Uşak’ta yaklaşık 30 yıllık 4 ağaç, elektrik direklerine yakın oldukları gerekçesiyle dibinden kesildi. Uşak’ta kentsel dönüşüm alanı olarak bilinen bölgenin sınırı Ergenekon Caddesi ve 6’ıncı Sanayi Sokağın kesiştiği üçgen adada yer alan 4 tane dut ağacı, önceki gün, şu ana kadar hiçbir kurumun ve kişinin kabul etmediği araçlarla kesildi. Ağaçların kesilmesiyle birlikte burada faaliyet gösteren soğuk demirci, mermerci ve mobilyacıların oluşturduğu bir grup esnaf, bu duruma tepki gösterdi. Ağaçların altında yaklaşık 15 yılı aşkın süredir serinlediklerini ve dinlendiklerini ifade eden esnaf, ağaçların herhangi bir zararının olmadığını savundu.

Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı


ESNAF: “YILLARDIR DOĞAL ÇARDAK GİBİ GÖLGESİNDE OTURUYORDUK”
Burada uzun yıllardan beri çay içtiklerini ve tek sosyalleşme alanlarının ellerinden alındığını belirten mermerci esnafı Mustafa Şener, söz konusu üçgen adadaki ağaçların yaklaşık 30 yıllık olduğunu ifade etti. Kendi işletmesinin 15 yıl önce açıldığını ve ağaçların o günden beri var olduğunu belirten Mustafa Şener, burada tahta akşamlarla kurdukları masa ve sandalyede çay içtiklerini, öğlen yemeklerini yediklerini ve çalıştıkları tozlu ortamın dışına çıkarak tek sosyalleşme alanlarının ağaçların altı olduğunu ifade etti. Yazın kavurucu günlerinde ağaçların gölgesinde serinlediklerini, sonbahar ve kış döneminde ağaçların ayrı bir güzelliğe büründüğünü ve yoğun trafiğin ortasında kendilerine doğal bir koruma alanı olduğunu belirten Mustafa Şener, “Ben buraya geleli 15 yıl oluyor ve hemen her gün bu ağaçların altında dinledik, sohbetler ettik, bir birimize derdimizi anlattık. Şimdi ağaçlarımızın durumu gayet iyiydi ve hiçbir şekilde ağaçlardan dolayı elektrik kesintisi ve başka bir tehlikeli duruma ben şahit olmadım. Yazık günahtır, bunlar bizim doğal değerlerimiz” dedi.


Bölgede soğuk demir ustası olarak çalışan Ramazan Korkmaz, “İlimizde zaten yeşil alan sorunu var ve burada bizim serinleyeceğimiz tek bir yerimiz vardı. Bizden sonra bizim çocuklarımız da belki burada oturacaktı, serinleyecekti ve aynı bizim gibi derdini ve sevincini paylaşacaktı.  Şimdi bundan bizler de onlar da mahrum kaldı. 2 tane elektrik direği için ağaç kesmenin ne anlamı var. Direkler yapay, ağaç doğal. Ağaç canlı, direkler cansız. Canlı olanı cansız olan için öldürmek ne kadar mantık dışı bir iştir. Anlamam mümkün değil” ifadesini kullandı.
Mobilyacı Zübeyir Yıldız da, “Burada oturuyorduk ve konuşuyorduk dertlerimizi anlatıyorduk. Fakat nedendir bilinmez bizim ağaçlarımız geçtiğimiz Cuma günü kesildi. Hangi kurum niye kesti bunu? Niçin bu ağaçlar kaldırıldı? Bugüne kadar kimseye zararı olmayan doğal yapıydı bunlar” ifadesini kullandı.


AĞAÇLARI HANGİ KURUMUN KESTİĞİ BİLİNMİYOR
Uşak Belediyesi yetkilileri ağaçların kesiminin OEDAŞ’IN bilgisi dahilinde ve vatandaş şikayeti üzerine yapıldığını belirtti. Aynı kaynaklar söz konusu ağaçların herhangi bir “vasfının” bulunmadığını iddia ederek olası bir elektrik arızasında oluşabilecek sıkıntılı duruma engel olmak için ağaçların tedbiren kesildiği söyledi.


OEDAŞ Uşak İl Müdürü Ayhan Turan da konunun kurumuyla alakalı olmadığını ve ekibinin orada her hangi bir kesim işlemi yapmadığını belirtti. Turan, “Burada Temmuz ayında trafo kaynaklı bir arıza olmuş ve bakım yapılırken sadece bir tane dal kesilmiş. Ayrıca aydınlatma direkleri yer altında ve bizimle hiçbir ilgisi yok. Kaldı ki bizim hatlarımız ormanlık alanların içinden gidiyor ve tellere değmediği sürece ağaçlarla ilgili hiçbir işlem yapılmıyor. Ağaçlarla ilgili yaptığımız işlem de sadece tele değen kısımların budanmasıdır” şeklinde konuştu.

BAYRAM ALİ KELEŞ / ALİ ARASLI

Editör: TE Bilişim