Bazı öğretim üyeleri, 60 liralık yemeği 20 liraya yiyor iddiası Bazı öğretim üyeleri, 60 liralık yemeği 20 liraya yiyor iddiası

USAK PORT HABER///

Eski belediye binasının önünde toplanan ve yaklaşık bin eğitim çalışanının katıldığı eylem, 15 Temmuz Şehitleri Meydanına kadar yürüyüşle devam etti. Yürüyüş sırasında öğretmenlere özgürlük sloganları atılırken, burada grup adına Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun bir açıklama yaptı. Öğretmenlik meslek yasasına karşı yapılan eyleme, CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen ve parti yöneticileri de destek verdi.

Aralarında Eğitim İş Sen, Eğitim Sen ve Türkiye Eğitim Çalışanları Sendikası yöneticilerinin de yer aldığı yürüyüş, 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’nda basın açıklamasıyla devam etti. Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç ve Türkiye Eğitim Çalışanları Sendikası Uşak İl Temsilcisi Emir Savaş’ın yer aldığı eylemde, grup adına genel açıklamayı Eğitim İş Sendikası Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun yaptı. Uzun, öğretmenlik meslek kanununun bu haliyle kabul edilemez olduğunu ve öğretmenlerin özlük haklarını kökten yok edeceğini savundu.

Uzun, “Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günüdür. Yıldan yıla haklarımızı gasp ettiler; bizi ayın daha başında kara kara ay sonunu düşünür hale getirdiler; evimize başımız dik, sınıflarımıza kafamız rahat girmemizi engellediler; Başöğretmenimizin bize emanet ettiği öğrencilerimize laik, bilimsel, kamusal, adil ve çağdaş bir eğitim vermemizin önüne geçtiler, yaşanabilir bir emeklilik hayalimizi bile çaldılar; sistematik itibar suikastleri düzenlediler, şimdi ise bu tabloyu daha da beter hale getirecek, hakaret niteliğindeki bir öğretmenlik meslek kanununu önümüze getirdiler. Onlar, elimizde kalanlarda da gözü olduğunu gösterdi; şimdi biz de haklarımızı ve saygınlığımızı teslim etmeye niyetimiz olmadığını göstereceğiz! 

Bugün “artık yeter!” demenin, sendikal önderimiz Fakir Baykurt’un dediği gibi “ders vermenin”, bizi hafife alanları uyarmanın günüdür! Bildiğiniz gibi Eğitim-İş olarak eğitim emekçilerinin görüşü alınmadan, Saray’ın talimatı ve yandaş sendikaların oluruyla hazırlanan, sorunlarımızı çözmek bir yana dursun bize yeni haksızlıkları ve angaryaları dayatacak olan ÖMK’ya karşı ilk günden beri itirazın örgütleyicisi olduk. “Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir” dedik. “Her öğretmen uzmandır, diploması da uzmanlık belgesidir.

Siz kendi diplomalarınıza bakın” dedik. “Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir” dedik. Fakat, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz" dedi.

UŞAK EĞİTİM SEN ŞUBE BAŞKANI DENİZ ERTUNÇ: ÖĞRETMENLİK İTİBARSIZLAŞMAMALI

Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç da yeni öğretmenlik yasasına karşı mücadelenin devam edeceğini bildirdi. Kent meydanında bir açıklama yapan Ertunç, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir.  Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır.  Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez” dedi.

Editör: TE Bilişim