Çevre-Sağlık

Eski Uşak Devlet Hastanesi hayalet şehir gibi

Uşak Dörtyol’daki eski hastane binasındaki döküntüler dikkat çekiyor. 100 yıl boyunca hizmet veren hastanenin yıkılacağı kaydediliyor.

Abone Ol

Paslanmış tabela, kapı, yön levhası, hasta ve sağlıkçı araç ve gereçleri bahçede bulunan ağaçların arasındaki ‘teknik atölyede’ bekliyor.

Hastanenin bulunduğu bölgede kentin ilk hastane binası olan ve uzun yıllar psikiyatri servisi olarak hizmet veren bina da aynı kaderi yaşıyor

Önümüzdeki günlerde yıkılması beklenen binaların bulunduğu bölgedeki motoru boşaltılmış ambulans ve diğer kalıntılar ve eski hareketliliğin olmaması, alana sanki savaştan kalma bir bölge imajı katıyor.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, binanın ilerleyen günlerde yıkımının gerçekleşeceğini ve burada işe yarar araç ve gerekçelerin tekrar kullanılacağını belirtti.

Terk edilen eski Devlet Hastanesi, kentte yaklaşık 100 yıl hizmet verdi. Hastane, Gedikzade Kırkyarenli hayırsever vatandaş Gedikzade Mehmet Efendinin bağışladığı ve istasyon yolu üzerinde içerisinde iki tane tatlı su kaynağı bulunan geniş bir bahçe içerisindeki araziye yapıldı. 12 Temmuz 1915 tarihi hizmete açılan ve “Memleket Hastanesi” olarak faaliyet gösteren hastane binasını, 1922 yılında Kurtuluş Savaşı esnasında, Yunanlılar Uşak’tan çekilirken yaktı.

Bunun üzerine 25 yataklı yeni bir hastane daha yapıldı ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte hizmet vermeye başladı.ve 1955’te ilave 50 yatak ve daha fazla personel görev yapmaya başladı.

O dönemde 1 başhekim, 1 operatör, 1 eczacı ve 1 hasta bakıcının görev yaptığı hastane zamanla büyüdü

Zamanla artan yatak kapasitesi 1974’te 325’e çıktı. Hayırseverlerin destekleriyle diyaliz ve poliklinik binaları yaptırılırken, 2007’de eski SSK hastanesine de bünyesine aldı. Hastane Ankara karayolu üzerine yapılan yeni binaya 2013’ten itibaren taşınmaya başladı ve 2016’da da tıp fakültesi bünyesine dahil oldu.