Adil Özdemir: Ramazan Bayramı'nın mağdur ve mazlumların kurtuluşuna vesile olmasını diliyoruz Adil Özdemir: Ramazan Bayramı'nın mağdur ve mazlumların kurtuluşuna vesile olmasını diliyoruz
 Abant Alabalık Üretim İstasyonu’nda ilk yavrular üretildi. İstasyonun üretim yapabilmesi için gereken anaç alabalıklar ise Abant Gölü ve Uşak Banaz Baltalı Göleti’nden temin edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Bolu-Abant Dereceören mevkiinde 2014 yılında faaliyete geçirdiği Abant Alası Alabalık Üretim Tesisi’nde yapılan ilk Abant alası sağımı sonucu, yumurtalar başarılı bir şekilde açıldı ve yavrular üretildi. En son teknolojiyle inşa edilen tesis, yılda 2 milyon 400 bin yumurta ve 1 milyon adet yavru üretimi kapasitesine sahip. Kapalı devre sistemle çalışan tesis çok az miktarda su kaynağına ihtiyaç duyuyor ve yine çok az miktarda deşarj suyu çıkartıyor. En ince ayrıntıların düşünüldüğü tesis, mevcut filtrasyon sistemi ile de tamamen tabiat dostu olarak çalışıyor. Anaç ihtiyaçlarını genellikle Abant Gölü'nden karşılayan tesis için, bu göldeki alabalık popülasyonunun azalması üzerine, Uşak Banaz Baltalı Göleti'nde çalışma başlatıldı. Halen yürütülen çalışmalarla Baltalı Göleti’nden anaç Abant Alası temin ediliyor.

BALTALI GÖLETİ’NİN STATÜSÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Olta Balıkçılığı Federasyonu tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Baltalı Göleti'ne 4 yıl önce Abant Alası bırakıldığı ve şimdi bunların anaç balık durumuna geldiği belirtildi. Baltalı Göleti’nin statüsünün ilerleyen zamanlarda değiştirilerek, Abant Alası anaçlarının tabii olarak yaşadığı bir gölet yapılması hedefleniyor. Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, Uşak Baltalı Göleti’ne Abant Alabalık Üretim İstasyonu yetkilileri ile geldiklerini belirterek, “4 yıl önce Abant alabalığı yavrularını bırakmıştık. Aradan geçen süre sonunda artık finale geldik. Bolu Abant’ta kurulan yeni üretim tesislerine anaç balık desteği sağlamak ve Abant Alasının kendi sularının haricinde farklı sularda aşılanması projesinde başarıya ulaştık mı, ulaşmadık mı sorunun cevabını da görmeye çalıştık. Bun çabanın karşılığın mutlu sona ulaştığımızı düşünüyoruz. Şu an Bolu Abant üretim tesislerine göndermek üzere 60 santim boyunda yumurta atmak üzere bir dişi anaç balığımız bulunmakta. Bolu’dan gelen teknik arkadaşlarımız bundan sonraki işlemleri devam ettirecekler. Su ürünleri stoklarının korunması ve özellikle yerinde korunması bizler için çok önemli. Ancak Bolu Abant Göleti’nin su kalitesi ile aynı özelliği gösteren ülkemizdeki benzer göletlerde bu tür aşılamaların başarıya ulaşması bizleri fevkalade memnun etmektedir. İlk anaç balığımızı bugün gönderiyoruz, bundan sonrada bu çalışmalar genişleyerek devam edecektir” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim