Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu! Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu!

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın Uşak Üniversitesi’nin yemekhane binasının çürük olduğuna dair iddiası, kentte gündem oldu. Okul döneminde, her gün on binlerce öğrencinin kullandığı binanın çürük olduğuna dair TBMM’deki konuşma, gazete ve internet sitelerinde haber oldu. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, binayla ilgili geçtiğimiz Ocak ayının sonunda risk unsurları taşıdığına dair bir raporun hazırlandığını belirtti ve söz konusu raporu whatsapp hattı üzerinden, gazetecilerle paylaştı. Binanın çürük olduğuna dair elinde raporların bulunduğunu ve iddiasının arkasında durduğunu belirten Yalım’a Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, bazı basın ve yayın organlarına yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Rektör Savaş’ın konuyla ilgili yazılı açıklaması da usak.edu.tr adresinden kamuoyuna duyuruldu.

REKTÖR SAVAŞ, BİNAYLA İLGİLİ RAPORLARDAN BAHSETTİ
Rektör Savaş, söz konusu açıklamasında ara ve ana raporlardan bahsetti. Raporları tutanların Uşak Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından oluşturulduğunu söyleyen Rektör Savaş, “Bu binayla ilgili olarak Rektörlük makamına 27.12.2022 tarihinde ulaşan bir bilgi neticesinde konuyla ilgili 04 Ocak 2023 tarihinde üniversitemizde ilgili konuda uzman 3 öğretim üyesinden oluşan bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon 25.01.2023 tarihinde ara rapor, 02.02.2023 tarihinde ise nihai kararını tarafımıza bildirmiştir. Komisyon tarafından ara raporda tarafımıza bildirilen konularla ilgili olarak Uşak Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 26.01.2023 tarihinde inşaat konusunda tecrübeli teknik personelden oluşan teknik inceleme komisyonu kurulmuştur. Bu komisyon 30.01.2023 tarihinde incelemelerini sonuçlandırmıştır. Bu kapsamda, Öğrenci Yaşam Merkezi binasının ışıklık olarak kullanılan çelik çatısının deprem performans analizi çelik konusunda çalışan üniversiteden bağımsız bir firmaya yaptırılmıştır. Binanın yapım yılı itibarıyla eski yönetmeliğine tabi olmasına rağmen 2018 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğindeki kriterleri dahi karşıladığı görülmüştür. Dolaysıyla binamız öğrenciler ve personel için hiçbir şekilde tehdit oluşturmamaktadır. Bina ışıklık mahallinde yer alan çelik imalatlarla ilgili olarak komisyonca bakılmasında fayda var denilmesi üzerine, daha önce de bahsedildiği gibi bununla ilgili gerekli hesaplamalar yaptırılmıştır ve öğrencilerimizin can güvenliğine dair herhangi bir sorun olmadığına dair rapor tarafımızda mevcuttur” ifadesini kullandı.

MİMARLAR ODASI UŞAK İL TEMSİLCİSİ SAMANCI: DENETİMİ KİMİN YAPTIĞI SORGULANMALI
Rektör Savaş’ın açıklamalarıyla ilgili görüş aldığımız Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, söz konusu denetimleri kimlerin yaptığının sorgulanması gereken bir husus olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samancı, “Öncelikle böyle bir binanın ön raporla sıkıntılı olması sebebiyle bağımsız bir denetçiye bu binanın risk analizi yaptırılmalıdır. Ancak binada gördüğümüz fotoğraflardan yola çıkarak, yapı tekniği ile uyumsuz bir takım görüntüler tekil olarak değerlendirmeye uygun değil. Üniversite bünyesinde ve dışarıdan destekle yapının ilk önce görsel olarak kontrol edilmesi, daha sonra da bağımsız bir kurul tarafından ya da şirket tarafından performans analizi yapılması ile yapının uygunluğu kısmen kanıtlanabilir” dedi.
Samancı, şöyle devam etti: “Burada aslında incelenmesi gereken konulardan bir tanesi ise kamu binaları yapılırken, yapı denetim firmaları ile denetlenmemekte olduğudur. Denetleme işi isteğe bağlı olarak üniversitelerce müşavir firmalara yaptırmaktadır. Bu binanın müşavir firmasının kim olduğu ve bu imalatlara onay verip vermediği sorulmalıdır. Müşavir firma yok ise denetimin kim tarafından yapıldığı sorgulanmalıdır.” ALİ ARASLI/// 

 

Editör: TE Bilişim