Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım? Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım?
 ECDAT ESERİ ÇANLI KÖPRÜ AYAĞA KALKIYOR

Uşak şehri içinden kuzey-güney istikametinde akan ve güneyde Banaz Çayı'na dökülen Dokuzsele Deresi'nin üzerindeki tarihi Çanlı Köprü ayağa kalkıyor. Karayolları 25. Şube Şefliği tarafından yapılan yenileme çalışmalarının 2015 yılı başında biteceği öğrenildi.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ALP ARSLAN DUR

Uşak’ta Ulu cami ile birlikte Selçuklular döneminden kalma iki eserden birisi olan Çanlı Köprü yenileme çalışmaları yıl sonunda bitiyor. Uşak Karayolları 25. Şube Şefliği tarafından yaklaşık 3 yıldır sürdürülen yenileme çalışmaları son aşamasına geldi.

Bundan 3 yıl önce, Vakıflar Müdürlüğü onayı alınan projeyi hayata geçiren Karayolları 25, Şube Şefliği, köprünün beklenenden daha uzun çıkması nedeniyle, ödenek yetersizliğinden çalışmaları baştan ele almıştı. Kazılardan ve onarım çalışmalarından sonra tarihi köprü ilk günlerindeki ölçülerinde, orijinaline sadık olarak tüm ihtişamı ile ortaya çıkacağı bildirildi.

ÇANLI KÖPRÜ

Çanlı Köprü Uşak-Denizli yoluna geçit vermektedir. Tek gözlüdür ve ampir üslupta kemerlidir. Selçuklu Devleti zamanına aittir. 1255 yılında Sipahsalar Şecauddin adında bir kişi tarafından yaptırıldığı belirtilen bir kitabesi vardır. Çok büyük taşlarla yapılmış bulunan bu köprünün eni 3 metre, uzunluğu 8 metre, yüksekliği 5 metredir. Etrafındaki korkuluk duvarları yılların tahribatıyla harap olmuştur. Bu yüzden üzerinden geçen araçlar dikkatli davranmaktadır. Çanlı Köprü Uşak'a 5 km uzaklıktadır.

UŞAK’TA EN ESKİ TÜRK ESERİ

Çanlı Köprüsü Uşak’ta Türk iskânından sonra tarihi bilinen en eski Türk eseridir. Ayrıca köprü İç Batı Anadolu’nun eski Selçuklu kitabesine sahiptir. Kitabe iki adet olarak köprünün kuzeye bakan bölümüne yerleştirilmiştir. Köprünün kitabelerinden elde edilen veriler Uşak ve havalisinin tarihi açısından çok önemlidir. Söz konusu kitabe Uşak ve havalisinde iskan etmiş bulunan Türklerin menşeleri hakkında önemli ip uçlarını ihtiva etmektedir. Özellikle son yıllarda önemli bazı tarihçilerin yaptıkları incelemeler neticesinde Peçenek Türklerinin Uşak ve havalisinde iskan ettiğine dair görüşler öne sürülmekte, bu savları destekleyici bilgilere de Çanlı Köprüsü kitabelerinde rastlanılmaktadır.

Haşim Tümer 1970 yılında “Uşak tarihi” adıyla yayınladığı eserinde, köprüde bulunan kitabede:

“Sar saman Sarı Altun

Bunu yaptıran Hatice Hatun

Sağında solunda bir kazan altun

Yıkılırsa yaptırılsın”

İbarelerinin yer aldığını kaydetmektedir.

ÇANLI KÖPRÜ ADI NEREDEN GELMEKTEDİR?

Muharremşah Köyü topraklarında bulunan bu tarihi köprünün bu kitabelere dayanarak, define avcıları tarafından yüz yıllardır tahrip edildiği bilinmektedir. Ayrıca, İzmir ve Alaşehir istikametinden gelen kervanların geldiğini yakında bulunan yerleşim çevrelerinin duyması için köprü altında kocaman bir çan olduğu, çan sesini duyan yerleşim alanlarındaki ahalinin koşarak kervanı karşıladığını yaşlı köylüler anlatmakta ve “Çanlı Köprü” adının buradan geldiğini iddia etmektedirler.

Köprüdeki kitabe ve çan da yıllar önce define avcıları tarafından çalındığı da bilinmektedir. 

Editör: TE Bilişim