Uşak Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin ve 16 kişilik ekibi, Uşak’ta yaban hayatı ve endemik bitki türlerini korumak için gözlerini kırpmadan gece gündüz çalışıyor. Özellikle Uşak’ın simgesi haline gelen İtecik Laleleri, periyodik olarak sürekli kontrol ediliyor.

Uşak’ta değişik bitki türleri ve yaban hayvanalrını barındıran İtecik Dağı, bin 200 metre yüksekliğinde açan ve Uşak’ın simgesi haline gelen İtecik Lalesi (Ayı gülü, şakayık, Peligrana) , Dişbudak ve Fransız Akaçağacı gibi ender görülen bitkilere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca çeşitli yabani hayvan türlerini de bağrında besleyen İtecik Dağında bir lale koparmanın cezası 41 bin TL’ye kadar çıkarken, Uşak Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin ve 16 kişilik ekibi ise İtecik Dağı’nı gece gündüz koruma altına aldı.


ENDEMİK BİTKİLERE VE YABANİ HAYVANLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım? Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım?

Uşak’ın batısında Kayaağıl Köyü sınırları içerisinde kalan İtecik Dağının İtecik laleleri, dişbudak ve akağaçları, çizgili kaplumbağaları, yaban domuzları, keklik, tilki, tavşan, çakal, vaşak, bildırcın, üveyik, ötücü kuşlar, kelebekler, iri yeşil kertenkele, geniş parmaklı keler, dikenli keler ve Anadolu kertenkelesi gibi ender bulunan bitki ve hayvan türlerini barındırması, beraberinde bu bitki ve hayvan türlerinin korunmasını da gündeme getiriyor.

Uşak Milli Parklar Şube Müdürü Yüksek Orman Mühendisi Hüseyin Tekin ve Orman Mühendisi Hüseyin Sağlam, “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri İzleme Projesi kapsamında, İtecik Dağında bitki ve hayvan türlerinin korunması için denetim yapıyor. Buralarda İtecik lalelerini tek tek fotoğraflayan koruma ekibi lale sökenleri tespit ettiğinde yüksek miktarda para cezaları uygulanmasını sağlıyor.


İtecik Lalelerinin Uşak halkı nezdinde önemini bildikleri için doağl ortamında yetişmesi için ttiz davrandıklarını kaydeden Tekin, “İtecik Lalesinin diğer adı da şakayık çiçeğidir. Uşak halkı, bu çiçeklerin rengini şehit kanından aldığına inandığı için bu çiçeklere çok önem vermektedir. Bizde halkımızın bu hassasiyetini göz önüne alarak, gece gündüz bu çiçeklerin gelişimini kontrol ediyor, doğal ortamından sökülmesine engel oluyoruz.  Çiçek dalında ve toprağında güzeldir. İtecik Dağı'nın bin 200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan İtecik Lalesi, İtecik Dağı'nın zirvede kayalık ve çalılık alanda yetişiyor. Bölgede 300-500 metrekarelik alanda yayılış gösteriyor. İtecik Lalesi'nin soğanının alınması veya taşınması yasak. Bunu yapanlar hakkında Çevre Kanunun 9. Maddesinin F fıkrası gereği 41 bin liraya kadar para cezası uygulanıyor ve aracı varsa da müsadere ediliyor” dedi.


YABAN HAYVANLARI ÇOK DAHA ŞANSLI

İtecik Dağı’nda arazinin sarp, ağaçların sık olması yüzünden yaban hayvanları için korumalı, doğal bir yaşam alanı oluştuğunu belirten Tekin, “İtecik Dağında yasal av sezonu içerisinde avlanmak serbest. Ancak, avcılar bölgede avlanmayı hiç sevmiyor. Sık çalı ve ağaçlarda vurdukları hayvanların ölüsünü gidip alamıyor. Hayvan ölüleri sı çalılara ve dallara takıldığı için çoğu zaman av köpekleri bile ulaşmıyor. Bu da avcıları bölgede av yapmaktan vazgeçiriyor. Bölgeye ulaşım da zor olduğu için, fazla insan gelmeyince, yaban hayvanlarının üreme alanı haline geldi” bilgisini verdi.

SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Editör: TE Bilişim