HAK İŞ’in gençlere önem veren bir yapılanma olduğunu ve gençliğin yarınımız olduğunu ifade eden HAK İŞ Uşak İl Başkanı Recep Sorkun, Uşak’ta da son dönemlerde dijital alanda faaliyet gösteren işletmelerin bulunduğunu ve bu mecralarda görev yapanların HAK İŞ bünyesinde yer alması gerektiğini söyledi. Sorkun,  “Sendika olarak gençlere çok önem veriyoruz. Gençlik konusunda da çok adımlar attık. Bu adımların içinde tek başına HAK-İŞ ve diğer konfederasyonlarla uluslararası düzeyde girişimler dahildir” dedi.

Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı

“HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, biz gerek kadın ve gerek gençlik konusunda bir kariyer ve gelecek ufku vermeyi çok önemsiyoruz. Bu konuda başarılı bir mesafe katettiğimizi söyleyebiliriz” diyen Sorkun, şöyle devam etti: “Sendikal harekette uluslararası tecrübelerden yararlanmalıyız diye ilkesel bir yaklaşım var. Gençlik konusu gerçekten uluslararası tecrübe ile hareketlenecek bir alan. Sendikal hareketin geleceği ve gençlerin geleceği için, güçlü bir irade ortaya koymalıyız. Genç arkadaşlarıma şunu söylemek isterim. Kavramsallık, gençler için son derece önemli eğitimlerinizdeki kavramsallığı ortaya çıkartmak onları çalışma hayatına uyarlamak sizin göreviniz. Ancak kurumlar da size her türlü fırsatı ve ufku kendinizi ifade edeceğiniz ortamı sağlamak durumundadır.  Önemli olan gençlerin yetkin, kendine yeterli ve özgüvenli bir şekilde kendini her koşulda ifade edecek şekilde yetiştirmeleridir. HAK-İŞ adeta genç arkadaşlarımız için bir okul, bir aile, promosyon, kariyer kuruluşu olarak görev yapmaktadır” dedi.

PANDEMİ SÜRECİ DİJİTAL İŞLERİ DAHA CAZİP HALE GETİRDİ

2 yılı aşkın bir süre devam eden covid-19 pandemi sürecinin sektörlere dijitalleşmeyi öğrettiğini ifade eden Sorkun, “İşletmelerde dijitalleşme ile üretim ve hizmet süreçlerinden yeni pazarlara erişim ve markalaşma alanlarına kadar çok geniş bir yelpazede dönüşümden bahsetmemiz mümkün. Dijital dönüşüm ile işletmelerimiz rekabet gücünü artırabilecek ve birçok alanda yeni kazanımlar elde edebileceklerdir. Bu süreçte çalışanlara da yeni alanlar açılacaktır.  Özellikle son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler sonucu ortaya çıkan dijital ekonomi, küresel rekabet koşullarında, teknolojinin verimli ve yaygın kullanımını ön plana çıkarmaktadır. Buhar makinalarının keşfi üretimde mekanizasyonu, elektrik motorlarının keşfi seri üretimi, bilgisayarların kullanımı bilgisayar destekli üretimi sağlamış, bilişim teknolojilerindeki son gelişmelerle birlikte siber-fiziksel sistemler ortaya çıkmış ve büyük veri ve analizi, robot teknolojileri, nesnelerin interneti, bulut bilişim, yapay zeka, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, eklemeli üretim (örneğin 3 boyutlu baskı), siber güvenlik, simulasyon teknikleri, modelleme, yatay/dikey yazılım entegrasyonu gibi kavramlarının bir arada kullanılmasıyla Sanayi 4.0 olarak bahsedilen yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemde nesnelerin birbirleriyle konuşması, robotların daha aktif olarak kullanılmaya başlanması, yapay zeka, sanal gerçeklik uygulamalarının yaygınlaşması, büyük veri analizlerinin yapılabilmesi ve bulut bilişim olanaklarının sorunsuzca kullanılabilmesi, internet alt yapısındaki güvenlik ve kullanım olanaklarıyla birleşince ortaya yepyeni bir yapı çıkmıştır. Bu yapı üretimden ekonomiye, eğitimden istihdama günümüz yaşantısını tümüyle değiştirecek yeni olguları da beraberinde getirmiştir” dedi. 

Sorkun, şöyle devam etti:  “Dijital teknolojilerin üretim otomasyonu ile birleşmesi sonucunda, dijitalleşmenin, güncel teknik bilgi ve becerilerin yanında idrak etme, bilişsel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözebilme gibi düşünsel becerilerle donatılmış bireylere de ihtiyaç duyması, istihdamda kutuplaşmaya neden olmaktadır. İş dünyasının kas gücüne ve hatta orta seviye teknik bilgiye dayalı becerilere olan gereksiniminin çok yakın bir gelecekte çok ciddi miktarlarda ve çok sert olarak düşeceğini şimdiden kestirerek önlem alınması gerektiği çok açıktır. Bütün bu gelişmeler bir taraftan iş kayıplarına neden olurken, diğer taraftan da dijital yetkinlikleri içeren yeni mesleklerin doğmasına ve yeni iş olanaklarının ortaya çıkmasına neden olacaktır”.

Editör: TE Bilişim