KONDA'nın yaptırdığı ankete göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi ikinci turda kazandığı öne sürüldü. Anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 47,0 oy aldığı ve kararsızlar dağıtıldığında bu oranın yüzde 52,7 olacağı bildirildi. Şirketin yaptığı ankette Kemal Kılıçdaroğlu da yüzde 42,2 oy alırken kararsızlarla bu rakamın yüzde 47,3'e çıktığı bildirildi.

Oy kullanmayacak seçmen ise yüzde 2,6 olarak ölçümlenirken, söz konusu anketin 20-21 Mayıs'ta yapıldığı ve Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakına destek vermeden önce yapıldığına dikkat çekildi. Ümit Özdağ ve Sinan Oğan faktörleri göz önüne alınmayarak yapılan anketin sonuçlarının doğru olup olmadığı 28 Mayıs günü yapılacak olan ikinci tur seçimiyle ortaya çıkacak.

14 Mayıs'ta yapılan seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,5 oy almış ve Kılıçdaroğlu da yüzde 45,5 oy aldığı için seçim ikinci tura kalmıştı. Fakat sonuçlar, Millet İttifakında hissedilir bir psikolojik yılgınlığı da beraberinde getirmişti. 

Mehmet Çakın ve ekibi güven oyu aldı! Mehmet Çakın ve ekibi güven oyu aldı!

KONDA'NIN ANKETİ HANGİ İLLERDE YAPILDI?

Konda şu açıklamayı yaptı: "

Açıklamanın dayanağı olan araştırma, 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, 34 ilin merkez dâhil 108 ilçesine bağlı 154 mahalle ve köyünde 3607 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülmüştür. Her bir mahallede gerçekleştirilen 24 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulanmıştır.

Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek yurt içi seçmenlerin saha çalışmasının yapıldığı günlerdeki siyasal eğilimlerini yansıtmaktadır.

Örneklem, ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine dayalı mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri verileri ile bir önceki Genel Seçim mahalle ve köy sonuçları katmanlandırılarak hazırlanmıştır. Yerleşim yerleri önce kır/kent/metropol olarak ayrıştırılmış ve 12 bölge esas alınarak örneklem tespit edilmiştir.

Araştırma kapsamında gidilen iller: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Araştırmanın bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,63yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,15’tir. 1. tur Cumhurbaşkanı Seçiminin ardından, iki adaya yönelik oy tercihleri aşağıdaki gibidir. Yüzde 8,2 kararsız olduğunu ve yüzde 2,6 oy kullanmayacağını söyleyen seçmenleri orantılı bir şekilde dağıttığımızda ise aşağıdaki tablo ortaya çıkmaktadır."

Editör: TE Bilişim