CHP, Uşak’ta yine aynı hatayı yapar mı?

Mehmet Kahveci: Çarşı Uşak'ın esnafımız için en doğru olacak şekilde tamamlanmasını sağlayacağız Mehmet Kahveci: Çarşı Uşak'ın esnafımız için en doğru olacak şekilde tamamlanmasını sağlayacağız

Uşak CHP’de milletvekilliği yarışı geçtiğimiz günlerde yapılan merkez yoklamasıyla kızıştı. Merkez yoklamasının AK Parti’deki adı da; temayül… Her siyasi parti kendi içinde yaptığı yoklamaya başka bir isim veredursun, bu seçimlerin kendine has bazı özellikleri olur.

Merkez yoklamaları veya temayülün en önemli özelliklerinden biri de, gizli yapılmasına rağmen sonuçların bir şekilde öğrenilmesidir.

CHP’nin de temayülü, bir şekilde gazetelere düştü ve bizler de bunu haberlerimize taşıdık.

Taşıdık, çünkü temayülde dikkat çeken noktalar vardı. CHP’nin Uşak’taki ilk aday adayı Ali Karaoba ve hemen ardından aday adaylığını duyuran Sevinç Soyer Yazgan, bu seçimden ilk 2’de çıkan isimler oldu.

CHP’de geçen seçim 3’üncü sırada adı açıklanan ve daha sonra bir şekilde 1’inci sıraya yazılan mevcut milletvekili Özkan Yalım da bu merkez yoklamasına dahil olmuş.

Kendisi bu durumdan bilgisinin olmadığını ifade eden bir açıklama yapmış, fakat benim edindiğim bilgi ve izlenimler, bazı isimlere temayülde kendisi için oy kullanılmasına yönelik telkinlerde bulunduğu yönünde.

Dün de bununla ilgili bir haber girdik ve Özkan Yalım’ın bu yoklamada zora girdiğini kaleme aldık. Fakat Özkan Yalım’ı sadece bu merkez yoklaması sonuçlarıyla mı değerlendirmek lazım?

Minik bir hatırlatma yapmakta yarar var; Bugün CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçilmesin diye çırpınan Muharrem İnce için 2018’de Özkan Yalım’ın aralarında bulunduğu bir grup milletvekili imza vermişler ve sonradan bu imzalarını geri çekmişlerdi.

O dönemde İsmail Saymaz’ın yaptığı haberde, “CHP’de, kurultay için imza verip geri çeken 31 kişiden üçünün Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım olduğu anlaşıldı” ifadeleri yer almıştı.

Yalım’ın o dönemde Muharrem İnce için verdiği kurultay imzasını geri çektiğine dair haberler medyada yer buldu.

Normalde Özkan Yalım’la ilgili böyle bir yazı yazmayı kendi açımdan doğru bulmam fakat, Gürsel Tekin’le ilgili kullandığı ‘Doğu Kökenli’ ifadesinden sonra, tekrar milletvekili olmasını istemem.

Hatırlatma için haberin linkini yazının sonuna ekleyeceğim. Özkan Yalım, kentteki yerel bir TV kanalına verdiği mülakatta ‘HDP’ye bakanlık verilebilir mi?” sorusuna yanıt veriyordu. Yalım’ın açıklamasını o gün dikkatle dinledim ve bunu bir haber formatında ilk defa ben değerlendirdim.

Açıklamada haber değeri taşıyan unsur, Yalım’ın Gürsel Tekin’le ilgili kullandığı, “Sayın Gürsel Tekin’in yaptığı açıklama kendisi Doğu kökenli olduğu için şahsi bir açıklamadır” ifadesiydi. Fakat yandaş medya Yalım’ın açıklamalarını evirip-çevirerek, alakasız bir şeklide ‘HDP’ye bakanlık istiyor’ şeklinde lanse etti. Oysa burada atlanan husus, Yalım’ın Gürsel Tekin için kullandığı ‘Doğu kökenli’ ifadesiydi. Yalım, bu sözleriyle ayrıştırıcı bir dile ve jargona sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Hatta bu konuyla ilgili CHP’de bir toplantı yaptı ve kendince uzun uzadıya bir nutuk çekti. Fakat o gün benim sorduğum ‘Neden Doğu kökenli’ ifadesini kullandınız sorusuna yanıt VEREMEDİ.

Daha yazılacak çok şey var, fakat böyle bir düşünceye sahip bir milletvekilini, CHP 3’ünce kez ilk 3’te aday gösterirse, elbette her hangi bir sözümüz olmaz fakat koltuk işgali kaldığı yerden devam eder.

Dahası CHP’nin buradaki teşkilatlarının Özkan Yalım’ın adaylığında canını dişine takarak çalışacağını da hiç düşünmüyorum. CHP Genel Merkezi aynı hatayı tekrar yapar mı, yapmaz mı, bunu YSK’ya tüm aday listesi teslim edildiğinde göreceğiz.

YAZAN: ALİ ARASLI

ÖZKAN YALIM'IN GÜRSEL TEKİN'LE İLGİLİ 'DOĞU KÖKENLİ' İFADESİNİ KULLANDIĞI HABER İÇİN TIKLAYIN...

ÖZKAN YALIM'IN YANIT VEREMEDİĞİ SORU HABERİ İÇİN TIKLAYIN...

Editör: TE Bilişim