HALLAÇLAR KÖYÜNÜN ÇİLESİ BİTMİYOR

Banaz İlçesine bağlı Hallaçlar Köyü’nde köyün merasından kil alınması ve meraların yerinde açılan devasa çukurlar köylülerin tepkisine neden oluyor. Köylüler, kil alımının kendi rızaları olmadan yapıldığını ve kil çeken ağır tonajlı kamyonların köy içerisinden geçerek tozun dumanın içerisinde kaldıklarından yakındılar.

SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Hallaçlar Köyüne hemen 2 kilometre uzaklıkta bulunan meralardan kil alınması sonucu, köyün hayvan otlatacak yer bulamaması mera çevresinde bulunan bini aşkın ardıç ağacının kesilmesi ve kil çeken ağır tonajlı araçların köy içerisinden geçerek, gürültü ve çevre kirliliği yaratması, köy sakinlerini isyan ettiriyor.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)Uşak İl Başkanı Mahmut Uludağ, Merkez İlçe Başkanı İsmail Küçükakın ve yönetim kurulu üyelerinin ziyareti sırasında sorunlarını anlatan köylüler, köy merasının bir önceki muhtar Cemil Yavaş döneminde, kendi rızaları dışında ellerinden alınarak orman alanı ilan edildiğini, yıllardır köylerinde yeşil alanlardan alınan killerle köyün en yeşil bölgesinde ağaç katliamı yapılarak, devasa çukurlar açıldığını ve bu çukurlarda biriken sulara hayvanlarının düşerek boğulduğunu söylediler.

Köylülerden Yusuf Orhan, “Kır Çayırı mevki dediğimiz köyün merası yaklaşık 500 dekar büyüklüğündedir. Köylümüz burada hayvan otlatır ve aynı zamanda piknik alanı olarak kullanırdı. Kır Çayırı mevkiinde koruma kapsamında olan bini aşkın ardıç ağaçları vardı. Köyün 6 kilometre uzaklığında bulunan Çakmak Alanı mevkiinde bundan 15 yıl önce Banaz’da bulunan seramik fabrikası kil almaya başladı. Kaza kaza köyün 2 kilometre uzağındaki Kır çayırı mevkiine geldiler. Önce Kır çayırı merasının bir iki dekarlık alanından kil alınıyordu. Daha sonra köyümüze baraj yapan müteahhitler buradan killi toprak almaya başladı. Şu anda yerden 10 metreden fazla tepelik olan Kır Çayırı merasının yerinde dev çukurlar oluştu. Buradaki su birikintileri ve toprak kaymaları köylümüzün ve hayvanlarının can güvenliğini tehdit ediyor. Ayrıca, buradan kil alan dev kamyonlar yüzünden köyümüzde meydana gelen gürültü ve toz topraktan köyde yaşayamaz olduk” şeklinde yakındı.

KÖYLÜNÜN HABERİ OLMADAN MERA ORMAN YAPILDI

Hallaçlar Köyü sakinleri meralarının da bir takım oyunlarla ellerinden alındığına inanıyorlar. Bu konuda da bir önceki muhtar Cemil Yavaş ve ihtiyar heyetini suçlayarak, onların döneminde kendilerine haber verilmeden, meralarının orman alanına çevrildiğini, daha sonra Devlet Su İşlerine kiralanarak yok edildiğini iddia ediyorlar.

Köylüler, “Kır Çayırı mevkii bu köyün kurulduğu 700 yıl öncesinden köyün merasıydı. Kadastroda da öyle tescil edildiğini biliyoruz. 2010 yılında Orman İşletme Müdürlüğü tarafından buranın orman alanı olduğu gerekçesiyle dava açılmış. 2013 yılında da mahkeme Orman İşletme Müdürlüğü’nün talebine uyarak burayı “Korunması gereken orman alanı olarak tescil etmiş. Ne muhtar, ne de yetkili makamlar, bizi mahkeme sürecinde ve karar aşamasında bilgilendirdiler. Karar verildikten sonra meranın orman alanı ilan edildiğini öğrendik” şeklinde yakındılar.

Meteoroloji verilerine göre Uşak'ta yağmur beklentisi var Meteoroloji verilerine göre Uşak'ta yağmur beklentisi var

Sonraki süreci de anlatan köylüler, “Orman İşletme Müdürlüğü meramızı DSİ’ye kiralamış. Hâlbuki orman alanı olsa bile orada bini aşkın ardıç ağacı vardı. Bunların korunması gerekirdi. Bu ağaçlar kesildi. Sonra seramik fabrikasına ve baraj yapan firmaya DSİ tarafından kiralandı. Sonra da mera alanı dev bir çukura dönüştü” bilgisini verdiler.

Daha sonra, Uşak 22 Ağustos tarihinde Uşak’a gelerek durumu bir dilekçeyle Uşak Valiliğine aktardıklarını kaydeden köylüler, umutlarını Uşak Valisi Seddar Yavuz’a bağladıklarını belirttiler.

“MUHTAR CEMİL YAVAŞ: MAHKEMEDEN HABERİM YOKTU”

Hallaçlar Köyünde 2009-2014 yıllarında muhtarlık yapan suçlamaların odağındaki isim eski Muhtar Cemil Yavaş, “Açılan davadan muhtar ve ihtiyar heyeti olarak bizim de haberimiz olmadı. Mahkeme karar verdikten sonra, buradan köyümüze yapılacak olan barajı üstlenen müteahhit, bana kararı almamız gerektiğini söyleyince gittim, kararı aldım” diyerek kendini savundu. Kendisine karşı çıkan köylülerin, “Kararı aldıktan sonra 15 gün içerisinde niçin kararı temyiz etmek için karşı dava açmadın?” sorusunu yanıtlayan eski muhtar Cemil Yavaş, “Bu konuda kimse beni uyarmadı. Şu anda köyümüze baraj yapılıyor. Bu baraj için kil alınıyor. Bu hizmetlerin durmaması gerekir. Ben ve ihtiyar heyeti meramızın orman alanı veya başka bir amaçla kullanılması için herhangi bir karar almış değiliz” dedi.

Meralarının ellerinden alınmasına tepki gösteren köylü kadınlarından Güllü Karaca, “Meramız varken, biz burada piknik yapar, hayvan otlatır, güvenle gezerdik. Şimdi nerelere gidelim? Köylümüze bu muamele reva değildir. Köyün içerisinden geçen yolu yıllar önce, yurt dışında çalışan köylülerimizin katkılarıyla köy olarak yaptırdık. Şimdi araçlar bu yolu mahvediyor. Meramızı geri versinler” talebinde bulundu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim