HABER: SALİH KILINÇ //  Kentsel dönüşüm alanında kalan Türkiye’nin ilk tarak ve şayak fabrikası ve ilk çok ortaklı fabrikası olan 119 yıllık Tarakçıoğlu Sanayi Sitesi’nin yıkılmak istenmesi tepkilere neden oldu.

Geçen 119 yıla rağmen ayakta durmayı başaran, Tarakçıoğlu Sanayi Sitesi’nin yıkılmak istenmesi, Uşak Tanıtım Gönüllüleri Derneği Başkanı Ömer Aşçı’nın tepkisine neden oldu. Aşçı, fabrikanın Osmanlı döneminde ordunun üniforma ihtiyacını karşıladığını ve çok ortaklı ilk şirket unvanını taşıdığını hatırlatarak yıkılmasına karşı çıktı.

‘Ayakta kalmayı başarabilen ender tarihi yapılardan’

Ulu Önder Atatürk'ün çocuk sevgisi! Uşak'ta minik Salih'i ve diğer yetimleri yalnız bırakmamıştı Ulu Önder Atatürk'ün çocuk sevgisi! Uşak'ta minik Salih'i ve diğer yetimleri yalnız bırakmamıştı

Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Ömer Aşçı, Uşak kent merkezi tarih içinde geçirdiği doğal afetler ve yunan işgali  nedeniyle günümüze aktarılan tarihi yapı sayısının çok az olduğuna dikkat çekerek, binanın korunmasını istedi.

Aşçı, “Uşak ili Merkez ilçesi Durak mahallesi Bahçeler arası mevkii Fabrikalar Caddesinde, kuruluş tarihi 1895 yılı olan şu an Uşak Tarakçıoğlu sanayi sitesi olarak bilinen fabrika binası bulunmaktadır. Bahsi geçen fabrika yapısının, inşasından bu güne kadar 119 sene geçmiş olup, kente ve kültürel çevreye tarihsel katkısı olmuştur. Elimizde ki eski fotoğraf ve efamera belgelerine göre fabrikanın tamamı olmasa da  ana üretim binası ayaktadır. Osmanlı dönemi kaynaklarında ülkenin ilk çok ortaklı şirketleri arasında geçmektedir” bilgisini verdi.


‘Askere üniforma üretiyordu”

Osmanlı döneminde balkan savaşları ve kurtuluş savaşı kayıtlarında ordumuzun üniforma ihtiyacının burada üretilen şayak kumaşından üretildiği kaydı düşüldüğünü belirten Aşçı, Tarakçıoğlu Sanayi Sitesi’nin, Uşak Kentsel Dönüşüm alanı içersinde yer aldığını ve üzerinde istimlak edilerek yıkım planları yapıldığını kaydetti. Aşçı, 119 yıllık binanın yıkılmak istenmesine duyduğu tepkiyi şu sözlerle dile getirdi: Kent ve “Kentli hafızasında ki sürekliliğin sadece sözlü kültürümüzle sağlanamayacağı  ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasında ki devamlılığın sürdürülmesi amacıyla Kütahya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğüne müracaatımızı yaptık. Bu yapının koruma kurulu tarafından tescili yapıldığında buranın yıkımı yapılmayacak olup burada ki mülk sahipleri istimlaktan daha yüksek ücret alacaktır. Bunun hukuki incelemesi yapılmıştır. Müracaatın hızlı sürede cevaplanması ve takibi amacıyla Uşak Milletvekilimiz Sayın İsmail Güneş’e bildirdik. Bu konuda bir lobi oluşturmak maksadıyla basın yayın organlarıyla paylaşıyoruz.”

Editör: TE Bilişim