Gece yatarken neden horluyoruz? Gece yatarken neden horluyoruz?

Uşak Kanserle Savaş Derneği ve Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz, meme kanseri farkındalık ayı kapsamında bu haftadan itibaren yoğun bir şekilde devam edecek etkinliklerle ilgili bir açıklama yaptı. Kansere dikkat çekmek ve erken tanı yollarını açmak için bu tip faaliyetler yaptıklarını belirten Kurnaz, “Malum olduğu üzere Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak kutlanmaktadır. Bu bağlamda daha önce yaptığım basın açıklamasına gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.  Farkındalık oluşturmak adına  Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Uşak Kanserle Savaş Derneğimizin katkıları ile 17 Ekim 31 Ekim tarihleri arasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 10 tane lisede ,  alanında uzman doktorlarımız tarafından  “Yanlış Beslenmenin Kansere etkileri ve Kanserden Korunma Yolları ile Erken Teşhisin Önemi” konulu sunumlar yapılacaktır” dedi.

“Bir başka Etkinliğimiz  19 Ekim Çarşamba Günü  Eşme İlçemizde Eşme Kaymakamımız ve protokol ile   öğrencilerimizin katıldığı kortej yürüyüşü yapılarak farkındalık oluşturulacaktır” diyen Kurnaz, şöyle devam etti: “Yine 25 -26 Ekim tarihleri arasında 15 Temmuz Meydanında Kolon Maketi Sergilenerek  Sağlık Müdürlüğümüz personelince açılan stantlarda  vatandaşlarımız bilgilendirileceklerdir.  26 Ekim Çarşamba günü saat:14.00 te  İş bankası önünden Valilik Önüne kadar geniş katılımlı farkındalık kortej yürüyüşü yapılacak  ve akabinde aşure ikramı olacaktır.  27 – 28 Ekim tarihlerinde Uşak Üniversitesi Meydanında 2gün boyunca kolon maketi sergilenecek, açılan stantlarda öğrenciler bilgilendirileceklerdir”.

Öte yandan Kurnaz, meme kanseriyle ilgili bilgiler verdi. Kurnaz, “Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan “lobüler” kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim