Uşak'taki 7 okulun öğrencileri, büyük savaşlar için buluşacak! Uşak'taki 7 okulun öğrencileri, büyük savaşlar için buluşacak!

Üniversite sınav zamanı yaklaşıkta adaylar konu eksiklerini daha verimli tamamlayabilmek için okul derslerine, izin ve raporla ara verip sınava odaklanıyorlar. İşte lise son sınıf öğrencilerin bu ihtiyaçlarından yola çıkılarak bu yıl 12. sınıflara devam zorunluluğu kaldırıldı. Uzmanlar bu uygulamanın bir sebebinin de deprem bölgesindeki halkın sağlam kalan okullarda konaklaması sebebiyle eşit olmayan durumu birbirine yaklaştırma amacı taşıdığını söylüyor. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut adaylara bu karardan maksimun faydayı sağlayabilmeleri için “Okula gider gibi kendilerini disipline etsinler; sabah kalkış saatleri akşam yatış saatleri, yemek yeme saatleri, ders çalışma saatlerini rutinlik içerisinde sürdürsünler.” önerisinde bulunuyor. 

17-18 Haziran 2023 tarihinde düzenlenecek olan YKS’ye 2 aydan az bir zaman kaldı. Uzmanlar sınav tarihinin yaklaşmasıyla birlikte uyarılarını yineliyor, motivasyon ve başarı için önerilerini sıralıyor… 

Dijitalleşme her alanda olduğu gibi eğitim alanında da kaçınılmaz hale geldi ve bazı ezberleri bozdurdu. Ülkemizin mevcut koşullarını göz önünde bulunduran bazı uzmanlar yüz yüze eğitimin olması gerekliliğini savunuyor, sosyolojik ve teknolojik yapının bu duruma hala hazır olmadığını düşünüyor. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut 12. sınıflardaki devam zorunluluğunun kaldırılmasını dijitalleşme ile başlayan bu yeni eğitim modeli çerçevesinde değerlendirdi. 

Adayların çoğunluğu maalesef planlı çalışma alışkanlığı kazanmış durumda değil

Okulun öğrenciyi yaşam için disipline ettiğini söyleyen Tut, “Okula gitmek, okul saatlerine uyumlu davranmak uyku saatlerinizden tutun da yemek öğünlerinize kadar hatta kendinize ayıracağınız zamanı bile planlamanıza yardımcı olur. Devam zorunluluğunun kaldırılması kendine uygun zaman planını yapamayan öğrencinin konsantrasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir. Adayların çoğunluğu maalesef planlı çalışma alışkanlığını kazanmış durumda değil. Bu öğrencilerde disiplinli çalışamama problemi kendini gösterebilir ve ardından gelecek olan motivasyon kaybı, stres bozukluğu gibi sorunlara da neden olabilir.” değerlendirmesinde bulundu ve bu uygulamanın planlı çalışmaya alışık öğrenci için avantajlı olabileceğini, eksik konularına dönüş, konu analizi yapma, kendini gözden geçirme fırsatı bulabileceklerini sözlerine ekledi. 

Deprem bölgesindeki adayların psikolojileri ve imkânları eşitsizliğe neden oluyor 

Deprem bölgesinde yaşayan halkın sağlam kalan okullarda konaklaması ve bunun da bölgede yaşayan adaylar için eşit olmayan bir durum oluşturması nedeniyle böyle bir kararın alınmış olabileceğini belirten Tut, “Elbette sadece bölgede yer alan öğrenciler bu durumdan etkilenmedi. Tüm ülke halkı bu acıyı yaşadı. Üniversite sınavına hazırlanan adaylar için de ister bölgede olsun ister olmasın bu acı geçerli. Fakat bu karar maalesef mevcut eşitsizliği değiştirecek bir karar gibi görünmüyor. Deprem bölgesi dışında yer alanların psikolojileri ve maddi yeterlilikleri ile deprem bölgesinde sürece hazırlanmaya çalışanların psikolojileri ve maddi yeterlilikleri arasındaki fark oldukça fazla.” diyerek Türkiye genelindeki adayların durumu için genel bir değerlendirme yaptı.  

Öğrenciler, 12. Sınıf 2. Dönem müfredatındaki konulardan muaf tutulacaklar

12. sınıf müfredatının tamamen kalkmadığını, öğrencilerin 2. dönem müfredatında yer alan konulardan muaf olacağını söyleyen Ertuğrul Tut, “Öğrencilerin kendi göbek bağlarını kendilerinin kesmesi gerekiyor. Bu da kalan zaman diliminde planlı programlı ve nokta atışı yaparak sürece hazırlanmak durumu ve en az hasarla atlatmak anlamına geliyor. Okula gider gibi kendilerini disipline etsinler; sabah kalkış saatleri akşam yatış saatleri, yemek yeme saatleri ders çalışma saatlerini rutinlik içerisinde sürdürsünler. Uzun süreli rutinlik öldürür ama kısa süreli rutinlik verimli olur.” dedi. 

Eksik konulara dönmek için iyi bir fırsat 

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut sözlerini şu önerilerle tamamladı: 

Üniversite sınavına hazırlanan adaylar kalan zaman diliminde sürekli deneme çözerek eksik konulara hızlı bir dönüş yapabilirler. Sınav sevilenlerle değil sevilmeyen konuların üzerine düşülerek kazanılır. Genellikle adaylar sevdikleri derslerin testini çözer sevmediklerini sona saklar ve sınav esnasında kaçırılan/yapılamayan sorular da sevilmeyen derslerden olur. Unutmamamız gereken şey zamanın geçici olduğudur. Daha çok net için kendilerine uyacak bir planlama ile kalan zaman diliminde önemli bir mesafe kat edebilirler.” 

Editör: TE Bilişim