Adil Özdemir: Çocuklarımızı ulusal egemenlik bilincine sahip çıkacak şekilde yetiştirmek görevimizdir Adil Özdemir: Çocuklarımızı ulusal egemenlik bilincine sahip çıkacak şekilde yetiştirmek görevimizdir
 Uşak’ta yaşayan 80 yaşındaki Mustafa Acartürk gerek yaşam tarzıyla gerekse sahip olduğu yeteneklerle adeta gençlere ve emeklilere hayat dersi veriyor. 
Uşak’ta yaşayan ve ele avuca sığmayan ihtiyar delikanlı Mustafa Acartürk, yaşının 80 olmasına rağmen halen aktif olarak çalışıyor, bisiklete tersten biniyor ve çok haneli rakamları zihinden çarparak gençlere ve emeklilere örnek bir tavır sergiliyor.
Özellikle kendi geliştirdiği bir yöntemle çok haneli rakamları zihinden birbiriyle çarpan Mustafa Acartürk ilerleyen yaşına rağmen bu yeteneğiyle şaşkınlığa neden oluyor. 2-3 saniye içinde kendisine söylenen 3 haneli rakamları zihinden çarpan Acartürk, bu yöntemi gençlere ve okuyan her öğrenciye öğretmek istiyor.

Dolu dolu geçen ve bir o kadar da ilginç hayat hikâyesine sahip olan 80’lik delikanlı Acartürk hikayesini şu sözlerle anlattı; “1939 Uşak doğumluyum. 1962 yılında ilk orta öğrenimimi tamamladım ve bahçıvanlık, işçilik ve amelelik yaparak hayata atıldım. Bu arada babamda yüksekokulda okumamı isterdi ve okursam bu işlerden kurtulacağımı söylerdi. Derken o dönem ailemle Afyonkarahisar’a gezmeye gittik. Afyon Kalesine çıktım, dua edilen bir kaya olduğu söylendi. Orada şöyle bir dua ettim ‘Ya Rabbim bana yüksekokulu kazanmayı nasip edersen hiçbir zaman insanlara yüksekten bakmayacağım büyüklenmeyeceğim’ dedim. Nitekim sınavlara girdim. İzmit Kâğıtçılık Tekniker Okulunu kazandım. 3 sene sonra mezun oldum ve çalışmaya başladım. İşe başlayınca babama bir mektup yazdım ve “babacığım bir hayırlı kapı olursa memnun olurum” dedim. Hemen cevap geldi seni nişanladık diye. Çok şükür evlendik İzmit’e yerleştik. Aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesine gitmek isteyen bazı arkadaşlara ders çalıştırıyordum. Benim hanımda bunu görünce bana sen tekniker misin? Mühendis misin? Diye sordu. Bende teknikerim dedim. Nasıl olur bana senin için mühendis dediler öyle kabul ettim dedi. Ne yapacağız dedim. ‘Git oku, mühendis ol gel’ deyince kalemi kâğıdı aldım elime o sene de Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini birinci olarak kazandım. Akabinde çeşitli illerde bayındırlık vs gibi görevlerde bulunarak emekli oldum. Fakat çalışmaya ara vermedim, halen Uşak’ta Yapı Denetim Laboratuvarında tek sertifikalı mühendis olarak göreve devam ediyorum”

Matematiğe âşık olduğunu belirten Acartürk son 4 senedir rakamlara merak sardığını ve çok haneli rakamları zihinden çarpma tekniğini geliştirdiğini söyledi. Bu yöntemle Mustafa Acartürk 2-3 saniye içinde rastgele kendisine söylenen rakamları zihinden çarpabiliyor. Bu yöntemi gelecek nesillere aktarmak için imkân isteyen Acartürk, şöyle devam etti; “Önce 2 haneli rakamları çarpmaya başladım. Sonu beş ile biten rakamların karelerinin ezberledim. Ardından sonu sıfır olan rakamların birbirine çarpımlarını öğrendim. Rakamları birbiriyle nasıl kolay çarparım diye cevap aradım. Bu konuda karşımdakine bir rakam söyletiyorum, kendimde yine kaç haneli ise bir rakam söylüyorum ve çarpıyorum. Yetkililer bu konuya ilgi duyarsa seve seve bilgilerimi ve tekniğimi gençlere aktarmak isterim” 

Mustafa Acartürk 80 yaşındaki atletik formunu bisiklete binmeye borçlu olduğunu belirtirken bu alanda da bir ilke öncülük yaptığını söyledi. Uşak’ta ilk resmi plakalı ve ruhsatlı bisiklete sahip olduğunu söyleyen Acartürk 1949 model bisikletini 64 sene kullandıktan sonra tüm evraklarıyla birlikte Uşak Kent Tarihi Müzesine bağışladığını belirtti. Emektar bisikletini müzeye bağışladıktan sonra kendisine yeni bir bisiklet alan Acartürk halen kent içinde ulaşımını da bisikleti ile sağlıyor. Hatta İHA ekibine kısa bir şov da yapan Mustafa Acartürk, trafiğe kapalı alanda bisikletine ters binerek yeteneğini de sergiledi.
Editör: TE Bilişim