Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kentin kurtuluşunun 100. Yıl etkinlikleri kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına; belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri de katıldı. Coşku ve heyecanı vatandaşla yaşamayı arzu ettiklerini ifade eden Başkanı Çakın, “Biz bu coşkuyu ve heyecanı vatandaşımıza yaşatmayı arzu ettik. Kimseyi ayırmadan, kimsenin kendini dışarıda bırakıldığını hissetmemesi için bir hazırlık yaptık. Bir yandan da tarihe iz bırakacak ve Milli Mücadele döneminde yaşananları hafızada kalıcı hale getirecek eserler yapmayı uygun gördük. Bu etkinlikler, sadece belediyenin değil, tüm Uşak’ın etkinlikleridir. Her programda herkes kendine ait bir şeyi bulamayabilir, ama kendisine ait bir etkinliği bulacağı bir çalışma, özellikle hafta boyunca olan etkinliklerde yer alacaktır. Biz atalarımız sayesinde burada özgürce yaşıyoruz, onların hatıralarını yaşatacak ve rahmetle yad edeceğimiz etkinliklere devam edeceğiz. Müzemizin açılışının yapıldığı gün Milli Mücadele kahramanlarının yakınlarını ilimize davet edeceğiz” dedi.

HER EVDE VE İŞYERİNDE TÜRK BAYRAKLARI DALGALANACAK        

100’üncü yıl etkinliklerinin sekreteryasını Uşak Belediyesi’nin üstlendiğini belirten Çakın, “Yıl boyunca valiliğimiz bünyesinde oluşturulan 100’üncü yıl etkinlikleri komisyonu çalışması çerçevesinde, çeşitli programlar yaptık. Bunun sekreteryasını biz yapıyoruz. Uşak Belediyesi olarak bir çok etkinlikte vatandaşlarımızı buluşturduk, vatandaşa hem kurtuluşu hatırlatmak ve bu coşkuyu sürekli olarak içimizde yaşatacak ve bunu unutturmayacak bir yıl olması hedefiyle çeşitli aktiviteler gerçekleştirdik.  Bu etkinlikleri ne coşkulu şekilde yaşayacağımız dönem, 1 Eylül haftası. Bu haftayı öncekilere göre çok daha coşkulu ve kapsamı bir şekilde yapacağız. Gelecek nesillere iz bırakacak eserlerin açılışını yapacağız. 26 Ağustos 2022 itibariyle etkinlikler başlayacak. Söyleşiler, açılış, tiyatro, sergi ve gezi tanıtım gibi etkinlikler olacak. Konserlerimiz olacak ve haftamız coşku içinde geçecek. Şehrin çeşitli yerlerinde olan esnafa ve vatandaşa Türk bayrağı dağıtacağız. 30 binin üzerinden Türk bayrağını vatandaşa teslim edeceğiz. Vatandaşımız bu dönemde bayraklarını evlerine assınlar ve Uşak’ın her yerinde bayrağımız dalgalanır hale gelsin. 25 Ağustos’tan itibaren şehrin merkezi cedde ve sokaklarını da biz bayraklarla donatacağız” diye konuştu.

            “Sergimiz olacak ve 1920-1922 yılları içinde yaşananları kronolojik olarak sergileyeceğiz. Orada özel bir ışıklandırma ve LED görüntülerle bunu kapsamlı hale getireceğiz. Valilik önündeki heykelimiz de gece görüntüsü güzel olacak şekilde ışıklandırılacak” diyen Çakın, şöyle konuştu: “Aynı zamanda Kent tarihi müzesinde Milli Mücadele döneminde çekilen fotoğrafların yer aldığı bir sergimiz açılacak. Aynı gün akşam çok özel bir tiyatro oyunu perdesini açacak. Prof. Dr. İskender Pala’nın yazıp, şehrimize hediye ettiği Kurtuluş isimli oyunumuz, Uşak Şehir Tiyatrosu tarafından sergilenecek. Kurtuluşun son 10 günü burada işleyeceğiz. Bu oyun vatandaşın hafızasında bir iz bırakacak. 16 kişilik bir ekiple oyun sahnelenecek.”

ATA PARK KULE’Yİ YIKMAK YERİNE DIAROMA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRDÜK

Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti? Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti?

Çakın, “Ata Parkın içinde Ata Kule mevcut. Burası kısa bir süre kullanıldı ve atıl bir şekilde kaldı. Yıkılması tartışılmıştı ve nasıl değerlendiririz diye görüş alışverişi yaptık. Burayı mevkisi ve görünürlüğü itibariyle nasıl değerlendirebileceğimizi tartıştık. Burada şehrimizin önde gelen ve kafa yoran büyükleri ve ilgileriyle bir toplantı yaptık. Bu toplantıdan çıkan fikirler doğrultusunda yaklaşık 8 ay boyunca bir çalışma yaptık ve burayı Milli Mücadele 100. Yılı Diorama 1922 Uşak Müzesi haline getirdik. Burada milli mücadelede yer alanların silikon heykelleri ve tabloları yer alıyor. Duvarları milli mücadele dönemindeki eşsiz fotoğraflarla süsledik. En üst katta da Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık fotoğrafın diaromasını yaptık. Burayı genç ve öğrenci kardeşlerimiz ziyaret etsinler” dedi.

KARTAL MÜFREZESİ ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Çakın, “Dünyaca ünlü Ressamımız Devrim Erbil’i evinin yer aldığı Bordum’da ziyaret ettik. Nezaket ziyaretimizde 100. Yılı için bir sergi yapmayı kendisi teklif etti ve biz de büyük bir memnuniyet duyduk bundan.  Kendisi gelecek ve sergi açılışı yapacak. Burada öğrencilerle sohbet ederek, atölye çalışması yapacak.  Kartal Müfrezesi, milli mücadele döneminde Eskişehir ve Uşak’ta ilk kez konuşlanan bir hava müfrezesi. Uşak Havaalanında bir etkinlik yapacağız. Muharip uçaklar geçiş yapacaklar, paraşüt gösterisi olacak ve buraya bütün vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Paraşüt gösterisi ve muharip hava gösterisinin ardından Kur’an Tilaveti de okunacak. Şehit olan tüm kahramanlarımız adına, camilerimizde Kur’an okunacak ve lokma dağıtılacak. Bunları da onların ruhlarına hediye edeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim