ALİ ARASLI // Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, ikinci öğretim programlarını zaman içinde aza indirme gibi bir düşüncelerinin olduğunu belirterek, “Gayet samimi bir şekilde söyleyelim, ikinci öğretimlere gidiyoruz saat 9’da ders olması lazım. Öğrenci ve hocayı bulamıyoruz. Sorduğumuzda blok ders yaptık diyoruz. 3 saat ders 1 saatte yapılmaz ki!” dedi.  Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, ikinci öğretime gelen öğrencilerin üniversite sınavlarından daha az puan aldığını ve esas amaçlarının üniversiteye daha üst sıralardan öğrenci almak olduğunu ifade etti.  

Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu? Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu?

3 SAATLİK DERS 1 SAATTE BLOK OLARAK YAPILAMAZ!
YÖK’e bu yıl için her hangi bir kapatma talebi iletmediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Bir yıl boyunca ne kadar akademisyen olduğuna dair bir ihtiyaç çizelgesi çıkıyor. 1 yıl boyunca ne yapacağımızı ortaya koyuyoruz. Biz ikinci öğretimlerimizin eğitimlerinin sonlanması için bu yıl her hangi bir karar almadık. Ama gayet samimi bir şekilde söyleyelim, ikinci öğretimlere gidiyoruz saat 9’da ders olması lazım. Öğrenci ve hocayı bulamıyoruz. Sorduğumuzda blok ders yaptık diyoruz. 3 saat ders 1 saatte yapılmaz ki! Kapanma yönünde değil ama planlama yapmak için belli çalışmalar yapıyoruz. İkinci öğretime 800 ve 900 binde öğrenci geliyor. Bizim amacımız daha aşağıdan öğrenciler almak ve kaliteyi artırmak. Şimdi bizim amacımız Uşak Üniversitesini çevre içinde en iyi üniversiteler arasına koymak. Bunlar için durmadan çalıştık. Gece 2’de üniversiteden ayrılan rektör çok azdı. Derdiniz varsa uyumazsınız, ama derdiniz yoksa çark bir şekilde döner ama boşa döner. İyi öğrenci yetiştirirsen ve piyasanın ihtiyacına göre öğrenci yetiştirirsen iş daha düzgün olur. Ağır ağır yeni bölümler açarak ikinci öğretimleri azaltmak istiyoruz” dedi.

BANA HESAP SORUN, ÜNİVERSİTEYE NEREDEN ALDIN NEREYE GETİRDİN DİYE?
“Artık her ilde üniversite var ve öğrenci artık tercih yaparken hocaların özgeçmişine kadar bakıyor. Uygulamalı bilimlere 23 öğrenci yerleşti ve 2 kişi kayıt yaptırdı. Sorduğumuzda öğrencinin yeterli bulmadığını gördük. Listenin başından öğrenci çekmek istiyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, şöyle konuştu: “Bazen kızım bana çok çalıştığımı söylüyor ve ben de bunun bana yüklenmiş bir yük olduğunu söylüyorum. Gittiğimde buraya bir şeyler katmış olmam lazım. Sizin de bana hesap sormanız lazım. Bu üniversite buradaydı ve buraya geldi diye. Bunlar beni daha çok çalıştırır.”
Savaş,  şöyle devam etti: “Yaptığınız ve yapmadığınız her şeyden sorumlusunuz. Biz bu inançla üniversitemizde ciddi anlamda iyileştirmeler yaptık. Bu yıl 2022 döneminde 209 üniversite arasında engelsiz üniversite olduk. 9 üniversite seçildi ve bunların hepsi Uşak Üniversitesi için yapılan işler ve üniversitenin ciddi anlamda iyi işler yapmak için uğraşıyoruz. Mezun öğrencilerin nereye girdiğini takip ediyoruz ve çalıştıkları iş yerlerinde ne gibi talepler olduğunu öğreniyoruz. Fakültelerde danışma kurullarını kurduk, çünkü mezunların hayata adapte olmaları ve kolay iş bulmaları için çalıştık. Piyasanın nabzını tutuyoruz ve ziraat fakültesinde tarım il müdürlüğü de var ve drone eğitimi istiyorlar. Aksi halde bunu yapmadığımız zaman piyasanın ihtiyacına yanıt vermeyeceği için benim öğrencim iş bulmayacak. Piyasanın ihtiyacını karşılayacak elaman yetiştirirsek, bunların iş bulma endişeleri az olur.”

“UŞAK ÜNİVERSİTESİ 5 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA ÜST SIRALARDA”
Göreve geldiği dönemle bir kıyas yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Dünyada nereye giderseniz gidin önce sizin özgeçmişinize bakarlar. Uşak Üniversitesi göreve geldiğimizde sadece 2 tane TÜBİTAK projesi vardı ve herkes BAP’a başvuruyordu. TÜBİTAK’a başvurun ve geçemezseniz bize gelin diyorduk. TÜBİTAK projesi nasıl yazılır bunun eğitimlerini verdirdik. Bugün için kabul edilen projelerimiz 2022 yılında 90 proje gitti ve 22’si kabul edildi. Uşak Üniversitesi’nin URAP denilen ve yüksek öğretim kurumlarını akredite eden bir sistem var. Ortadoğu içindeki bir şirket ve yayınlarına göre bir değerlendirme yapar. Uşak Üniversitesi 2017’de 148 üniversite arasında 122’inciydi. Hesap edin sondan kaçıncı olduğunu. Bu yıl 183 üniversiteden 96’ya çıktı. Üniversite sayısı yükseldi ve bu performansla nereye çıkacağımızı siz hesap edin” ifadesini kullandı. Yerel yönetimlere seslenen Savaş, “Şimdi beldeye başkanları ve kaymakamlar bize bölüm açın diyorlar. Ulubey’e optisyenlik açtık ve onlar 500 bin TL harcadılar ve altyapıyı oluşturdular. Altyapıyı da yerel yönetimlerin halletmesi bizim bölüm açmamız için daha iyi olur” dedi.

Editör: TE Bilişim