Sağlık

İftar ve sahurda aç karna ilaç nasıl alınmalı?

Ramazan ayında ‘Sakız orucu bozar mı?’ ve ‘Denize girsem, duş alsam oruç bozulur mu?’ klişelerinden Ramazan döneminde aç karna kullanılması gereken ilaçların ne zaman alınacağına pek sıra gelmedi. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, iftar açıldıktan en az 2 saat sonra midedeki besinler sindikten sonra ilaç alınmasını tavsiye etti.

Abone Ol

Prof. Dr. Coşkun Usta, iftar açar açmaz alınan ilaçların hiçbir yarar sağlamayacağını ve aksine mideye giren besinlerle etkileşim halinde olacağını ve bu şekilde alınan ilacın hiçbir anlamının olmayacağını aktardı.

AÇ KARNA İLAÇ ALIP EN AZ YARIM SAAT BEKLENEMİZ LAZIM

Anadolu Ajansı mikrofonuna konuşan Prof. Dr. Coşkun Usta, tedavi olabilmek için doğru ilaç kullanmanın önemine işaret etti. Toplumda ilaçların aç karnına kullanımına ilişkin bilinmeyen konular olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, aç karnına ilaç aldıktan sonra yarım saat yemek yememek gerektiğini önemle vurguladı.

Prof. Dr. Coşkun Usta, şöyle devam etti: "Ya da yemek yedikten sonra en az iki saat geçecek, daha sonra ilacınızı alacaksınız. O zaman aç karnına ilaç kullanmış oluyoruz. İlacı aç karnına alıp, arkasından hemen yemek yersek yediğimiz yemeğin içindeki bazı maddelerin ilaçlarla etkileşimi söz konusu olacaktır. İlacın kandaki düzeyini düşürürsünüz. Örneğin bazı antidepresanları peynir bakımından zengin yemekle aldığınızda ilacın toksin etkileri ortaya çıkacaktır. Kan sulandırıcıları alırken mutlaka yemekte çok yeşillik kullanmayın çünkü yeşillik K vitamini demektir. Yeşil sebzeler, ıspanak, marul, brokoli gibi yeşillikler K vitamini bakımından zengin olduğu için kan sulandırıcı ilacın etkisini azaltacaktır. İlaçla besinler arasında etkileşim olmaması için hastalara aç karnına alın diyoruz.”

SAHURDAN ÖNCE ALINACAK AÇ KARNA İLAÇ EN AZ 30 DAKİKA ÖNCE ALINMALI

Sahura kalkıp, yarım saat önceden aç karnına ilaç içmek gerektiğini belirten Usta, Ramazanda ilaç kullanımına, hastaların doktorlarıyla karar vermesi gerektiğini aktardı. Usta, şöyle konuştu: “Ramazanda tok karnına alınacak ilaçlarda sorun yok ancak aç karnına içilecek ilaçları doğru kullanmak önemli. Eğer günde iki doz alınacaksa ya iftarda ilacı suyla içip, yarım saat beklemek ya da yemeği yedikten sonra 2 saat bekleyip ilacını almak lazım. Sahura kalkıp, yarım saat önceden aç karnına ilaçları içmek gerekiyor. İftarı yaptıktan sonra sahura kadar sürekli bir şeyler yemeyin, aç karnına ilaçlar için en az 2 saat ara verin. Özellikle tiroit gibi hormon ilaçlarını mutlaka aç karnına alın.”