Uşak’ta faaliyet gösteren Psikolog İrem Ayyıldız, stres bozukluğu hakkında ve çözümü için bilgiler verdi. Stres bozukluğunun tanımını yapan Ayyıldız, “Stres bozukluğu, diğer bir adıyla travma sonrası stres bozukluğu, kişinin aşırı korkmasına, aşırı derecede üzülmesine neden olan, kişiyi yaşanan olay sonucunda oldukça çaresiz ve rahatsız hissettiren, ani ve beklenmedik şekilde gelişen ve çoğu zaman olağan dışı olarak nitelendirebileceğimiz olaylar sonucu meydana gelen bir bozukluktur” dedi.

En İyi Uşak Psikolog Merkezi En İyi Uşak Psikolog Merkezi

Ayyıldız, “Kişiler yaşadıkları travmalardan kaynaklı olarak, sürekli olarak endişe, korku, çökkünlük hali içerisinde sıkışmış hissedebilir, ara ara flachbackler (olayı tekrar yaşıyor gibi hissetmek) yaşayabilir. Doğal afetler, kayıplar, cinsel istismar, kazalar gibi olaylar sonucunda görülebilen stres bozukluğu, kişiyi derinden sarsarak ağır bir stres altına sokabilmektedir. Eğer travmatik olay sonrasında yaşanan psikolojik sorunlar; hemen ortaya çıkıp bir aydan kısa sürüyorsa ya da azalma gösteriyorsa buna akut stres bozukluğu, eğer olayın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra ortaya çıkıp hiç geçmiyorsa travma sonrası stres bozukluğu adı verilir” ifadelerini kullandı.

“Stres bozukluğu, kişileri derinden sarsan travmatik olaylar sonucu ortaya çıkan psikolojik bir problemdir. Travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilecek travmatik olaylardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür” diyen Ayyıldız, şöyle konuştu: “Kayıplar, sevilen bir kişinin ani ölümü. Hayati bir tehlike atlatmak ya da ağır bir şekilde yaralanmak, hasar görmek. Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlere maruz kalmak. İşkence görmek ya da şiddete maruz kalmak. Kaza geçirmek. Cinsel saldırılar (taciz, tecavüz, istismar gibi). Savaşlar. Göçler/Ani yer değişiklikleri. Aldatılma/Boşanma/Terk edilme. Ölümcül ya da ciddi bir hastalığa yakalanmak. Rutin akan hayatın olumsuz yönde bir anda değişmesi. Yukarıda bahsi geçen olay ve durumlar, herkeste travma sonrası stres bozukluğuna neden olmamaktadır. Kişilerin olaylarla başa çıkma yöntemine, olayları algılama şekline ve olaylara verdikleri tepkiye göre bu durum değişiklik göstermektedir. Bunlarla birlikte, stres bozukluğunun ortaya çıkmasında kişinin geçmiş yaşam öyküsünün de etkisi olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kişinin başka travmatik olaylara ya da durumlara da geçmişte maruz kalması, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlere sahip olması, alkol ve uyuşturucu sorunları olması gibi durumlar stres bozukluğunu tetikleyebilecek etmenlerdendir”.

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilişim