Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, 2. Etap kentsel dönüşüm alanıyla ilgili ön inceleme raporunu gazeteciler ve kamuoyu ile paylaştı. Kentsel dönüşüm projesinin kentin dokusuyla uyumlu olması gerektiğini ifade eden Çağlar Samancı, yapılacak olan çalışmada eksiklerin bulunduğunu ve bunların giderilmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Samancı, “Uşak ili, Merkez ilçesi, Durak, İslice, Sarayaltı Mahallelerinde yaklaşık 47.7 hektar alanda imar planı revizyonu yapılmış ve askıya çıkarılmıştır. Uşak Mimarlar Odası kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Uşak Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürlüğü’nden alanla ilgili gerekli belge ve bilgiler alınmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda bu alanda yapılmaya çalışılan imar planı düzenlemesi ile kent dokusunun yenilenmeye çalışılması, alanda bulunan sanayi dokusunun dönüşmesi ve yaşanabilir, sürdürülebilir kent dokusu oluşması, ve bu oluşumun devlet eli olmaksızın yerel sermaye ile yapılmasını sağlamak oldukça değerlidir. Ancak bu alanda Uşak Mimarlar Odası tarafından daha önce de belirtildiği üzere canlı örneği 1. etap tokide açık şekilde görülen kent ve kent dokusuyla uyumsuz ihtiyaca hizmet etmeyen doku nakillerinin yapılması 1. etap tokide yaşanan sorunların aynısının yaşanmasına yol açacak, belediyenin ve birçok resmi kurumun taşınması ile neredeyse kent merkezini kaydıracak uygulamalar ile yaşatılmaya mahkum olacaktır” dedi.

AYAKKABICILAR ÇARŞISI’NIN NE OLACAĞI BELİRSİZDİR

Eşme'de AK Partililer, Vizontele sahnesini aratmadı Eşme'de AK Partililer, Vizontele sahnesini aratmadı

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilciliği tarafından hazırlanan rapora değinen Samancı, şu bilgileri paylaştı: “Her ne kadar (Sivil Toplum Kuruluşları) STK ve alanda bulunan esnaflarla görüş alışverişi amacıyla toplantı yapıldıysa kent yerleşim alanının %1.5’ini kapsayan alanda yapılan revizyon imar planı için toplantılar yetersiz olmuştur. Uşak Belediyesi tarafından imar planı revizyonu resmi duyuru yöntemi olan askıya çıkma şeklinde yapıldıysa da alan içinde taşınmazları bulunan vatandaşlar detaylı şekilde bilgilendirilmemiştir. Ekli krokide alan net bir şekilde işaretlenmiştir. Alan içerisinde bulunan ayakkabıcılar çarşısı, kapalı pazar yeri ve eski garaj olarak bilinen alan, öneri planda özel proje alanı olarak bırakılmış, herhangi bir tanımlama yapılmamıştır. Uşak için büyük önem arz eden bu alanların nasıl düzenleneceği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi önem arz etmektedir” dedi.

KÜÇÜK ESNAFIN TAŞINMASIYLA İLGİLİ HER HANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ

“1. etap toki alanında planlamasına daha önce de itiraz ettiğimiz, kentle bütünleşmeyen yolların bu alana daraltılarak entegre edilmeye çalışılması planlama açısından tekrar düşünülmesi gereken bir noktadır” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Alanın planlanmasında alan içerisinde bulunan sanayi alanları yüksek insan yoğunluğu barındırmamakla birlikte konut yoğunluğunun arttırılması sonucunda insan yoğunluğunun artması ile cami, yeşil alan, okul vb. alanların yeterli şekilde arttırılmadığı kanısına varılmıştır. Daha önce sözlü olarak Uşak Belediyesi toplantısında dile getirildiği üzere alanın kendiliğinden yapılanması ve gerçekten işlevsel sürdürülebilir bir kent parçası haline dönüşebilmesi için söz konusu alanda ciddi cazibe merkezi oluşturulabilecek yaşam alanları düzenlenmesi gerektiği dile getirilmiş, gerekirse Uşak Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden ve alanında uzman şehir plancılarından görüş alınması gerektiği belirtilmiştir. Plan revizyonunda bu unsurların ele alınmadığı bu alanın dönüşmesi için emsal artışı dışında herhangi bir sosyal yaşam alanı tespit edilememiştir. Etap içerisinde farklı yükseklik, yoğunluk ve inşaat alanına sahip parsellerin birleşmesi sorun teşkil edebileceğinden bu alanlarda oluşabilecek hak kaybıyla ilgili gerekli çalışmanın yapılmadığı tespit edilmiştir. Alanda bulunan küçük işletmelerin ve esnafların iş yerlerinin taşınması ile ilgili planlamada herhangi bir çalışma görülememiştir”.

BÖLGENİN KENDİLİĞİNDEN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Samancı, “Uşak ili, Merkez ilçesi, Durak, İslice ve Sarayaltı Mahallelerinin sınırları içinde yapılan plan revizyonu ön incelemesinde tespit edilen düzeltilebilir eksikliklerin bulunduğu planlama çalışması, kentin düzensiz yapılaşmış bölgesinin kendiliğinden yenilenebilmesi adına önemlidir. İmar plan revizyonunun bütüncül bir anlayışla alanda yaşayan ve yaşayacak insanların daha güzel bir yaşam sürebilmesi için STK’lar, üniversite, belediye ve halk temsilcileri tarafından tekrardan değerlendirilmesi gerektiği ayrıca Uşak Mimarlar Odası olarak bu konuda her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğu beyan edilmiştir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim