Uşak’ta memurların topluca CHP’ye yakınlaştığı para için karar Uşak’ta memurların topluca CHP’ye yakınlaştığı para için karar

CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, son gelen zamların vatandaşın belini iyice büktüğünü söyledi. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ve gıda fiyatlarındaki artışların vatandaşı kara kara düşündürdüğünü belirten CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, sorunların kararlı ve dik duruşla çözüleceğini söyledi. Sorunların çözümü için CHP’nin gerekli politikalarıyla hazır olduğunu ifade eden Karaoba, akaryakıt zammının Uşak’taki tüm kesimleri de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle de gıda fiyatlarındaki ateşin bir türlü düşürülemediğini anlatan Karaoba, “Kuraklık ve yanlış politikalar nedeniyle gıda fiyatları tavan yaptı. Yıllarca yerli üreticiyi bitiriyorsunuz bu ithalat politikasından vazgeçin dedik ama kimseye dinletemedik. Şimdi akaryakıta da ciddi zamlar geldi. Fakat hükümet hala bunu fiyat güncellemesi diye vatandaşa yutturmaya çalışıyor. Oysa vatandaş artık bunlara kanmıyor. Zammın adını fiyat güncellemesi yaparak, sorunların üzerini örtemezsiniz” dedi.
Karaoba, iktidar sözcülerinin “mini mini” olarak tanımladığı akaryakıt zamlarının son bir yılda motorinde yüzde 39,4; benzinde yüzde 16,15; LPG otogazda ise yüzde 16,9 oranında fiyat artışlarına neden olduğunu dikkat çekti. Karaoba, “Sözde ‘mini mini’ olan zamlar aile bütçesinde koca koca gedikler açıyor. Her ay bir depo akaryakıt kullanan bir ailenin zamlar nedeniyle yalnızca akaryakıt masrafı son bir yılda benzinde 666 lira; motorinde bin 398 lira; LPG otogazda ise 516 lira arttı. Vatandaş zam öncesi kuyruğa giriyor; iktidar sözcüleri ise zamlar mini mini diye milletle adeta dalga geçiyor” dedi. Karaoba, şöyle devam etti: “Akaryakıta son bir yıl içerisinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde toplam 23 kez zam yapıldı. İktidar sözcüleri enerji faturalarına yapılan zamların “mini mini” olduğunu savunurken; 1 Ekim 2020 tarihinden bugüne kadar art arda yapılan zamlar nedeniyle vatandaşların bütçelerindeki gedik sürekli büyüdü. 1 Ekim 2020 tarihinde benzinin litre fiyatı 6 lira 87 kuruşa satılırken; 50 litre kapasiteye sahip bir otomobilin deposu 343 lira 50 kuruşa doluyordu. Son bir yılda yapılan pompa fiyatına yansıyacak şekilde yapılan 9 zammın ardından 20 Ekim 2021 tarihi itibariyle benzinin litre fiyatı 7 lira 98 kuruşa çıktı. Buna göre benzin son bir yılda yüzde 16,15 oranında zamlandı. Böylece bir aracın deposu 55 lira 50 kuruş daha fazla ücrete toplamda ise 399 liraya dolmaya başladı. Bir ailenin her ay bir depo benzin harcadığı varsayıldığında yapılan zamlar nedeniyle benzinli bir aracın yalnızca akaryakıt maliyeti yıllık 666 lira arttı.” Dedi. Karaoba, “1 Ekim 2020 tarihinde motorinin litre fiyatı 5 lira 92 kuruşa satılırken; 50 litre kapasite sahip bir otomobilin deposu 296 liraya doluyordu. Son bir yılda pompa fiyatına yansıyacak şekilde yapılan 9 zammın ardından motorinin litre fiyatı 20 Ekim 2021 tarihi itibariyle 8 lira 25 kuruşa çıktı. Buna göre motorin bir yılda yüzde 39,4 oranında zamlandı. Böylece bir aracın deposu 116,5 lira daha fazla ücrete toplamda 412,5 liraya dolmaya başladı. Bir ailenin her ay bir depo motorin kullandığı varsayıldığında yapılan zamlar nedeniyle motorinli bir aracın yalnızca akaryakıt maliyeti yıllık bin 398 lira arttı.  1 Ekim 2020 tarihinde litre LPG otogazın litre fiyatı 5 lira 7 kuruşa satılırken; tank kapasitesi ortalama 50 litre olan bir otomobilin deposu 253 lira 50 kuruşa doluyordu. Son bir yılda pompa fiyatına yansıyacak şekilde yapılan 6 zammın ardından 20 Ekim 2020 itibariyle LPG otogazın litre fiyatı 5 lira 93 kuruşa çıktı. Buna göre LPG otogaz bir yılda yüzde 16,9 oranında zamlandı. Böylece bir aracın deposu 43 lira daha fazla ücrete toplamda 296 lira 50 kuruşa dolmaya başladı. Bir ailenin her ay bir depo LGP otogaz kullandığı varsayıldığında yapılan zamlar nedeniyle LGP otogazlı bir aracın yalnızca akaryakıt maliyeti 516 lira artmış oldu” dedi.
Karaoba, açıklamasını şöyle tamamladı: “Sözde ‘mini mini’ olan zamlar aile bütçesinde koca koca gedikler açıyor. Her ay bir depo akaryakıt kullanan bir ailenin zamlar nedeniyle yalnızca akaryakıt masrafı son bir yılda benzinde 666 lira; motorinde bin 260 lira; LPG otogazda ise 516 lira arttı. Vatandaş zam öncesi kuyruğa giriyor; iktidar sözcüleri ise zamlar mini mini diye milletle adeta dalga geçiyor. İktidar zaman kaybetmeden kara kış fonunu derhal kurulmalı.”

Editör: TE Bilişim