Kentteki toplum sağlığı merkezlerinde de söz konusu hastalığa karşı gerekli müdahalelerde bulunulabildiğini belirten Kurnaz, “Rahim ağzı kanseri, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Bu nedenle serviks kanseri olarak da adlandırılır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkabilir. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı (serviks) kanserine dönüşebilir. Rahim ağzı kanseri, her yıl 500.000’den fazla kadını etkileyen, kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanseri evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir. Rahim ağzı kanseri, önlenebilen kanser türlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı etkin koruyuculuğu nedeniyle; yetişkinlere ek olarak erkek ve kız çocuklarının da aşılanmasıyla, HPV kaynaklı hastalıklar ile rahim ağzı kanserinin önümüzdeki yüz yıl içinde ortadan kaldırmayı hedeflemektedir” dedi.

Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor! Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor!

Kurnaz, “Rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen en büyük etken HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüstür. HPV cinsel yolla bulaşabilen, yetişkinlerin neredeyse tümünün hayatları boyunca karşılaştığı bir virüstür. Vücut HPV ile karşılaştığında genellikle vücudun savunma mekanizması virüsü alt eder ve böylece HPV enfeksiyonu geçirildiği anlaşılmayabilir. HPV; bazı türleri fark edilir belirtiler vermeyen, bazı türleri genital siğillere neden olan ve bazıları tedavi edilmediğinde kansere neden olan 150’den fazla türü olan bir virüstür.  HPV virüsü, kişinin kendi bağışıklık sistemi tarafından ya da tedaviyle vücuttan atılmadığında, rahim ağzı hücrelerinin içine yerleşebilir. HPV ile karşılaşmak ya da HPV enfeksiyonu yaşamış olmak rahim ağzı kanseri olunacağı anlamına gelmez. Her HPV enfeksiyonu kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV’nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir. Dolayısıyla düzenli hekim kontrolüne gitmek rahim ağzı kanserinin önlenmesinde ve erken teşhisinde kritik bir önem taşır” diye konuştu.

Korunma yollarına değinen Kurnaz, “HPV aşısı, HPV’nin kanser yapabilecek türlerine karşı %100’e yakın koruma sağlar. HPV aşısının ikili, dörtlü ve dokuzlu olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır. HPV aşısı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Düzenli olarak hekim kontrolüne gitmek ve hekiminizin belirttiği aralıklarda PAP Smear testi yaptırmak rahim ağzı kanserinden de diğer hastalıklardan da korunmanın etkili yollarıdır. Ayrıca uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımından kaçınmalı, sigara kullanılıyorsa bırakılmalıdır. Her ne kadar HPV’ye karşı %100 koruma sağlamasa da, HPV ve diğer cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkları önlemek için cinsel ilişkide kondomla korunma tercih edilmelidir.  Bunlar dışında vücudu her türlü hastalıktan korumanın en etkili yolu, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmaktır. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de her yaş grubuna ve her bedene uygun ortak özellikler bulunmaktadır. Rahim ağzı kanserinin ilerlemiş evrelerinde tümör, yukarı doğru endometriyal kaviteye (rahim içi boşluk), aşağıda vajinaya ve yanlarda pelvik duvara yayılabilir. Kanserli hücreler mesane ve rektumu doğrudan tutabilir. Bu yayılımlara bağlı olarak kabızlık, kanlı idrar, vajenden idrar veya dışkı gelmesi ile idrar borusu genişlemesi veya böbreğin genişlemesi görülebiliyor. Ayrıca pelvik duvar yayılımına bağlı olarak bacak ağrısı, şiddetli bel ve kasık ağrıları da görülürken ödem ortaya çıkabiliyor. Uzak organ metastazları, ekstra pelvik lenf nodu tutulumu, karaciğer, akciğer ve kemikte yayılım şeklinde olabiliyor. Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın orta ve ileri yaşta kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, rahim ağzı kanseri oluşumunun 10-15 yıl gibi uzun bir sürede meydana gelmesidir” ifadesini kullandı. 

Editör: TE Bilişim