ALİ ARASLI /// 

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, yaptığı açıklamada, üniversitenin bilimsel yayın sayısının arttığını belirterek, “Bakın şimdi üniversitenin yayınları nereden nereye gelmiş. Bunların önlemini almasam aynen aşağıdaki gibi kalırdı, arkadaşlarımızın bir çoğunun hoşuna gitmedi, gitmesin herkesin hoşuna gidecek diye bir şey yok. Üniversite benim için önemli, şehrin belli bir yere gelmesi benim için önemli” dedi.

Rektör Savaş, daha önce bir basın toplantısında kendi ifadeleri üzerinden gazetemizdeki, “Uşak Üniversitesi Rektörü Savaş, kendisinden hesap sorulmasını istedi” başlıklı haberle ilgili olarak da, üzüntü duyduğunu belirtti. Savaş, “Eğer ben bir hata yapıyorsam, ben bunu basın mensuplarına da dedim. Hatta bir tanesi de, çok üzüldüm tabi, başlık atmış, Rektör Savaş kendinden hesap sorulmasını istiyor, hatırlar mısınız?” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ: Uşak Üniversitesi Rektörü Savaş, kendisinden hesap sorulmasını istedi

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Egem TV’de yayınlanan Basın Kulübü programında, Ali Osman Aşçı, İzzet Dönmez ve Özkan Yavaş’a üniversitedeki gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı. Burada kendisine yöneltilen sorulara yanıt veren Prof. Dr. Savaş, kısa adı DTS olan Deri Tekstil ve Seramik Tasarım Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Savaş, “Artık şunu kabul etmemiz lazım, yüksek teknolojiyle insanlar sizin ürettiğinizin çok daha kısa sürede üretebiliyorlar. A planının yanında B planı olması lazım. B planı olması için de üniversiteyle birlikte yürümeniz lazım. Samsung’un arkasında Kore Üniversitesi ve Siemens’in arkasında da Münih Üniversitesi var. Üniversiteler bilim yapar ve yayınlar bir süre sonra teknolojiye dönüşür ve bölge kalkınır. Uşak, derinin en güzelini ve ipliğin de en iyisini üretiyor ve bunlar bir mamule dönüşmüyor. Biz bir tasarım merkezi kurduk ve kısa zamanda bölgenin en iyi tasarım merkezlerinden biri olduk. Uşak, devlet üniversiteleri içinde bünyesinde tasarım merkezi oluşturan ilk üniversite” dedi.

HEDEFİMİZ POLİS EKİPLERİNİN KIYAFETLERİNİ TASARLAMAK

“Biz seramik, deri ve tekstil fabrikalarıyla görüştük. Bunların bir çoklarını yurtdışından alırken tasarımlarını daha sonra bizden almaya başladı” diyen Rektör Prof. Dr. Savaş, şöyle devam etti: “Bizi görüp tanımalarını istedik ve arkadan 112 Acil geldi ve tasarımların yanı sıra kurum adına sözleşme yapıyoruz. Nasıl kumaş kullanacağına da karar veriyoruz. Şartnamelerde kullanacağınız kumaşlarda geri dönüşüm olacağını belirttik. PTT’nin kumaş ve tasarımlarında geri dönüşüm ipliğinden yapılma şartı var. Bunun için bazen başımız ağrıyor nasıl olur da böyle şeyler yaparsınız gibi. Bu bölgede bir çok işletmenin tasarımlarını biz yaptık ve bizim tasarım yaptığımız firmaların bir çoğu Avrupa ülkelerine ihracat yapıyorlar. Seramik fabrikalarına da bunu yapıyoruz. Büyük şirketlerle de çalışmalar yapıyoruz. Uşak’ı ve bölgeyi de aştık. Türkiye’nin üniforma tasarımlarında söz sahibi olmaya başladık. Hedefimiz polislerin elbise tasarımlarını da almak. Hem bölgeye hem de Türkiye’ye ciddi anlamda katkılar sunmaya başladık.”

Karakuyu, Derbent, Malkoçoğlu ve Mehmet Emin Hoşgör'deki öğretmenlerle buluştular Karakuyu, Derbent, Malkoçoğlu ve Mehmet Emin Hoşgör'deki öğretmenlerle buluştular

“UŞAK’A ZEKİ ÖĞRENCİ GELİRSE KENTE VE SANAYİCİYE KATKISI OLUR”

Uşak Üniversitesi’nin Türkiye’de ve dünyada tanınır bir üniversite olması için akredite olması gerektiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Savaş, “THE denen bir şey var. Bütün üniversitelerin bize sordukları kaçıncı olduğumuz. Biz THE sıralamasında ilk bine girmeyi başardık. 30 ve 40 yıllık üniversiteler giremediler. Diyelim ki sizin kampüsünüz ve yeşil alanınız ve ulaşımınıza kadar ölçümleyen kuruluşlar var. THE yayınlarla ilgili değerlendirme yapıyor. Bizim amacımız Uşak Üniversitesi’ni daha üstlere taşımak. Uşak bunu konum itibariyle hak ediyor. İzmir’e ve Ankara’ya yakınız. Şu anda uçak havaya kalktı ve kimse bunu indiremez. Biz bu sene YÖK kalite güvence belgesi aldık. İSO’nun tüm belgelerini aldık bunlar yetmedi ve yılların oluşturulmadığı bir çok şeyi yaptık. Buradaki amacımız iyi öğrenciyi çekmek. Ben buraya 100 binin altında öğrenci çekersem, zeki öğrenci buraya gelirse şehre, sanayiye ve bölgeye katkısı olur. Hocaya ve bana da katkısı olur. Şimdi benim 700 ve 800 binden gelen öğrenciyle işim çok zor olur. Ama 100 binden aşağıya gelen öğrenciyle işim zor olmaz. Bu öğrenciler zeki öğrenciler, hoca gelmediği zaman gerekeni yaparlar. 700 ve 800 binden gelen öğrenci hoca gelmese de ne yapsak diye düşünür. Bu sene Ege Bölgesi’nde yüzde 51’le tercih edilen bir üniversite olduk. Doluluk oranımız yüzde 99,99’du. Ben bunları yapmazsam, o zaman Uşak Üniversitesi hedeflerine ulaşmaz” diye konuştu.

DAHA ÖNCEKİ HABER BAŞLIĞIMIZA ÜZÜLDÜĞÜNÜ İFADE ETTİ

Rektör Savaş, “Üniversite çok önemli. Almanya İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yerle bir oldu. Amerikan bir general Alman generale ne yapacağını soruyor ve cevap olarak üniversiteleri gösteriyor. Üniversiteler çok önemli ve şehrin buna sahip çıkması lazım. Eğer ben bir hata yapıyorsam, ben bunu basın mensuplarına da dedim. Hatta bir tanesi de, çok üzüldüm tabi, başlık atmış, Rektör Savaş kendinden hesap sorulmasını istiyor, hatırlar mısınız? Üniversite ne kadar gelişirse, şehir o kadar gelişir. Ama üniversite gelişmezse sanayiye ve şehre katkı olmaz ve şehrin sırtına yük olur. Üniversite çok önemli bir kavram. Ben geldiğimden beri bunu belli bir yere taşımaya çalıştım. Bakın şimdi üniversitenin yayınları nereden nereye gelmiş. Bunların önlemini almasam aynen aşağıdaki gibi kalırdı, arkadaşlarımızın bir çoğunun hoşuna gitmedi, gitmesin herkesin hoşuna gidecek diye bir şey yok. Üniversite benim için önemli, şehrin belli bir yere gelmesi benim için önemli. 2006 ve 2016’da yapılan toplam yayın sayısı, bin 931 ve 2017 ve 2021’de bizim göreve geldiğimiz dönemde, 14 bin 241 yayınımız oldu. Bizler bunun için THE sıralamalarına girdik. Altın kaplamalı bina yapsanız ve 100 bin öğrenciniz olmaz. Bir akademisyenin yayını dünyanın itibarlı dergilerinden yayınlandığı zaman herkes sizi tanır. Türkiye’de bir Uşak Üniversitesi var ve herkes sizi bilir” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim