Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, verem eğitimi ve farkındalık haftası için bir açıklama yaptı. Veremle mücadelenin her zaman devam ettiğini ifade eden Akdağ, verem eğitiminin önemine değindi. Uşak’ta veremle mücadelede TSM’lerin önemli bir işlev gördüğünü ifade eden Akdağ, sağlık kuruluşlarına gidemeyen hastalara da şu mesajı verdi: “İlimizde de Toplum sağlığı merkezine bağlı Verem Biriminde Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmakta olup, gelemeyen veya evden çıkmak istemeyen hastalar için Tele-DGT yöntemiyle hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları sağlanmaktadır”.

Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, verem eğitimi ve farkındalık haftası için bir açıklama yaptı. Veremle mücadelenin her zaman devam ettiğini ifade eden Akdağ, verem eğitiminin önemine değindi. Akdağ, “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada  “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak kutlanmakta ve bu hastalığa bütün toplum kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır” dedi. Tüberküloz etkeni hakkında bilgi veren Akdağ, “Tüberküloz etkeni, Mycobacterium tuberkulosis complex basilleridir. Tüberküloz basili hava yolu ile bulaşır. Basilin kaynağı tedavi görmemiş yada düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tüberküloz hastalığı ve enfeksiyonu birbirinden farklıdır. Tüberküloz enfeksiyonu vücutta tüberküloz basilinin sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği bir durumdur. Tüberkülin deri testinin (TDT) pozitifleşmesi ile kendini gösterir. Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerin yaşamlarının bir döneminde hastalığın gelişme durumu vardır. Tüberküloz hastalığı ise klinik belirti ve bulguların ortaya çıktığı duruma denir. Hastalığın gelişmesine yol açan, vücut direncini düşüren, bağışıklığı etkileyen hastalıklar ve etkenlerdir. Tüberküloz hastalığı saç ve tırnaklar hariç tüm doku ve organları tutabilir. En çok akciğerlerde görülmekle beraber lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarlarında görülebilir” diye konuştu.

Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı

Hastalığın tanısına yer veren Akdağ, şöyle konuştu: “Verem hastalığının kesin tanısı, balgamda verem  mikrobunun gösterilmesi ile konur. Basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi gereklidir. Hastanın semptomları ve röntgen bulguları hastalıktan  şüphelenmeyi sağlar. Hastalığın genel belirtileri şöyledir; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş ve gece terlemeleri olabilir. Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsizdir ve standarttır. Ve bu standart tedavi, hastane ve Verem savaş birimlerinde aynı şekilde düzenlenir. Bulaştırıcı tüberküloz hastası ile aynı havayı paylaşan ve tüberküloz basiline maruz alan kişilere “temaslı” denir. Tüberküloz hastası ile teması olan kişide enfeksiyon gelişimini engellemek koruyucu ilaç tedavisi verilmektedir. Tüberküloz hastalarının aileleri ve diğer temaslıları ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Hasta olmayan fakat risk taşıyan kişilere tedavi başlanır”.

UŞAK’TA TSM’LERE GELMEYENLERE YÖNELİK TELE-DGT SİTEMİYLE DESTEK

“İlimizde de Toplum sağlığı merkezine bağlı Verem Biriminde Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmakta olup, gelemeyen veya evden çıkmak istemeyen hastalar için Tele-DGT yöntemiyle hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları sağlanmaktadır” diyen Akdağ, şöyle devam etti: “BCG aşısı özellikle çocuklarda kan yolu ile yayılan ve ağır seyreden tüberküloz hastalığını     (Menenjit, miliyer tüberküloz) önlemede etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra                    2. Ayını dolduran bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Tüberküloz birey ve toplumda sağlığın yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara neden olmaktadır. Tüberküloz tedavisinde, tedavi uyumu ve sürdürülebilmesi için ,Bakanlığımız ile Aile, Çalışma  ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında 12.12.2017 tarihinde protokol imzalanmış, maddi güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarımıza nakdi yardım verilmeye başlanmıştır”.

Editör: TE Bilişim