Gündem

KÜLTÜR MÜDÜRÜNDEN SİTEM

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, Müdürlüğüne İl Özel İdare Bütçesi’nden yeterli bütçe ayrılmadığı için, müdürlük olarak Uşak’ı tanıtamadıklarından” yakındı.

Abone Ol
KÜLTÜR MÜDÜRÜNDEN SİTEM

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, Müdürlüğüne İl Özel İdare Bütçesi’nden yeterli bütçe ayrılmadığı için, müdürlük olarak Uşak’ı tanıtamadıklarından” yakındı.

Uşak İl Genel Meclisi tarafından, “2015-2019 Yılı Stratejik Planının görüşülmesi sırasında söz alan Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, yeterli bütçeleri olmadığı için Uşak’ı tanıtamadıklarını söyledi.

Uşak İl Özel İdaresi 2015-2014 yılı stratejik planında kültürün ikinci plana itilmesinden yakınan Arıtürk, “Planda evler korunsun denmiş. Evlerin korunması yeterli değil. Uşak’ta benim müdürlüğüm 100 bin TL bütçe ile kültür hizmetleri ve turizm hizmetleri yapmaya çalışıyor. Komşu Manisa ilinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bütçesi 3 milyon TL, Yılda 100 bin TL gibi bir bütçe ile Uşak’ı tanıtmamız imkânsız. İl Özel İdaresi kaynaklarından müdürlüğe ayrılan pay artırılmalıdır. Karahallı Clandras ve Ulubey kanyonlarında çok güzel çalışmalar yapılıyor. Uşak, tanıtılamazsa, turizmin ekonomik kazanımlarından yararlanamaz” dedi.

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar’da , “Şerif Bey, bütçeden müdürlüğünüze ayrılan pay az olabilir. Ancak, sizde payı artırmak için, Uşak’ı Manisa gibi büyükşehirlerle karşılaştırmayın. Meclisimiz, bu talebinizi dikkate alacaktır” şeklinde yanıt verdi.

UŞAK DEĞERLERİNE DEĞER VERMİYOR

Birçok taşınamaz kültür ve tabiat varlıklarını barındıran Uşak ilinde, bir çok eser Uşaklılar tarafından bile tanınmıyor. Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan müdürlük sitesinde bile, Altıntaş (Leşler) Kaya Mezarlığı, Taş Yaran Vadisi, Tymon kenti gibi kültür ve tabiat varlıkları yer almıyor.

Uşak’ta, tescil edilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanları genel toplamda 448 adet olarak tescil edilmiş. Tescil edilmiş sit alanları dökümü ise Uşak genelinde şöyle:

Arkeolojik Sit Alanı : 105

Kentsel Sit Alanı : 1

Tarihi Sit Alanı : 6

Diğer Sit Alanları

Tarihi ve Kentsel Sit : 1

Arkeolojik ve Doğal Sit : 2

Toplam :115

Kültür (Tekyapı Ölçeğinde) ve Tabiat Varlıkları: 353

GENEL TOPLAM : 448

Uşak’ta belli başlı örenyerleri

SEBASTE (Selçikler) : Uşak İlinin Sivaslı İlçesinin 2 km. kadar güneybatısındadır. Sebaste şehri, Roma imparatoru Augustus tarafından M.Ö.20 yılında Sebaste adıyla kurulmuştur. Roma Dönemi’nde 12 önemli şehirden biridir. M.S.9. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmiştir. En görkemli çağlarını Bizans Dönem’inde yaşayan kentte büyük ve küçük olmak üzere iki kilise bulunmaktadır.

BLAUNDUS (Sülümenli) : Uşak İli,Ulubey İlçesi Sülümenli Köyü Sınırları içerisinde kalan şehir Uşak’a 40 km. uzaklıktadır. Büyük İskender’in Anadolu seferinden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuştur. Roma Dönem’inde önemi artmış bir sınır kentidir. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerindedir. En önemli yapıları kale, tapınaklar, tiyatro,stadyum ve kaya mezarlarıdır.

Mesotimolos ( Düzköy ) : Bu beldenin adı çok defa Tmolos ile karıştırılmıştır. Düzköy’ün yaklaşık 300 metre kuzeydoğusunda yüksekçe bir tepenin tümülüs olduğu görülür. Etrafı yüksekçe tepe ve kayalıklarla çevrili bir vadinin çevresindeki kayalıklarda çok sayıda basit görünümlü tek odalı, sekili, kapıların bazıları dikdörtgen ve kemer kapılı olan kaya mezarlığına rastlamak mümkündür. Bunların Lidya Dönemi Uygarlığı’na ait mezarlar olduğu değerlendirilmiştir.

Alaudda (Hacımköy ) : Romalılar Dönemi’nde Sebaste’ye tabi olması muhtemeldir. Erken Bizans Dönemi’nde şehir derecesine kadar yükselmiştir.

AKMONİA (Ahatköy) : Uşak’a 40 km.,Banaz’a ise 8 km. uzaklıktaki bu köyün güney tarafında üç tarafı dere ile çevrili yüksek ve çevreye hakim bir tepe üzerinde kurulmuş antik Akmonia Şehri bulunmaktadır. Burası meşhur Kral Yolu üzerindedir. Şehrin Frigya, Lidya, Hellen, Roma ve Bizans Dönemleri’nde çok geliştiği ve Uşak dahilindeki büyük yerleşim yerlerinden biri olduğu anlaşılmıştır. Tepeyi çevreleyen kale surlarından bugün çok az bir kısmı görülmektedir. Şehrin tiyatrosu tepenin güney yamacında surların dibinde olup, şu anda oldukça harap durumdadır. 1832 yılında Charles Texier burayı incelediği zaman tiyatronun sahne ön duvarlarının henüz mevcut olduğunu belirtmiştir. Şehrin kuzeydoğusunda yamaçta bulunan odalar mezar odaları olarak kullanılmıştır. Şehrin orta yerinde tiyatro yakınında darphane ve sağlık ocağı olduğu sanılan, büyük blok taşlardan yapılmış ve şu anda temel kalıntıları kalmış mimari yapı bulunmaktadır. Buradan çıkan eserler Afyon ve Uşak Müzes’inde sergilenmektedir.

Kremon Agora (Susuzköy ) : Uşak’ın Banaz İlçesi sınırları içerinde kalan ve Banaz’ın güneybatısında yer alan Kremon Agora Şehri Antik Akmonia Şehri’ ne yakın olması hem de meşhur Kral Yolu üzerinde olması yönünden oldukça önemlidir.

Uşak’ta gezilip görülecek ören yerleri arasında Flaviopolis ( Aktaş Köyü), Bagis (Güre), Hieroxharax ( Oturak Köyü ), Dioklea (Ayvacık Köyü) de yer almaktadır.

Pepuza : Roma döneminde kurulmuş olan Pepuza şehri M.Ö. 165 yıllarında Hristiyanlığın Montanizim mezhebini kabul eden halkın yerleşim merkezidir.Montanizimin başkenti olan bu yerleşim merkezi M.S. 500 yıllarında Bizanslılar döneminde yok edilmiştir.

Bölgede yapılan jeofizik çalışmalarında toprak altında şehirlerde yaşayan rahip ve rahibelere ait manastır, tiyatrolar ve sivil mimari örneklerinin olduğu tespit edilmiştir.

Alman, Amerikalı ve Avusturyalı bilim adamları tarafından üç yıldır yüzey araştırması çalışmaları yürütülmektedir fakat kazıları henüz yapılmamıştır.

Cılandıras Köprüsü : Banaz çayı üzerindedir. Lidyalılar tarafından Kral Yolu üzerine yapılmıştır. Kemer uzunluğu 24m. derinliği 17 m. eni 1.75m.dir. Kalemle işlenmiş kemerin taşları zivanalı olarak birbirine kenetlenmiştir. Karahallı İlçesindedir.

Hacı Gedik Köprüsü: Uşak Karahallı arasındaki kısa mesafeli yol üzerinde olup, Hacı Mustafa Efendi’nin şahsi eseridir.

Çataltepe Köprüsü: Osmanlı Dönemine ait 3 gözlü bir köprüdür. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Gediz Nehri üzerindeki köprü eski kervan yolundadır. Köprü bugün de kullanılmaktadır.

Beylerhan Köprüsü: Germiyan Beyliği veya Osmanlılar tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Gediz Nehri üzerindedir. 6 gözlü 30 metre uzunluğunda, 3.5 m. genişliğinde ve 7.5 m. yüksekliğinde taş bir köprüdür.

Çanlı Köprü : 1225’te Sipahsalar Secuuttin adında bir zat tarafından yaptırılan köprünün kitabesi vardır. Kemerli ve Selçuklu Mimarisi tarzındadır.