Uşak’ta yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar ve güneşten elektrik üreten Aydem Yenilenebilir Enerji, kentte yaptığı 250 milyon dolarlık yatırım kapsamında, 245 köyün sokak aydınlatmasını ücretsiz olarak sağlayacak. Aydem Yenilenebilir Enerji’nin Banaz Kızılcaöğren köyü sınırları içinde bulunan 13 bin metrekarelik alana kuracağı güneş enerji santrali için Uşak Valiliği binasında bir protokol imzalandı. Protokol törenine Vali Vekili Muammer Balcı, Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir ve Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha katıldı. Protokole göre Uşak İl Özel İdaresi ve Aydem Enerji arasında, enerji alışverişi belli bir sistematiğe bağlanacak. Banaz Kızılcaören köyü sınırları içinde 13 bin metrekarelik alan üzerinde Uşak İl Özel İdaresi’nde 2 etapta toplam 1,84 megavat elektrik için güneş enerjisi başvuru dosyası OEDAŞ ve Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığınca olur aldı ve proje belli şartlara bağlandı. Proje kapsamında Uşak İl Özel İdaresi sorumluluk sahasındaki 245 köy ve 546 ünitede yıllık 12 milyon TL’lik aydınlatma ve idareye ait şantiyedeki elektrik giderinin bir kısmı karşılanacak. Üretilen elektrik belli bir değer üzerinden kenttekielektrik tedarik şirketine satılacak ve Uşak İl Özel İdaresi’nin yaptığı harcamalar ve gelirler mahsuplaşılarak muhasebeleştirilecek. Buradaki çalışma için 27 milyon 600 bin TL’lik hibe desteği AYDEM tarafından sağlanacak. 20 yıl olan projeyle toplam 300 milyonluk bir yatırım finansmanı sağlanacak. Burada bir açıklama yapan Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “Bu projeyi geçtiğimiz dönem Sayın Valimizle gündeme aldık. Bu konuyu şirkete ilettik ve Uşak’a ciddi bir yatırım için bize destek verme sözü verdiler. İlimiz için çok önemli bir yatırım olacak” dedi.

Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal

Konuyla ilgili teknik bilgi veren  Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha da “Uşak Banaz’da rüzgar santralimiz var ve 6 kata çıkacak 250 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Türkiye’nin en büyük hibrit santralı Uşak’ta ve 150 milyon dolarlık yatırımı devreye aldık. İklim değişikliği ve küresel gelişmeler enerji arzı için çok önemli. İnşaat çalışmalarına hemen başlıyoruz ve 6 ay olan bu süreyi 3 ay gibi düşünüyoruz. Uşak’ın köyleri Ağustos ayında güneşle aydınlanacak diyebiliriz” dedi. Öte yandan proje kapsamında bir protokol imzalandı. 

Editör: TE Bilişim