Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin Avrupa Birliği ve Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından 5,2 milyon Euro ile kurulan, “Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi” projesi kapsamında, “Uşak Deri Kümesi Yol Haritası” başlıklı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, bölge yöneticileri ve sanayiciler katıldı. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan yetkililer de projenin durumuyla ilgili görüşlerini, zoom üzerinden toplantıya katılarak ifade etti. Projeyle ilgili annesine bir söz  verdiğini ve proje tamamlanana kadar saçlarını kesmeyeceğini ifade etti. Bahri Aydın, “Annem bana oğlum saçlarını kestir şebek gibi ol derdi. Ben de bu proje tamamlana kadar saçlarımı kesmeme kararı aldım. Proje bittiğinde saçlarımı kestireceğim ve şebek gibi olacağım” ifadelerini kullandı.  İkada Danışmanlık şirketinden Bahri Aydın’ın projenin seyriyle ilgili yaptığı açılış konuşmasının ardından, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, sektörel çalışmalarla ilgili gelişmeleri ve bu kapsamdaki eğitim faaliyetlerinin önemine değindi.       Karahallı, “Deri sektörü, Uşak’ın lokomotif sektörlerinden biriydi. Fakat 2000’li yıllardan sonra gerilemeye başlayan bir sürece girdi. Sadece giysilik deri yapıyoruz ve giysilik deri kullanımı her geçen gün azalmakta. Biz bu pozisyonu değiştirmek adına, en son AB’nin rekabetçi sektörler projeleri kapsamında bir çalışma ortaya koyduk. Büyükbaş deri tesisini, bölgedeki 95 firmamızı bu alana yönlendirmek için ortaya koyduk. Bunu yaparken de sanayicilerimizin hiçbir yatırım yapmadan ve sadece fason üretim ücreti ödeyerek, rekabet koşullarını artırmayı amaçlandık. Fabrika yükünün sanayicinin üzerinden alınmasıyla birlikte, sanayicimiz, ham deri ve kimyasal temini ve pazarlamaya odaklanacaklar.  Projemiz 2 aşamalı, birincisi makine ve teknik destek kısmıdır. 35 makineden 19’u tesise geldi ve kalanı da 2 ila 3 ay içinde teslim alınacak. Pandemi de bu süreci biraz geciktirdi ve Şubat 2022’de faaliyete geçeceğiz” dedi.         

“Deri sektörü, Uşak’ın lokomotif sektörlerinden biriydi. Fakat 2000’li yıllardan sonra gerilemeye başlayan bir sürece girdi. Sadece giysilik deri yapıyoruz ve giysilik deri kullanımı her geçen gün azalmakta. Biz bu pozisyonu değişirmek adına, en son AB’nin rekabetçi sektörler projeleri kapsamında bir çalışma ortaya koyduk. Büyükbaş deri tesisini, bölgedeki 95 firmamızı bu alana yönlendirmek için ortaya koyduk.” Diyen Karahallı, “Bunu yaparken de sanayicilerimizin hiçbir yatırım yapmadan ve sadece fason üretim ücreti ödeyerek, rekabet koşullarını artırmayı amaçlandık. Fabrika yükünün sanayicinin üzerinden alınmasıyla birlikte, sanayicimiz, ham deri ve kimyasal temini ve pazarlamaya odaklanacaklar. Projemiz 2 aşamalı, birincisi makine ve teknik destek kısmıdır. 35 makineden 19’u tesise geldi ve kalanı da 2 ila 3 ay içinde teslim alınacak. Pandemi de bu süreci biraz geciktirdi ve Şubat 2022’de faaliyete geçeceğiz. Bahri bey saçlarıyla ilgili bahsetti ve biz saçlar proje yürürken yoldurmayalım diyoruz. Böyle de saçlar kalmayabilir. Pandeminin yoğunluğu nedeniyle işler biraz yavaş ilerliyor. Burada hepimiz bir şekilde deri işlemeyi kısa sürede öğrenebiliriz. Elimizde öyle bir imkan var ki, danışmanlık hizmetleri de ciddi bir değer. Eğitimlere sanayicilerimizden katılım bekliyoruz.  Programlarımıza katılan 2 firmaya 6 süre içinde bölge laboratuvarındaki analizlerden ücret almayacağız.  Büyükbaş deri hiçbir zaman bitmeyecek bir iş.”

Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam

UŞAK VALİSİ KOCABIYIK: BÜYÜKBAŞ DERİ İŞLEME TESİSİ, ULUSLARARASI ALANDA REKABET İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK

Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi projesinin kent ekonomisine olumlu katkıları olacağını dile getiren Uşak Valisi Funda Kocabıyık, çalışmanın nihai hedefe ulaşmasıyla, kentteki deri sektörünün uluslararası alandaki rekabet için önemli bir adım atacağını ifade etti. Kocabıyık, “Uşak’ta önemli sanayi kurumları var. En üst düzeyde verim elde etmek için çalışmalarımızı paydaşlarımızla yürütüyoruz. OSB’leri genişletmek için ciddi çalışmalarımız var. Deri sanayii alanında ilk akla gelen Uşak, büyükbaş deri tesisiyle birlikte dünya pazarında yer edinmesi için önemli bir basamaktır. Sanayicilerimizin kar marjı yüksek bu tip işler ve projelerde yer alması, ilimizin ekonomik olarak bir yere gelmesinde ciddi katkıları olacaktır. Projemizin sanayicimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Uşak Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Fatih Yalçın, deri sektörünün kümelenmesiyle ilgili bir sunum yaptı.

Editör: TE Bilişim