne alem seyreder seni.

1950 yılında Afyon iline bağlı sandıklı ilçesinde doğdu. Manisa İmam Hatip Ortaokulunu bitirdi. Lise tahsilini maddi olanaksızlıklar yüzünden yarım bıraktı. Mevlüthan olarak Manisa yöresinde ünlendi. Sesinin güzel olması nedeniyle arkadaşları ve çevresinin yönlendirmesiyle 17 yaşında Türk halk Müziğine yönlendi. THM eğitimini ilerletmek isteyen Mehmet Çankaya, ilk eğitimini Kabzlılı Doğan Fidan adlı mahalli sanatçıdan aldı. Daha sonra İzmir’e giderek ünlü bestekar Bekir Sıtkı Sezgin Hoca’dan makam dersleri almaya başladı.

Uşak’ta öğrenci ve emekliye çay 1 TL oldu! 2000 TL’ye düğün yapmak artık mümkün! Uşak’ta öğrenci ve emekliye çay 1 TL oldu! 2000 TL’ye düğün yapmak artık mümkün!

Daha sonra İstanbul’a giderek, Muhlis Akarsu’yla tanıştı. Muhlis Akarsu’nun el vermesiyle, 1968 yılında ilk plağı olan “Nokta nokta Ayşem” ve “Talihsizim ta ezelden” plaklarını aynı anda çıkardı.

Daha sonra, “Kısmet Değilmiş”, “Sen Benim kalbimi yaz boz mu sandın” plaklarını çıkardı. Müzik piyasasında yer edinen Mehmet Çankaya, 10 plak çıkararak şöhret oldu. 1970 yılında evlenen Mehmet Çankaya’nın Mustafa ve Erdem isimli iki oğlu oldu. 3 yıl evli kalan Çankaya, mutlu olamayınca boşandı.

İlginçtir, bu plakların yapımı sırasında, saz sanatçıları olarak, Arif Sağ, Orhan Gencebay gibi geçmişten günümüze şöhretli sanatçılar, Çankaya’ya eşlik etti. Bu sanatçılar, şöhret basamaklarını bir bir tırmanıp zirveye çıkarken, iyi niyetli Mehmet Abimiz, aşağı aşağı gitti.

Mutsuz evliliğinin ardından, hayata kahreden ozan Çankaya, beste çalışmalarına ağırlık verdi. Ancak ilginçtir, hiçbir bestesini repertuara vermedi. Eşi ile ayrıldıktan sonra, Türkiye’yi dolaşarak, pavyonlarda çalıp söylemeye başladı. Pavyonlarda 30 yıl çalışan Çankaya, sonra zurna çalmayı da öğrendi.

Müslim Gürses, Nejla Ertaş, Bergen, Dilberay, gibi sanatçıların arkasında yıllarca saz çaldı. Pavyonlarda yaptığı çalışmaların ardından 40 yıl önce Uşak’a yerleşen Mehmet Çankaya, plak ve gazinoların piyasası olmayınca geçimini devam ettirmek için Uşak’ta düğünlere gitmeye başladı.

47 yıllık müzik yaşamının içinde olan Mehmet Çankaya, kendini içkiye verir. Yüreğinin acılarını bestelerine ve şarkı sözlerine yansıtır. Bu arada sosyal güvenlik olayına önem vermez. Hayatında onu çok üzen iki olay yaşar.

Birincisi, çok sevdiği eşinden 3 yıl süren çalkantılı bir evlilikten sonra ayrılır.

İkinci üzen olay ise hayata boş veren ve herkese inanan Mehmet Çankaya, 55 beste ve güftesinden bazılarını plak yapmaya karar verir. Gittiği şirketler, önce kendini dinler. Daha sonra okuduğu bestelerini gizlice kaydedip, “Seni sonra ararız diyerek Çankaya’yı gönderirler. Fakat arayan soran olmaz. Sonra bakar ki beste ve güfteleri başka sanatçılar tarafından başka isimlerle okunur.

HEP KANDIRILDI

Çok iyi niyetli olan ve herkese inanan Mehmet Çankaya, gazino ve pavyonlarda çalışırken, kendisinden ayda 3 yevmiye kesilir. “Bu kesinti nedir?” diye sorduğunda, “Sigorta prim ücreti” cevabı alır. Ancak, 47 yıllık müzik hayatında bir gün bile sigorta primi yatmadığını öğrenince, iş işten geçer. Bugün 65 yaşında, iş yapamaz bir durumda, dünyada tek varlığı olan 85 yaşındaki anacağının üç aylık maaşı ile geçinmek zorundadır. Hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için, ne zaman aldığını bile unuttuğu gözlüğünü bile iple bağlayıp, orasını burasın tamir ederek kullanabilmektedir. Sinüzit ameliyatı olması gerekmektedir. Ancak, parası ve sosyal güvencesi olmadığı için olamadığını söyler.

O, gazinoların ışıklı neonlarında adının yazıldığı parlak ve ışıltılı günler çok geride kalmıştır. Bir zamanlar kader arkadaşları olan Orhan Gencebay’lara, Arif Sağ’lara, “Çankaya çalmazsa söylemem” diyen Dilberay’lara özlemle bakmaktadır. Çankaya’yı anasından başka hatırlayan yoktur. Çocukları da İzmir’e yerleşmiş, babalarını aramaz sormaz olmuşlardır.

“ALDIRMA GÖNÜL” DEDİ KURŞUNU YEDİ

Çankaya’nın unutamadığı bir anısı da yine pavyonlarda çalışırken yaşanmıştır. 12 Eylül 1980 öncesi, ülkede insanların kamplaştığı, ölümlerin kol gezdiği günlerdir. Sokaklarda adam öldürmenin tavuk kesmekten daha basit olduğu korku ve dehşet günleri yaşanmaktadır.

Mehmet Çankaya, Hatay’ın İskendurun ilçesinde bulunan ve Soğukoluk denen bölgedeki pavyonlarda çalıştığı bir dönemdir. Soğukoluk, fuhuş, uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve mafyalığın merkezi konumuna gelmiştir. Bir gün sahnede şarkı söyleyen Çankaya’ya birisi bir istek yapar. “Çırpınırdı Karadeniz” şarkısını söylemesini isterler. Çankaya şarkıya girer sahneye çıkan birisi, belindeki çifte silahı göstererek, “Anam avradım olsun, bu şarkıyı söylersen seni vururum. Aldırma Gönül’ü söyleyeceksin” der. Bu kez Aldırma Gönül’ü söylemeye başlayan Çankaya, ne olduğunu anlayamaz. Silahlar çekilmiş, pavyon savaş alanına dönmüştür. Çankaya, kulise kaçarken, sol ayağından vurulur..

 

ALLAHINI SEVEYİM

Bugün yine sabah olmadan

Eyvah yine gece oldu.

Bir damla mutluluk beni bulmadan

Bütün dertler yine beni buldu.

Tanıyamazsın şimdi görsen

Çok perişan haldeyim

Sensin sebep bunlara

Allah’ını seveyim.

Kendin seçtin ayrılığı

Sen eller sözüne uydun

Yazık ettin aşkımıza

Söyle şimdi mutlu musun?

Tanıyamazsın şimdi görsen

Çok perişan haldeyim

Sensin sebep bunlara

Allah’ını seveyim.

 

SEN BENİM SON AŞKIMSIN

Yavru ceylan gibisin

Okşamaya kıyamam seni

Bin ömür sevsem seni

Yine sana doyamam

O güzel gözlerine

Takıldı kaldı gönlüm

Ben sensiz olamam

Yaşayamam ölürüm

Bir Allah’ıma sonra sana

Gönülden bağlanmışım

Ne olur ANLA beni

Sen benim son aşkımsın

 

ZORUMA GİDİYOR

Vazgeçtim dünyamdan tatlı canımdan

Anlamadı zalim benim aşkımdan

Dilerim bulsun o da Allah’ından

Zoruma gidiyor böyle yaşamak

Her gün içip onun için ağlamak

Al canımı Ya Rab diye ağlamak

Zoruma gidiyor arkadaşım zoruma

Yıkıldım ben artık bittim arkadaş

Ne bir yarenim var ne de bir yoldaş

Dilerim Tanrıdan bir gün ölünce

Bulamazsın mezarında bir dikilitaş

 

GİTTİN

“Aşkımsın, canımsın, sensiz ölürüm” derdin.

“Hani beni canımdan çok severim” derdin

Aşk şarabı diye zehir içirdin

Perişan halime gülüp de gittin.

Ne zaman iki satır yazmak istesem

Kahretsin! Hayalin hep karşımda

Bana onulmaz yaralar açıp ta

Gönlümü dertlere salıp da gittin

Ben kendi halinde garip bir ozandım

Tutuldum sana aşkınla yandım

Sen varken bir başka coşar çalardım

Sazımı mızrabımı kırıp ta gittin.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim