Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki randevu eleştirilerine yönelik açıklamalar yaptı. Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ’ın sunumla paylaştığı veriler üzerinden değerlendirme yapan Vali Dr. Turan Ergün, kent nüfusunun yılın ilk 10 ayında 3 defa muayene edildiğini belirterek, “Randevulardaki sıkışmaların bir nedeni de iptal olan randevular ve bunun oranı yüzde 23 düzeyinde. Bu planlamayı etkiliyor. Bu süreler kısaldıkça arkadaşlarımız arıyor ve bu konuda çalışmalar da yapılıyor” dedi.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kentte gazetecilerle yaptığı basın toplantısında, kentteki sağlık hizmetleriyle ilgili rakamları paylaştı. Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, tarafından sunumla paylaşılan verilere göre kentte 2022’nin ilk 10 ayında, il merkezi ve ilçelerde bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında toplam 2 milyon 20 bin 853 hasta muayene oldu. Bu rakamın 1 milyon 328 bin 535’i Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, bunların yanında kentte günlük ortalama 6 bin hastanın muayene edildiği ve bu rakamın 6’da 1’nin acil muayene olduğunu ifade etti. Akdağ, acil servise gelen günlük ortalama bin hastanın sadece yüzde 10 ila 11 oranındakilerin gerçek anlamda acil müdahale edilmesi gereken hastalar olduğunu belirtti. Akdağ, “Acil veri oranı da günlük 6 bin hastanın bin tane acil hasta olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek hasta yüzde 10’u geçmiyor. Yeşil, sarı ve kırmızı alanlar var. Yeşil alanda üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal gibi vakalar başvuruyor. Acil başvurunun yüzde 89’u yeşil alanda oluyor. Sarı ve kırmızı alan olarak tanımlanan ve genellikle ambulans aracılığıyla hasta gelen bölgelerdeki hastalarımız yüzde 10 civarında” dedi.

Rakamları yorumlayan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün de, “Bu yıl 2022’nin ilk 10 ayında 1 milyon 328 bin 535 hasta muayene olmuş. Toplam 2 milyon 20 bin 853 muayene yapılmış. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor; yani 10 ayda Uşak’ta sadece eğitim ve araştırma hastanesinde 1 kişi ortalama 3 sefer muayene olmuş. Zaten son verilere göre 3 ayda bir, il nüfusunu bir defa muayene etmiş oluyoruz” dedi.

VALİ ERGÜN: AKŞAM RANDEVULARI YÜKÜN YÜZDE 25’İNİ ALDI

            Sunum sırasında ve sunumun ardından gazetecilerin sorularına da yanıt veren Vali Dr. Turan Ergün, randevu sistemiyle ilgili eleştiriler için de, “Randevu sistemi Sağlık Bakanlığı’nın standartlarına göre belirleniyor. Hasta psikolojisi farklı bir psikolojidir ve bir an önce işinin hallolmasını ister. Önemli sorun onundur o anda. Bunu yadırgadığımız için söylemiyorum fakat Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir standart var ve bu konuda çok çok iyi bir seviyedeyiz. Ayaktan da hasta bakan doktorlarımız var ve randevu ile yarı yarıya bir seviyeye geldi. Doktor arkadaşlarımız akşam meyaneleri yapıyorlar. İsteyenler buna kalabiliyor ve para pulla işim yok diyen hekimlerimize de kalmayabiliyor. Yüzde 25 oranında akşam randevuları var ve bu sayede il dışından gelen hastalarımızı eritmiş oluyoruz. Bazen gelen ve giden hekimlerimiz oluyor. İlimizde sağlıkta genel bir çalışma var” diye konuştu.

İptal olan randevulara da değinen Vali Dr. Turan Ergün, “Randevulardaki sıkışmaların bir nedeni de iptal olan randevular ve bunun oranı yüzde 23 düzeyinde. Bu planlamayı etkiliyor. Bu süreler kısaldıkça arkadaşlarımız arıyor ve bu konuda çalışmalar da yapılıyor” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim