Uşak’lı usta tiyatro oyuncusu Turgay Tanülkü tarafından Sait Faik Abasıyanık’ın ölümsüz eseri “Son Kuşlar” adlı romanında esinlenerek sahnelenen “İnsanlar Masallar Bir de Türküler” oyun kader mahkûmlarını ağlattı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü-İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüyle sosyal sorumluluk projesi kapsamında Uşak E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Sait Faik Abasıyanık'ın "Son Kuşlar, İnsanlar Masallar Bir de Türküler" adlı oyun sergilendi. Oyunu izleyen ve kendilerinden bir şeyler bulan kader mahkûmları gözyaşlarını tutamadı.  Gürol Tonbul tarafından yönetilip sahnelenen oyunda Turgay Tanülkü başından geçen yol hikâyelerini anlatıyor. Oyuncular Soner Akyay, Bahri Öztürk ve İsmet Ege Tonbul ise Tanülkü’nün başından geçen hikâyelerin kahramanları.

KADER MAHKÛMLARI İLE OYNUYORDUK

Bu tatil Ulubey Macera Parkı kapılarını kapattı! Başkan Koçlu her hangi bir açıklama yapma gereği duymadı Bu tatil Ulubey Macera Parkı kapılarını kapattı! Başkan Koçlu her hangi bir açıklama yapma gereği duymadı

Cezaevlerinde neden tiyatro yaptığını anlatan Turgay Tanülkü, “Ben daha önce cezaevlerinde mahkûm arkadaşlarımı oynatıyordum. Onlarla 8 büyük cezaevlerinde oyun çalışıyorduk. Son dönemde de cezaevlerine yönelik bir hikaye oluşturmak için çalışma başlattık. Amacımız Türkiye'de ki bütün cezaevlerine gitmekti. Sait Faik Abasıyanık'ın Son Kuşlar romanından yola çıkılarak hayat hikayeleri birleştirildi. Masallar, İnsanlar Birde Türküler oyunu yaratıldı. İzmir Buca Cezaevi’nden başlanarak Türkiye genelinde oynamaya başladık” dedi.

160 BİN KADER MAHKUMUNA ULAŞACAĞIZ

223 cezaevinde 160 bin kader mahkûmuna “son kuşlarla” ulaşacaklarını aktaran Tanülkü, “Mahkûm sayıları da her geçen gün artıyor. Ekip olarak 3 yıl içinde 223 cezaevi ve 160 bin’e yakın mahkûma ulaşmış olacağız. Ben tanımadığım insanların vergilerinden maaş alan bir devlet tiyatrosu sanatçıyım. Aldığımız maaşlara manevi olarak bir cevap vermiş olacağız. Maddi kaygıdan dolayı bu turne yapılmıyor. Ücretsiz oynadığımız oyunun ulaşımı Cezaevleri Genel Müdürlüğü tarafından oyuncu giderleri de devlet tiyatroları tarafından karşılanıyor. Profesyonel tiyatrolar bu tür oyunlardan para kazanamayacakları için gelmezler. Mahkûmlarımızı oyunumuzla bir saatliğine de olsa fikirsel anlamda dışarıya çıkarmak onlara hayatı yakalamak uğruna yol gösterecektir” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim