Kanal 5’te Ajans Analiz programına konuk olan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, burada kısa adı EYT olan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir açıklama yaptı. Burada EYT için TBMM nezdinde çalışmaların devam ettiğini belirten Güneş, son dönemlerde gündemde olan yaş sınırıyla ilgili olarak, “Burada yaş sınırı olur mu olmaz mı bilmiyorum. Yaş sınırını herhalde büyük ihtimalle kaldıracak gibiyiz ama” ifadesini kullandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev alan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, EYT konusunun plan ve bütçe komisyonuna görüşüleceğini ifade etti.

Güneş, “SGK kurulduğunda emeklilik yaşı 60 ve daha sonra kadınlara  bunu 55’e düşürüyorlar. Bu şekilde belli bir sigorta ve prim gün sayısı var. 1970’de Demirel bunu değiştiriyor ve yaşı düşürüyor. Bunun sürdürülebilir olmadığını gören Özal, buna tekrar bir yaş sınırı koyuyor. 1990’da Demirel tekrar geliyor ve kadınlarda 20 yıl ve erkeklerde de 25 yıl şartı koyuyor. Daha sonraki dönemde, bizden önceki koalisyon döneminde SGK bu işin altından kalkmıyor” dedi.

9 EYLÜL 1990’DA İŞE BAŞLAYANLAR NE OLACAK?

“Türkiye’de 2 çalışana 1 buçuk emekli düşüyor. Avrupa’da 4-5 çalışana 1 emekli düşüyor. Yaşam süresi uzuyor ve 20 yılda yaşam süresi yaklaşık 6 yıl uzadı” diyen Güneş, şöyle konuştu: “1990’da çıkan kanun doğruydu ve bir sistem oturmuştu. Bu konuda aşığı talep geldi. Biz Türkiye’nin geleceğini düşünerek ve belli bir kural konması için bunu şimdiye kadar yapmaktan imtina ettik. Bunu yapmak bir iktidar için çok kolay bir şey. Burada biz bu kanunu çıkardık ve 8 Eylül 1990’dan önce işe başlayan kadın ve erkekleri emekli ettik. Ben diyorum ki peki 9 Eylül’de işe başlayanlar ne olacak”.

“YAŞ SINIRINI HERALDE BÜYÜK İHTİMALLE KALDIRACAK GİBİYİZ AMA”

Güneş, “İş bu noktaya geldikten sonra da diyoruz ki böyle bir talep var ve biz bu talebi yerine getireceğiz. Burada yaş sınırı olur mu olmaz mı bilmiyorum. Yaş sınırını herhalde büyük ihtimalle kaldıracak gibiyiz ama. Neticede bunu Çalışma Bakanımız ve diğer paydaşlarla beraber görüşeceğiz ve TBMM’de kanunlaştıracağız” ifadesini kullandı.

Ağır milliyetçi Özkan Yalım, Kanadalılara ait altın madeni için tek kelime etmedi Ağır milliyetçi Özkan Yalım, Kanadalılara ait altın madeni için tek kelime etmedi

Editör: TE Bilişim