Uşak Çimse İş Sendikası yurt geneli silikozis hastalığı ile mücadele kampanyası dahilinde ikinci basın toplantısını Uşak Şubesinde düzenlendi. Çimse İş Uşak Şube Başkanı Ali Murat Yalçındağ tarafından düzenlenen basın açıklamasında seramik fabrikalarında çalışan üyelerine silikozis hastalığı hakkında eğitim vereceklerini söyledi.  

Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım? Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım?

Bin 500 işçi risk altında

Yalçındağ, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, seramik, porselen ve cam sektörlerinde mesleki hastalık olarak bilinen silikozis hastalığına karşı eğitim çalışması başlattıklarını belirtti. Yalçındağ, Uşak'ta yaklaşık bin 500 işçinin seramik fabrikalarında çalıştığını ifade ederek şunları söyledi, “ İşçilerin gelecekte silikozis hastalığına yakalanma riskini azaltmak ve hastalığa karşı bilinci artırmak istedik. Silikozisin tozdan kaynaklanan bir akciğer hastalığıdır ve maalesef tedavisinin mümkün olmayan bir hastalıktır. Seramik fabrikalarında çalışan işçiler gerekli önlemleri almadıklarında maruz kaldıkları toz nedeniyle bu hastalığa yakalanma riskini taşıyor. Bastırdığımız kitapçıkla bu hastalığa dikkat çekmek ve üyelerimizi bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Silikozis hastalığına karşı il genelinde üyelerimizin tamamına eğitim vereceğiz" dedi.

 Silikozis hastalığı nedir?

 silikoz is, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pneumoconiosis (pnömokonyoz) tablosudur. Maden işçileri arasında bir dönem Dul Bırakan Hastalığı olarak anılmıştır. Bir işçinin kot taşlama işinde altı ay çalışması bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre olup nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ne yazık ki toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemez. Soluma ile silika tozları, akciğer interstisiyumuna gider ve alveoler makrofajlarca fagosite edilir. Fakat fagositozu takiben kısa süre içinde makrofajlar ölürler. Başka makrojafların silika tozlarını fagosite etmesi devam eder. Bu fagositozu sağlayan makrofajlar bir süre sonra fibroblastların çoğalmasını sağlayan Growth Factorleri salgılarlar ve böylece fibrozis stimüle edilmiş olur. Çünkü her ne kadar fagosite etseler de hücreler ölecektir ve organizma buna bir nevi "Dur" demek adına bu oluşumu tetikler. Silika kristallerinin kollagenler ile sarılması ve bu esnada tozları solumayı izleyen süreçte fibrotik hiyalinize nodüller (silicotic nodules) oluşur. Nodüller alveolleri doldurmaya başlamıştır. Silikozis oluşum ve sonuçlanma bakımından tıpkı siroza benzer. Mekanizma bağ doku üremesi ve bunun önüne geçilememesidir.

 Tedavi 

Bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece profilaktik (koruyucu) önlemler alınarak hastalığın önüne geçilmesi mümkündür.

Editör: TE Bilişim