SALİH KILINÇ //  “Uşak’ın Can Çekişen Önemli Bir Eseri” başlığı ile Ulubey İlçesine bağlı Çamlıbel ve Dört Değirmen Köylerinde söylenen “Şirin Hüseyin’e Ağıt” türküsünün repertuara alınması için acıklı bir öyküsünü yazmıştık.

İşte bu türküde anlatılan öyküde,  aynı kıza sevdalı iki gencin birbirini vurarak birinin mezara, birinin mahpusa girdiğini, Palaz Kız’a gizliden gizliye sevda duyan yörenin namlı kişisi olan “Goruk Hüseyin Ağa’nın azmettirdiğini yerel kaynakların ağzı ile siz okurlarımıza aktarmıştık.

Seçim günü Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'da hava nasıl olacak? Seçim günü Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'da hava nasıl olacak?

Gel gelelim, bizim köylere giderek yerel kaynaklarımızın ağzından toparladığımız bilgilere Dört Değirmen Köyünden müthiş itirazlar geldi. Goruk Hüseyin Ağa’nın torunları, dedelerinin yörede çok sevilen, hayırsever, sözü dinlenir, ekmeği yenir, hatırı sayılır bir yiğit ağa olduğunu, dedeleri için “İade-i itibar” istediklerini bana illetiler.

Ben de “Elçiye zeval olmaz. Bi durun hele, böyle itibarlı ve yiğit bir er kişinin itibarına gölge düşürmeyiz” diyerek, Hakk’ın rahmetine kavuşmuş Goruk Hüseyin Ağam ve Dünyalar Güzeli Palaz Ninemin mezarında kemiklerini sızlamasına gönlüm razı olmaz” diye karşılık verdim. Türkü için Bekir Bayraktar dostumla araştırm yaparken, nur içeriisnde yatsın, rahmetli Özay Gönlüm’ün tabiri ile “Halk denen usat ne diyor bu hususta” şeklinde hareket ettik.

“NİNEM GÜZEL OLDUĞU İÇİN (PALAZ) KEKLİK YAVRUSU DEMİŞLERDİ”

Palaz Nine ve Goruk Hüseyin Ağa’nın torunu Özgür Yeşildağ (37), “Salih Ağabey, anlattığın türkü yöremizde söylenir. Amma velâkin, yazında dedemi Şirin Hüseyin cinayetinin azmettiricisi olarak geçirmişin. Böyle bir şey yoktur. Rahmetli anneannem ve dedemin öyküsünü bir de benden dinle” dedi.  Burada sözü Goruk Hüseyin Ağa’nın torunu Özgür’e bırakalım:

“Türkünün öyküsünde “Palaz Kız” olarak geçen Anneannemin asıl adı Ayşe Koruk’tur. Çok güzel bir kız olduğu için gençliğinde, keklik yavrusu anlamında Palaz Kız” lakabını takmışlar. Anneannem Palaz Kız 83 yaşındayken, 22 Ocak 2000 yılında vefat etti. Dedem Koruk Hüseyin ise 30 Mayıs 2005 tarihinde 96 yaşındayken vefat etmişlerdir. İkisine de Allah Rahmet eylesin. Ben ikisi ile de uzun süre birlikte yaşadım.

 “DEDEM OLAY OLDUĞUNDA BAŞKA BİR KADINLA EVLİYDİ”

O türkünün öyküsünde anlattığınız olaydaki gibi dedem, Arabın Zabın Süleyman’ı azmettirerek, Şirin Hüseyin’i öldürtmemiştir. Aşağıkaracahisar’da Şirin Hüseyin ve Süleyman arasında hayvanlarının sürülerine karışmasından doğan bir öldürme olayı meydan gelmiştir. Dedem Hüseyin Koruk’un  (Goruk Hüseyin) gelişen bu olaylarla hiç ilgisi olmamıştır. Türkünün konusu olan Şirin Hüseyin’in öldürülmesi olayı sırasında dedem Helime isimli bir kadınla evli olup, Palaz Ninemle tanışması bile söz konusu değildi.

Dedem rahmetli Goruk Hüseyin, askere gidince, Helime isimli kadın dedemden olma çocuğunu da alıp babasının köyüne gider, yani dedemi terk eder. Dedemin bu tarihe kadar Palaz Ninemi gördüğü vaki bile değildir. Görmediği bir kadın için birini azmettirip, başka birini öldürtmesi yaşamın doğasına aykırı bir durumdur. Neyse efendim dedem askerden gelir. Helime ile birleşme olanağı olmadığı için boşanmaya karar verirler. Boşanma davası 5-6 yıl sürer.


“ADI HÜSEYİN OLAN BİRİNE VARIRIM”

Şirin Hüseyin’in öldürülmesi üzerine ailesinin evlendirmek istediği Palaz Ninem, “Madem beni evlendireceksiniz, adı Hüseyin olan birine verin” der. Ninemin isteği bu yöndeyken, rahmetli Hüseyin dedem için de eşi dostu uygun bir eş aramaya girişir. Aracılar, Hüseyin Dedem ve Palaz Ninemi birbirine uygun görürler ve evlenmelerine karar verirler. Böylelikle evlenirler.

Bu evlilikten annem ve dayım olmak üzere iki çocuk, 9 torun ve torunların çocukları olur. Ben yukarıda belirttiğim gibi, rahmetle dedem ve anneannem ile uzun süre birlikte yaşadım. Dedem Goruk Hüseyin, sesiz otoriter tam bir Yörük Beyi idi. Ulubey İlçesi ve Uşak’ta mertliği ve yaptığı hayırlara kendisine sevgi ve saygı duyulan bir adamdı. Sertliğine rağmen karıncayı incitmezdi.

Sizin araştırmanızda dedemi, bir cinayetin azmettiricisi olarak görünce ailesi olarak biz çok üzüldük. Sadece ailesi olarak biz değil, dedemi iyi tanıyan civar köyler ve herkes çok üzüldü. Dedemin doğru tanınması için bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım.”

Editör: TE Bilişim